YEREL HABERLER - 03 Mayıs 2016 Salı 15:10

Kbü'de “Dünya Ebeler Günü” Konferansı

A
A
A
Kbü'de “Dünya Ebeler Günü” Konferansı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kızılay Öğrenci Kulübü altında faaliyet gösteren Yaşama Dokunan Eller Topluluğu tarafından “Dünya Ebeler Günü” konferansı gerçekleştirildi.
Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve iki oturumdan oluşan konferanslar dizisinde ebelik mesleğindeki güncel gelişmelerin yanı sıra mesleğin gerektirdiği roller, yeni doğan bakımı, anne sütünün önemi gibi ebelikle ilgili pek çok konu ele alındı.
Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz, Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ve öğrenciler katıldı.
Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, “Ebelikle ilgili değişimlerin konuşulduğu, doğumların normalleştirilmeye çalışıldığı bir dönemde biz de Karabük Üniversitesi olarak güzel bir kutlama yapıyoruz. Atatürk tarafından ebelere armağan edilmiş aynı zamanda da Dünya Ebelik Konfederasyonu’nun 1919 yılında kurulmasının ilk günü olan 5 Mayıs tarihi de Dünya Ebeler Günü olarak tüm dünyada kutlanıyor.” dedi.
“İNSAN NESLİ İÇİN NORMAL DOĞUM ÖNEMLİ”
Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eyüp Altınöz ise konuşmasında özellikle insan neslinin devamlılığı için sağlıklı bir gebelik ve doğumun önemine vurgu yaptı.
Altınöz, “Doğum olayının gerçekleşmesi için ebelerimiz olmazsa olmazdır. Dolayısıyla insan neslinin devamlılığı için ebeliğin mutlaka bir gereklilik olduğunu vurgulamak isterim. Biz ne zaman ebeleri doğum işinin dışına ittik, istatistiklere bakıldığında doğurganlığın düştüğünü gördük. Yıllarca doğum olayını fizyolojik bir olay olarak değil de bir cerrahi operasyonla yapılan patolojik olguya doğru götürdük. Bunu Bakanlık geç de olsa fark etti. Hem gebeliğin sağlıklı şekilde yürümesi hem de doğum olayının normal fizyolojik bir olay gibi gerçekleşmesi için ebelerimizin mutlaka sahada olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“Ebeler bireyin yaşaması ve topluma kazandırılmasında öncüdür”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ise, sağlıklı bir doğumda eğitilmiş, el becerisi iyi olan tecrübeli ebelere ihtiyaç olduğunu belirterek, “ Dünyada çok konuşulan, feminizm akımından etkilenerek yapıldığını düşündüğüm, bayanların bir kısmında doğumun vücutlarına zarar verdiğini düşünen bir sürü insan var. Hatta feministlerden bir kısmı normal doğum olayına karşılar. Dolayısıyla sezaryen olayının çok ciddi oranda artığını duymaktayız. Uzmanların genel görüşü normal doğumun gerek annenin sağlığı açısından gerek bebek açısından son derece önemli olduğunu vurguluyor. Feminist akıma kapılmadan insanların fizyolojisine uygun bu süreci sürdürüp, nesillerin hayata gelmesinde, yaşamasında faydalı olursunuz diye düşünüyorum.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından iki oturumdan oluşan konferanslarda, Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör Demet Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan “Ebelikteki Merkezi Örgütlenme”, Sinem Kılınç “Öğrenci Ebelerin Rolleri”, Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör. Seda Göncü “Ebelik Eğitimi”, Sağlık Yüksekokulu Arş. Gör Arzu Kul “Türkiye’de Kadın Üreme Sağlığına Genel Bakış” konularında bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda ise Uzm. Dr. Sadrettin Ekmen “NeonalResüsitasyon Programı”, Ebe Nezide Topuz “Yenidoğan Bakımında Güncel Yaklaşımlar”, Ebe Songül Şimşek “Doğumda Anne Bebek Bağlanması” ve son olarak da Ebe Ayşe Aydın “Anne Sütü ve Önemi” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir