YEREL HABERLER - 04 Şubat 2017 Cumartesi 12:21

Karaman ekonomi değerlendirme toplantısı yapıldı

A
A
A
Karaman ekonomi değerlendirme toplantısı yapıldı

Karaman’da ekonomi değerlendirme toplantısı yapıldı.
Karaman’a kazandırılan projeler, devam eden yatırımlar ve kentin ekonomik yapısı, Vali Süleyman Tapsız başkanlığında düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu salonunda gerçekleşen toplantıda kentin ekonomik durumu, potansiyeli, devam eden kamu ve özel sektör yatırımları, istihdam alanları gibi konular ele alındı.
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk yaptığı konuşmada, Karaman ekonomisini bir adım öteye taşımanın yollarını ele almak, Karaman için, Karamanlı için daha çok iş, daha çok aş üretecek, Karamanlının ekmeğini daha da büyütecek, işsiz olanın elinin iş tutmasını sağlayacak, işi olanın kazancını arttıracak adımları atmanın yollarını konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi. İş adamlarına seslenen Recep Konuk, “İşinizi büyütmek, yeni iş alanlarına açılmak ve ticaretinizi genişletmek için hayal kuracaksınız. Biz siyasetçiler ve bu masadaki bürokratlar sizin hayalinizin gerçek olması için gayret gösterecek. Siz isteyeceksiniz, biz çare arayacağız, çare bulacağız. Talepte sınırımız ne? Mümkünü isteyeceğiz. Ama mümkünün sınırlarını da hep birlikte zorlayacağız” dedi.

“Hepimiz aynı takımın oyuncularıyız”
Bürokrat, siyasetçi ve işadamının aynı takımın oyuncuları olduğunu belirten Başkan Recep Konuk, “İşadamı, siyasetçi veya bürokratın takımdaki rolü farklı. İşadamları sahada, biz saha kenarındayız. Sizin kondisyonunuzu arttıracak işler bürokrasinin, devletin sorumluluğunda. Taktik, hedefler, rakip analizleri de saha kenarındaki bu ekibin sorumluluğunda. Sizin iş yapacağınız altyapıyı, sahaya çıkacağınız pazarları hazırlamak da bu ekibin, yani teknik ekibin vazifesi. Ekonomi dediğimiz alan öyle bir alan ki, işi yapanla iş ortamını hazırlayan ve düzenleyenlerin tek vücut gibi hareket etmesini gerektiriyor. Yani Karaman denilince, Karaman ekonomisi denilince, Türkiye ve ülke ekonomisi söz konusu olduğunda iş adamı, işçisi, esnafı, memuru, bürokratı, siyasetçisi hepimiz bir kabın içinde buluşmak zorundayız ve aşure gibi birbirimizle iç içe olursak, birbirimizi tamamlarsak daha lezzetli işler üretebiliriz. O nedenle bir yönüyle de sizin gibi saha da olan bir arkadaşınız olarak ben bu tür toplantıları hem çok önemsiyorum, hem de bu tür toplantılarda ufak ama işlerin randımanlı yürümesine engel olan meselelerin çok kısa sürede çözülmesine vesile olacağını bilen biriyim. Ayağınıza bir diken batmış yürüyemiyorsunuz, o dikeni biri çıkarsa koşacaksınız. Diyalog kapısı kapalı olduğu zaman yahu diken var diyemezsiniz. İşte bu toplantı bu açıdan önemli; koşan, koşmak isteyenle, onun yolundaki dikenleri temizleyecek olanlar aynı masa etrafında toplandı. Biz sizin daha hızlı koşmanız için tespit ettiğimiz engelleri temizliyoruz, siz de bu masada bizim göremediklerimizi söyleyeceksiniz ki el birliği ile ekonomimizin daha büyük ve daha hızlı adımlarla koşmasını sağlayalım” diye konuştu.

“Karaman daha çok üretecek ve ürettiklerini pazarlara daha kolay arz edecek”
Küresel ekonomide değişim işaretlerinin olduğunu, AB’nin kendi içinde tartışma yaşadığını, küresel ekonominin önemli bir aktörü olan ABD’nin içe kapanacağına dair işaretlerin oluştuğunu dile getiren Recep Konuk, “Dünya ticaretinin rezerv para biriminin değerinde dalgalanmalar var. Yani küresel ticaret bir alt üst oluşun eşiğinde. Bu bir kriz olmasa bile kriz benzeri bir durumla karşı karşıyayız. Her kriz kendi içinde fırsatları da barındırır. Alt üst oluşlarda alttan üste çıkışlarda hızlı olur. Biz hem ülke olarak hem de Karaman olarak küresel ticaretin yeni kodlarının oluştuğu bu dönemde fırsatları yakalayabiliriz. Nitekim Karaman sanayisinin bu fırsatları değerlendirdiğine, daha çok değerlendirebileceğine dair işaretlerde var. Geçtiğimiz günlerde Aralık 2016 dış ticaret istatistikleri yayınlandı. Aralık 2016’da Karaman’ın yaptığı ihracat, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,7 artarak 31,6 Milyon dolara yükselmiş. Aynı dönemde Türkiye’nin ihracatı % 9 artmış. Yani Karaman, Türkiye ortalamasına göre %2,7’lik daha başarılı bir performans sergilemiş. Türkiye iki adım atmış, Karaman üç adım atmış. Öncelikle bu başarıya imza atan işadamlarımızı kutluyorum. Bu performansı daha da geliştirmemiz gerekiyor. Karaman’ın bu potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

“Gıda şehri Karaman”
Bir kentin potansiyelini yer altı ve yer üstü kaynakları ile sahip olduğu kültürel değerler, insan kaynağı, fiziki ve manevi birikimi, sermaye ve tecrübenin belirlediğini vurgulayan Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Karaman’ın sahip olduğu öyle değerler var ki kıyas kabul etmez ve öyle bir günden diğer güne inşa edilemez. Mesela eşsiz bir tarihe sahip Karaman, Medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir Başşehir, Dünyanın kadim kentlerinden biri, Akdeniz ile Ege’nin geçiş ikliminde ve eşsiz tabii güzelliklere sahip. Bu şu demek; satabileceği denizi olmasa da Karaman, kültür turizminin ana duraklarından biridir ve biz yapacaklarımızla Karaman’ın gelir kompozisyonuna turizm gelirlerini de dâhil edebiliriz. Belediyemizin tarihi eserlere ve alanlara yönelik projelerinin yanı sıra hızlı tren projesi, havaalanı yatırımları, Karaman’ı dört bir tarafa bağlayan konforlu yollar, hem Karaman’ın ticaretinin büyümesi hem de Karaman’ın turizmden de pay alması için yapılan yatırımlardır.”

“Karaman hızlı tren ile mersin limanına ulaşacak ekonomi ivme kazanacak”
Konuk konuşmasında Karaman projelerinde gelinen noktaları da anlattı. Konuk, “Karaman’ın ekonomisine ivme kazandıracak Lojistik Merkezi ve Hızlı Tren Yük Taşımacılığıyla ilgili önemli projeler yürütülüyor ve bu projeleri yakından takip ediyoruz. Karaman - Konya yüksek hızlı tren hattında alt yapı çalışmaları tamamlandı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanında Karaman - Ulukışla hızlı tren hattında da çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Karaman; Ankara ve İstanbul’un yanı sıra Mersin Limanı ve Adana’ya demir ağlarla bağlanarak özellikle Hızlı Tren ile yük taşımacılığında önemli bir konuma sahip olacak. Bu da Karaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Demir yolu yatırımları, Ekonomi Bakanlığı’na sunulan Serbest Bölge projesinin hayata geçirilmesi için de avantajlı zemin oluşturuyor. Tüm bu yatırımlar Karaman için, Karaman’ın kalkınması için,Karaman’ın ticarette söz sahibi olması için yapılıyor” şeklinde konuştu.

“Karaman 142 ülkeye ihracat yapıyor”
Karaman’ın, fiziki sermaye ile sanayi ve ticarette önemli bir birikime sahip olduğuna dikkat çeken AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Türkiye’nin toplam ihracatı 142 Milyar $ civarında. Karaman’ın ihracatı 2015’te 304 Milyon $. 2016’da da bu civarlarda. Karaman, 142 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yani dünyanın üçte ikisi ile ticaret köprüsüne sahip. Türkiye’de üretilen bisküvi, kek, gofret ve çikolatanın üçte birinden fazlası Karaman’da üretiliyor. Bunun da ağırlıklı kısmını ihraç ediyor. Kaba bir hesapla üç aşağı beş yukarı 5 milyarlık bir nüfusun bulunduğu pazara yılardır bisküvi, kek, gofret satıyor.Buna bulguru ve diğer gıda ürünlerini de eklediğimizde şunu söyleyebiliriz, Karaman dünyanın önemli gıda tedarikçilerinden biridir. Bizim üzerinde düşünmemiz gereken husus şudur; önemli bir ticaret ağına sahibiz. Gıda sektöründe büyük bir birikimimiz var. Sanayi altyapımız ve o sanayinin çalışmasını sağlayacak işgücümüz de var. Karaman olarak biz hem ticaretimizin hacmini hem de kilogram başına kazancımızı nasıl arttırabiliriz? Karaman üretimdeki ve sanayideki rotasını belirlemiş. Gıda şehri kimliğini almış. Bu kimlikliğe dünya ölçeğinde prestij katacak işlerle bu tercihi taçlandırabilirsek hem Karaman’ın ticaretini büyütürüz hem de kazancını. Parantez içinde şunu belirteyim; Karaman’ın tercihi stratejik açıdan doğru bir tercihtir. İnsanlık tarihinde önce toplulukların, sonrasında devletlerin bütün mücadelesi besin kaynakları ile enerji kaynaklarına hâkimiyet mücadelesinden ibarettir. Biz hem ülke olarak hem Karaman ölçeğinde enerji kaynaklarında zengin değiliz. Ama besin kaynaklarında, gıda üretiminde imrenilecek bir potansiyele sahibiz. Hayatın devamı için temel ihtiyaç beslenmektir. Yani arabasız yaşarsınız sadece konforunuzdan kaybedersiniz ama yiyecek bulamazsanız kaybedeceğiniz şey hayatınızdır. O nedenle Karaman modası hiç geçmeyecek, talebi hiç azalmayacak bir ana sektörde, daha doğrusu hayati öneme sahip bir sektörde uzmanlaşmış bir şehir. Şimdi bu doğru tercihin neticelerini alma zamanıdır. Bizim hep birlikte buna kafa yormamız gerekir, gerekiyor.Siyasetçi olarak biz buradayız, bürokratlarımız burada hep birlikte kafa yoracağız Karaman bisküvisini dünyada referans bisküvi haline getireceğiz. Ben gıda üretiminde uzmanlaşmış Karaman’ın, Karaman sanayisinin dünyada ticaretin kodları yeniden yazılırken, küresel bir herc-ü merc yaşanırken bu küresel krizden yeni fırsatlar çıkaracağına yürekten inanıyorum” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık" Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, “Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde özverili çalışmaları ile bu başarıda imzası olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi. TÜİK verilerine göre 2024 yılı Şubat ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy; "Şubat ayı ihracat rakamlarına göre 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.67, bir önceki aya kıyasla yüzde 9.22 oranında artış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 94 milyon 818 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23.81 azalış gerçekleşmiştir. İlk 2 ay toplam ihracatımız 601 milyon 600 bin dolardır" diye konuştu. Kayseri’den 143 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, İsrail, ABD, Suriye, Fas, Birleşik Krallık, Fransa, Belçika’dır” ifadelerini kullandı. Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy; "Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; Elektrik ve Elektronik, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, Tekstil ve Hammaddeleri, Madencilik Ürünleri, Kimyevi Madde ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri gibi sektörlerde artış yaşanırken Demir ve Demir Dışı Metaller, Makine Aksamları, Meyve ve Sebze Mamulleri, Deri ve Deri Mamulleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir" dedi. "İhracatçılarımıza destek verilmesi gerekiyor" Kayseri’nin ihracat başarısının sürdürülebilir olması için desteğe ihtiyaç duyduklarını da belirten Gülsoy; "Sürdürülebilir bir ihracat başarısı için navlun desteği ve döviz dönüşüm desteği başta olmak üzere ihracatçılarımıza destek verilmesi gerekiyor. Bu şekilde ekonomimizin ihtiyacı olan döviz geliri ve enflasyon ile mücadelede de iş dünyası daha etkin rol alacaktır. Önümüzdeki süreçte firmalarımızın ileri teknolojiye adapte olmaları, dijitalleşmeyi gerçekleştirmeleri, yüksek katma değerli ve AB Yeşil Mutabakatı kriterlerine uygun olarak yeşil üretimle daha rekabetçi bir yapıya bürünmeleri elzemdir. Bu zorlu dönemde özverili çalışmaları ile bu başarıda imzası olan tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
