YEREL HABERLER - 23 Mart 2017 Perşembe 15:27

KBÜ’de 1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi

A
A
A
KBÜ’de 1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisat Kulübü tarafından düzenlenen 1.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisat Kulübü tarafından düzenlenen 1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi başladı.


Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda 3 sürecek Kongre’de öğrenciler, iktisat ve sosyal bilimler alanında bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlerin geliştirilmesi amacıyla “Türkiye’de Genç İşsizlik” ana başlığıyla bilgilerini paylaşıyor.


Etkinliğin açılışına TBMM eski Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Dündar ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.


Kongrenin açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana öğrenci odaklı olarak faaliyetlerini sürdüren, yapılan programların tamamına yakınının öğrenciler tarafından gerçekleştirilen bir üniversite olduğunu ifade etti. Rektör Polat, üniversite öğrencileri tarafından yapılan bu organizasyonlar ile geleceğimizin sağlam ve aydınlık olduğunu da dile getirdi.


TBMM eski Başkanı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de konuşmasında Karabük Üniversitesinin 10 yılda hızlı bir gelişme kaydederek Türkiye’de parmakla gösterilen, yaptığı faaliyetleriyle dikkat çeken bir üniversite haline geldiğini söyledi.


Gençlere güvenilmesi gerektiğini ve onların omuzlarına çok önemli sorumluluklar yüklendiğinde görevlerini başarıyla yerine getireceklerini de ifade eden Şahin, "İstanbul’un 21 yaşında Fatih Sultan Mehmet tarafından alındığını hiçbir zaman unutmamalıyız. Gençlerimizin çok önemli işler başaracağı gerçeğini, bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimize bir görev verildiğinde, başarıyla bu görevleri yerine getireceklerine inanıyoruz. Sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da birçok konunun burada konuşulacağı çok önemli bir kongre olacak." diye konuştu


Kongre, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un oturum başkanlığında “Safranbolu Tartışmaları” konulu özel oturum programıyla başladı. Oturumun açılışında konuşan Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu’nun Türkiye ve dünya açısından önemli bir kültür merkezi olduğunu söyledi. Aksoy, Safranbolu’nun dericilik, demircilik, bakırcılık alanlarındaki önemine değinerek Safranbolu’nun dünya kültür mirası içerisinde en geniş coğrafya alanına sahip olduğunu da ifade etti.


Oturum, Karabük Üniversitesi öğrencilerinden Dündar Aydın’ın “Safran Ekonomisi” konusundaki sunumu ve Musa Ümütlü’nün “Safranbolu’da Dericilik” konusu ile devam etti. Oturumda Safranbolu’da yetişen safran bitkisinin önemine yer verilerek Safranbolu’da yapılan dericilik, tabakhane ve kullanım alanları anlatıldı.


Kongre İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Aytemiz’in oturum başkanlığındaki “Krizler ve Ekonomi” konulu oturum ile devam etti. Oturumda Karabük Üniversitesi öğrencisi Sündüs Uzan tarafından “Türkiye’de Ekonomik Krizler”, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Gökçen Beyazıt tarafından “Global Ekonomik Krizler ve Türkiye’ye Etkisi” konusu ve Marmara Üniversitesi öğrencisi Deniz İstikbal tarafından “Küreselleşme Ekonomisi, Kazananlar ve Kaybedenler” konulu sunumlar ile devam etti.


Üç gün sürecek kongrede ekonomi ve iktisat alanlarında eğitim alan Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrenciler bildirilerini paylaşacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.