GENEL - 27 Nisan 2017 Perşembe 14:06

2. Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü Karaman’dan başladı

A
A
A
2. Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü Karaman’dan başladı

Uluslararası Mevlana Vakfı öncülüğünde, Hz.

Uluslararası Mevlana Vakfı öncülüğünde, Hz. Mevlana’nın Karaman’dan Konya’ya gidişinin 789. yılı nedeniyle düzenlenen 2. Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü Karaman’da başladı.


Hz. Mevlana’nın annesi ile ağabeyi ve akrabalarının mezarlarının bulunduğu Aktekke Camisi önünde başlayan yürüyüşe, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Hz. Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş öncesi Vali Süleyman Tapsız Hz. Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru’ya Konya Valisi ve Uluslararası Mevlana Vakfına teslim edilmek üzere birer Türk bayrağı verdi.


Karaman Valisi Süleyman Tapsız, yaptığı açıklamada, "Bundan 789 yıl önce, 1222 yılında yine bir 27 Nisan günü Konya’daki Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın daveti üzerine Mevlana’nın babası Bahaddin Veled ve Mevlana Hazretleri ile onunla gelenler buradan Konya’ya doğru hareket ediyorlar. İşte Mevlana hazretlerinin torunu Esin Bayru Çelebi hanımefendi ile bir grup aynı yürüyüşü geçtiğimiz yıl başlattılar. Artık bundan sonra devam edecekler. Bir haftalık süreyle yürüyerek Konya’ya intikal edecekler. 3 Mayıs’ta da Konya’da bir karşılama töreni düzenlenecek. Öğrencilerimizde bugün güzel bir tesadüf oldu. Onlarda Mevlana hazretlerimizin annesi ve akrabalarının mezarını ziyarete gelmişler. Ben felsefesi olan her kim olursan ol yine gel diyen Mevlana’nın yaşadığı ve annesinin meftun bulunduğu bir ilde görev yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Ve her inanca, her görüşe kucak açan bir insanın yaşadığı bir şehir. Ayrıca biliyorsunuz bir halk ozanı olan ve söylediği her sözde sevgiyi ve aşkı dile getiren Yunus Emre’nin de aynı zamanda burası memleketi. Dolayısıyla biz burada onların tabiriyle şöyle bir çağrıda bulunuyoruz. Kapımız açıktır girene lokmamız helaldir yiyene diyoruz” dedi.


Yapılan duanın ardından yürüyüş başladı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı 4 gün sürecek yürüyüş Dinek, Karadağ, Madenşehri, Değle üzerinden Süleymanhacı köyü ve Çumra üzerinden Mevlana Müzesinde son bulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.