GENEL - 26 Nisan 2017 Çarşamba 17:06

KBÜ’de, İngiliz gazeteci Gazze’de yaşananları paylaştı

A
A
A
KBÜ’de, İngiliz gazeteci Gazze’de yaşananları paylaştı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Artı Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta konuşan İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, “ Gazze, İsrail’in açık hava hapishanesi durumunda.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Artı Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta konuşan İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, “ Gazze, İsrail’in açık hava hapishanesi durumunda.” dedi.


İsrail’in, Kasım 2012’de Gazze’ye düzenlediği saldırının ardından bölgeye giden İngiliz gazeteci ve belgeselci Harry Fear, Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen “Bitmeyen Savaş” konulu konferansta Gazze’de yaşanan olayları değerlendirerek tecrübelerini paylaştı.



“İngiltere’de insanlar Suriye’de gerçekte ne olduğunu bilmiyorlar”


Suriye’de yaşanan olayları nasıl aktardığına değinen İngiliz gazeteci Harry Fear “İngiltere’deki insanların büyük çoğunluğu Suriye’de gerçekte ne olduğunu bilmiyorlar. En önemli konulardan birisi son günlerde kullanılan kimyasal silahlar. Suriye’de kullanılan kimyasal silahların kimin, ne için, neden kullandığını kimse bilmiyor.” dedi.


Suriye’de yaşanan olayların gazeteciler için zor bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Fear şöyle devam etti: “Dünya genelinde gazetecilere artan bir baskı var. İnsanlar haberlere şüpheci bakıyorlar. İngiltere’den geliyorum, son dakika haberi olarak seçim haberini duydum. İngiltere’de ana muhalefet partisi için bir medya savaşı başlatılmış durumda. Muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn, kimyasal silahların ilk önce kullanılmasını reddettiğini açıkladı. Bu sadece İngiltere’de değil Avrupa’da da delil olarak adlandırıldı. Jeremy Corbyn, var olan değerlerin, mevcut politikaların bir parçası olmayan birisidir. Gördüğünüz gibi bizim İngiltere’deki medyada da sorunlarımız var. Jeremy Corbyn’la birkaç yıl önce tanıştım. Bitmeyen savaş konusunda konuşulduğunda Filistin için adalet konusunu gündeme getirdi. Bu da İngiltere bazında baktığınızda onu daha radikal hale getirdi.”



“Gazze İsrail’in açık hava hapishanesi gibi”


Gazze’deki işgal örneklerinin diğerlerinden çok farklı olduğunu dile getiren İngiliz gazeteci Harry Fear, “Buraya gelirken çok güzel görüntüler gördüm, özgürce nasıl araba kullandığınızı, çevreyi nasıl seyrettiğinizi gördüm ama aynı şeyi Gazzeliler, Gazze’de yapamıyorlar. Bu da insan hakları ve adalet konularını çok acınacak duruma getirmekte. Bu sadece dini bir sorun değil. Sorun uluslararası hukuktan kaynaklanan bir sorun. Eğer batı yakasındaki insanların durumuna ve uluslararası hukuktaki duruma bakarsak, batı yakasındaki insanlara karşı yapılanlar yasa dışı bir durum. Bir aşağılama işgali var, toprak işgali, toprak hırsızlığı var. Onları yok etme savaşı da var. Aynı zamanda İsrail hapishanelerinde devam etmekte olan açlık grevleri var. Bu ilk değil ama ümit ederiz son olur. Gazze dışındaki sorun da büyük bir sorun. İsrail açık hava hapishanesi gibi, Gazze’deki durum aynen açık hava hapishanesi gibi bir durum. Gazze’ye girdikten sonra unutulmaz birkaç şey yaşadım. Orayı tecrübe ettim, gördüm. Eğer ben çok erken davranmamış olsaydım Filistinliler medyada kendilerini ifade etme konusunda başarısız olacaklardı.” ifadelerinde bulundu.


2012 yılından bu yana Gazze’de hiçbir şeyin değişmediğini ifade eden Fear “Gazze’de durum daha da kötüye gitti. 2012’de Gazze’ye gittiğimde kuşatma altındalardı. Hala öyle. Gün boyunca korku salan sesler vardı. Hala var. İsrail tarafından gelen saldırılar var. Günlük olarak orada insanları öldürüyorlar. İlk yaptığım film Gazze’deki gençler hakkında yaptığım filmdi. Gazzeli gençler açık hava hapishanesinde ne yapıyorlar bunun hakkında bir film yaptım. Gazze’de büyük operasyon başlamadan kısa bir süre önceydi. Bu gerçekten yürek burkan, dehşet verici bir tecrübeydi benim için. Savaşın dehşetini, acımasızlığını gördükten sonra insanda ‘Bunu nasıl durdururum?’ diye bir durum ortaya çıkıyor.” diye konuştu.