İstanbul TransAnatolia tekstil ürünlerini moda tasarım bölümü öğrencileri tasarlayacak 13 yıldan bu yana yerli ve yabancı yüzlerce sporcunun katıldığı uluslararası bir ralli yarışı olan TransAnatolia, kendi alanında bir ilki gerçekleştirerek tekstil ürünleri için özel bir tasarım yarışması düzenledi. Anadolu’nun tarihini, doğal güzelliklerini ve eşsiz kültürünü barındıran rotalarıyla 2010 yılından bu yana katılımcılarına unutulmaz anlar yaşatan TransAnatolia Rally Raid için geri sayım başlarken, TransAnatolia bu yıl bir yeniliğe daha imza atıyor. TransAnatolia tekstil ürünlerini moda tasarım bölümü öğrencilerine tasarlatacak. TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "TransAnatolia’nın tekstil malzemeleri sporcular tarafından her yıl oldukça ilgi görüyor ve keyifle uzun yıllar kullanılıyor. Bu yıl moda tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilerin motor sporları dünyasına bakışlarını görebilmek için bir tasarım yarışması düzenlemeye karar verdik. Muazzam işler çıkacağına inancımız tam, tasarımları heyecanla bekliyoruz" dedi. Kayıtların açıldığı tasarım yarışmasında son teslim tarihi 15 Nisan. Finale kalan 3 tasarım seti TransAnatolia sosyal medya hesapları üzerinden 20 Nisan tarihinde halk onayına sunulacak. Yarışmanın birincisi ise 1 Mayıs’ta TransAnatolia web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden açıklanacak. Yarışmada finale kalan 3 tasarıma 10 bin TL değerinde hediye, finale kalan ve seçilen tasarım setini hazırlayan öğrenciye de 40 bin TL veya değerinde hediye verilecek.
Denizli Başkan Zolan 1 günde 6 ilçeyi ziyaret etti 28 Mart’ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek 6 ilçe ziyaretinde bulundu. Sabah erken saatlerde başladığı programını gece yarısı tamamlayan Başkan Zolan, “Enerjimizi, gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz” dedi. İlçe ziyaretlerine yoğun bir şekilde devam eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. 1 günde 6 ilçeyi ziyaret eden Başkan Zolan, yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek binlerce hemşehrisi ile kucaklaştı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 28 Mart 2024 Perşembe günü ilçe ziyaret programına Bekilli ilçesinin Kutlubey Mahallesi ile başladı. Buradan Baklan ilçesini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, daha sonra Bozkurt ilçesinin İnceler Mahallesi ve ardından Cumalı Mahallesi’ni ziyaret etti. Bozkurt ilçesinin Sazköy ve Tutluca mahallerini de ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Zolan, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Pamukkale ilçesindeki Akvadi Parkı’nda düzenlediği iftar programına katıldı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılandı Daha sonra Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin düzenlediği iftar programına da katılarak esnafla buluşan Başkan Osman Zolan, buradan Çivril ilçesinin Özdemirci Mahallesi’nde hemşehrileriyle bir araya geldi. Başkan Zolan son olarak Merkezefendi ilçe sınırları içerisinde bulunan Sevindik Mahallesi’nde coşkulu kalabalığa hitap etti. 28 Mart programında Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek hemşehrileriyle kucaklaşan Başkan Zolan, 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat ederek eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, güzel ev sahiplikleri için vatandaşlara teşekkür etti. “Hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz” Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 11 ayın sultanı ramazan ayının manevi atmosferini tüm hemşehrileriyle paylaşmak için yoğun bir program gerçekleştirdiklerini söyledi. Göreve geldikleri ilk günden itibaren her zaman vatandaşlarla iç içe olduklarını vurgulayan Başkan Zolan, “Allah’ıma şükürler olsun güzeller güzeli şehrimizde taş üstüne taş koymaya, geleceğe eser bırakmaya devam ediyoruz. İnşallah vatandaşlarımızın teveccühü ile hizmet destanları yazmayı sürdüreceğiz. Güler yüzüyle her zaman bizleri destekleyen, motivasyonumuzu artıran hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz, bitmek tükenmek bilmeyen bu enerjimizi, bu gücümüzü vatandaşımızdan alıyoruz. Allah’ım razı olsun. İnşallah el ele gönül gönüle yolumuza devam ederiz” ifadelerini kullandı.