GENEL - 10 Mayıs 2016 Salı 15:29

Karabük Üniversitesi'nden Üçüncü Türkiye Rekoru Hedefi

A
A
A
Karabük Üniversitesi'nden Üçüncü Türkiye Rekoru Hedefi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Türk Kızılayı Karabük Şubesi işbirliğiyle Cumhuriyetin 200’üncü yıl özlemi doğrultusunda ‘1 dakika için harekete geçin’ kampanyasında, bir günde 2 bin 123 ünite kan toplanarak üçüncü kez rekor kırılması hedefleniyor.
KBÜ Gökşen Yücel Kapalı Spor Salonu’nda bu sabah törenle başlatılan ve devam eden kampanya kapsamında binin üzerinde bağış yapıldı. Daha önce Cumhuriyet’in 100 yıl özlemi doğrultusunda bir günde 2 bin 23 ünite ve ardından Malazgirt Zaferi’nin bininci yıl özlemi doğrultusunda bir günde 2 bin 71 ünite kan bağışı yapan Karabük Üniversitesi bu kez de Cumhuriyet’in 200. yıl özlemi kapsamında bir günde 2 bin 123 ünite kan toplamayı hedefliyor.
Kan kampanyası kapsamında Karabük Üniversitesi’ne gelen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık kan vermenin geleneksel bir vazife olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin yılda 3.5 milyon ünite kan toplamak olduğunu söyledi.
Türk Kızılayı’nın 148 yaşında olduğunu ve 3 bin 330 kişilik dev bir ordunun bu konuyla ilgili çalıştığını ifade eden Kınık, “Türkiye’de bin 250 hastaneye 7 gün 24 saat yağmur, çamur, kar demeden güvenlik sıkıntılarına bakmaksızın güvenli kan temin etmeye gayret ediyoruz. Buradaki en büyük gücümüz kıymetli bağışçılarımızdır. Biz büyük bir milletiz, devletiz. Bize de büyük işler yapmak yaraşır. Karabük Üniversitesi ülkemizde 81 vilayete fark atarak güzel bir rekora imza atacak. Kızılay olarak her zaman yanınızdayız, sizleri tebrik ediyorum" dedi.
Türkiye’de yılda 2.6 milyon ünite kan ihtiyacı olduğunu belirten Kınık şöyle devam etti:
"Bunun yanında 2017 sonuna kadar kendi kan endüstrimizi kuracağız. Dışarıya yapmış olduğumuz yaklaşık 1 milyar liralık ödemeyi bundan sonra yapmayacağız. Kendi kan ürünlerimizi kendimiz üreteceğiz. Dolayısıyla 2.6 milyon ünite kan bağışını bizim şöyle 3.5 milyonlara doğru çıkartmamız gerekiyor. Burada da en çok gençlere güveniyoruz."
Etkinlikte Aylin Özel Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri de kan veren öğrencilere müzik ziyafeti çekti. Genel Başkan Kınık, engelli öğrencilerle birlikte Pandeiro çalgısını çalarak, kan bağışı yapan üniversite öğrencilerini ziyaret etti.
Türk Kızılayı Karabük Kan Merkezi’ne, İzmit, Sakarya, Düzce ve Zonguldak Kan Bağışı Merkezleri’nden gelen görevlilerin de yer aldığı ve aynı anda 50 kişinin kan bağışında bulunduğu ‘1 Dakika İçin Harekete Geçin’ kan bağışı kampanyasında 38 flebotomist, 10 doktor ve yaklaşık olarak 150 üniversite öğrencisi ve personeli görev aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.