“İsrail’in ana stratejisi orada terör oluşturmak”


Gazze Şeridi ile İsrail arasında 2012 yılında yaşanan savaşın başlamasının tartışmalı bir durum olduğunu aktaran gazeteci Harry Fear konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Futbol oynayan Filistinli bir genç evlerinin dışında öldürüldü, İsrailli keskin nişancı tarafından. Buna Filistinli güçler tarafından karşılık verildi. Devam eden günlerde durum daha da yükseldi. Siviller hukuk tarafından korunur. Hukuk bir halkı bir toplumu savaştan korumuyor. Savaş yasa dışı, savaştaki davranışlar da yasa dışı. Filistin’deki ana sorun orantısal olarak bölüşümün olmaması, orantısız güç olarak kim hangi tarafa ne kadar bir güç kullanacağı konusu net olarak belli değil. Daha da önemlisi sivilleri hedef alamazsınız. Çok sayıda sivilin ölmemesi için de gerekli tedbirlerin alınması gerekir. 2012 Kasım ayında savaş hukukunun uygulanmadığını gördüm. 8 günlük savaş halinde 59 çocuk öldü. Burada sadece yaralananlar ve öldürülenler değil aynı zamanda terörden etkilenenler de oldu. Gerçekten objektif olan, tecrübe eden için açık ve net ki, İsrail’in askeri stratejisi orada terör oluşturmak.”



“Dünya, savaşın dehşet durumunu gördü”


Gazze’de yaşanan savaşı gerçekçi bir şekilde sunduğunu belirten Harry Fear, “Savaş bittiğinde birçoğumuz umutluyduk. Dünya, savaşın dehşet durumunu gördü. Artık dünya bu savaştan bıktı ve uluslararası bir farkındalık ortaya çıktı. Türkiye Gazze’ye gemiyle yiyecek yardımı gönderdi. Bu ümit verici bir durumdu.” dedi.



“İsrail bu yıl, Filistin’deki bölünmeyi daha da genişletecek”


Gazze’deki Filistinlilerin sıkıntı yaşamasının sebebinin İsrail’in böl ve yönet stratejisi olduğunu vurgulayan İngiliz gazeteci Harry Fear; “Bölünme ve kontrol var. Bu durum incelediğinde insani durumdan siyasi duruma bir kayma var. İnsanlığın bunu durdurmasını istiyoruz. 2017 yılı içerisinde İsrail’in Filistin’deki mevcut bölünmeyi daha da genişleteceği yönünde endişeler var. Bu arada bu gruplarda birbirleriyle savaşıyorlar. Bu grupları durdurmaya çalışanları da baskı altına almaya çalışıyorlar. Şu anda Filistin’de devam etmekte olan bir enerji krizi var. Gazze’de devam etmekte olan enerji verimliliği kapasitesi çok düşük.” dedi.


Filistin’de diplomatik işgalin de yapıldığını dile getiren Fear, Filistinlerin hala bir devleti olmadığının altını çizerek pasaportlarının pratik olarak hiçbir anlam ifade etmediğini ve seyahatin imkânsız olduğunu vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kayıp olarak aranan ticari taksi şoförü, ormanlık alanda silahla vurulmuş halde ölü bulundu Kastamonu’da kayıp olarak aranan taksi şoförü, ormanlık alanda aracına 500 metre uzaklıkta ateşli silahla vurulmuş halde ölü bulundu. Olayla ilgili son olarak ticari taksiye binen bir şüpheli jandarma ekiplerince gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu’da dün saat 11.00’den itibaren taksi şoförü Akif Eymür’den yakınları haber alamadı. Eymür’ün yakınları tarafından 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan kayıp ihbarı sonrası Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri çalışma başlattı. Yapılan çalışmalar neticesinde Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile Eymür’ün yakınları tarafından taksi şoförü Akif Eymür’ün kullandığı 37 T 6508 plakalı ticari taksi, Araç ilçesine bağlı Toygaören köyünde ormanlık alanda bulundu. Çevrede yapılan araştırma sonucunda taksi şoförü Akif Eymür’ün aracından yaklaşık 500 metre uzaklıkta ormanlık içinde ateşli silahla vurulmuş halde cesedi bulundu. Cumhuriyet Savcısının ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin incelemesinin ardından Eymür’ün cenazesi, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinin morguna kaldırıldı. Olayın ardından yürütülen soruşturma çerçevesinde Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Araç ilçesinden son olarak ticari taksiye binen M.B.’yi cinayet şüphelisi olarak gözaltına aldı. Sağlık kontrolünden geçirilen M.B., ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü. Öte yandan Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan bilgilendirmede, “Araç ilçesinde, 37 T 6508 plakalı araçta taksi şoförü olarak çalışan Akif Eymür isimli şahsın 22 Nisan 2024 günü kaybolması olayı ile ilgili olarak, Akif Eymür’ün Araç ilçesinde ormanlık alanda ateşli silah ile vurulmuş halde ölü olarak bulunduğu, yapılan çalışmalar neticesinde gasp ve kasten öldürme suçundan olayın şüphelisi M.B.’nin yakalanarak gözaltına alındığı, konu ile ilgili soruşturmaya Araç Cumhuriyet Başsavcılığınca kapsamlı olarak devam ediliyor” denildi.
İstanbul İtalya Serie A’da şampiyon Inter İtalya Serie A’nın 33. haftasında konuk olduğu Milan’ı, 2-1’lik skorla mağlup eden Inter, bitime 5 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Mavi-siyahlılar ligde 20. kez lig kupasını müzesine götürmeyi başardı. İtalya Serie A’nın 33. haftasında Inter, deplasmanda Milan ile karşı karşıya geldi. Mücadelenin 18. dakikasında Francesco Acerbi ile öne geçen maviler, devreyi 1-0 önde kapattı. Müsabakanın ikinci yarısı yüksek tempoda geçerken, 49. dakikada Marcus Thuram skoru 2-0’a taşıdı. Kırmızılar 80. dakikada Fikayo Tomori’nin golüyle umutlandı ancak karşılaşmanın devamında başka gol olmadı ve Milano derbisini Inter 2-1’lik skorla kazandı. Karşılaşmaya 11’de başlayan milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu 84 dakika sahada kaldı. Inter, Serie A’da 27 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak topladığı 86 puanla bitime 5 hafta kala 2. sırada bulunan Milan’ın 17 puan önünde 2023-2024 sezonu şampiyonu oldu. Söz konusu şampiyonluğun ardından 20. kez kupayı müzesine götürmeyi başaran mavi-siyahlılar, Milan ile şampiyonluk sayısında öne geçerek Juventus’un (36) ardından ligi en çok kazanan ikinci takım olmayı başardı. Teknik Direktör Inzaghi, ilk kez Serie A şampiyonu Simone Inzaghi, 2023-2024 sezonunda mavi-siyahlıları zirveye taşıyarak teknik direktörlük kariyerinde ilk lig şampiyonluğunu yaşadı. İtalyan çalıştırıcı, Inter’in başında 2 İtalya Kupası, 3 kez de İtalya Süper Kupa şampiyonluğuna ulaştı. Inzaghi, futbolculuk kariyerinde Lazio formasıyla 1999-2000 sezonunda İtalya şampiyonluğu yaşamıştı. Hakan Çalhanoğlu, şampiyonlukta pay sahibi Milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu kariyerde ilk kez Serie A şampiyonu oldu. Çalhanoğlu, bu sezon Inter formasıyla 33 maçın 29’unda sahadaki yerini alırken, attığı 11 gol ve yaptığı 3 asistle şampiyonlukta önemli rol aldı. İtalya’da geçirdiği 7. sezonunda ilk kez şampiyonluğa ulaşan 30 yaşındaki futbolcu, Milan ile 135, Inter’le de şu ana kadar 96 olmak üzere İtalya Serie A’da toplam 231 maça çıkarak önemli bir grafik çizdi. Milli oyuncu, Inter forması altında 2’si İtalya Kupası, 3’ü İtalya Süper Kupa olmak üzere 6. kupasını kazandı.
Denizli Tavas Belediye Başkanı Tatık’ın 23 Nisan mesajı Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması dolayısıyla basın mesajı yayımladı. Başkan Tatık mesajında; “ Millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. 23 Nisan 1920, millet iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin açıldığı ve böylelikle ulusal egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunun tüm dünyaya duyurulduğu, Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, istiklâl mücadelemizin dönüm noktası olmuş, milletimiz, egemenliğin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu yeni bir devletin ilk adımını atmıştır. En değerli varlıklarımız olan çocuklarımız bugünlerimizin umudu, yarınlarımızın güvencesidir. ’Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek yaşatacak olan sizlersiniz’ diyerek Atatürk çocuklarımıza olan güvenini ve inancını dile getirmiştir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın; ülkesini ve milletini seven, kendine güvenen, donanımlı, girişimci, ufku geniş, milli ve manevi değerlerine bağlı, vatan ve millet sevgisiyle dolu gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak, ortak sorumluluğumuz ve hedefimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor, bugünü anlamlandıran ve geleceğimizin teminatı olan tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyorum” dedi.