GENEL - 25 Kasım 2017 Cumartesi 12:22

KMÜ’lü Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem’in ‘Üçüncü Göz’ cihazına birincilik ödülü

A
A
A
KMÜ’lü Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem’in ‘Üçüncü Göz’ cihazına birincilik ödülü

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem’in görme engelliler için geliştirdiği ‘Üçüncü Göz’ cihazı TÜBİTAK 2238 Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması Sosyal Girişimcilik Kategorisi’nde birincilik ödülü aldı.


Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem’in doktora tezi kapsamında Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Başçiftçi’nin danışmanlığında yaptığı ‘Üçüncü Göz’ cihazı sayesinde görme engelliler istedikleri metni Braille harflerine dönüştürerek okuyabilecek. Cihaz, görme engelli bireylerin özellikle yazılı metin okuma konusunda başka insanlara olan bağımlıklarını sonlandırmak, okuryazarlık oranını artırmak, görme engelli bireylerin sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla geliştirildi. Yrd. Doç. Dr. Ayşe Eldem, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen törende birincilik ödülünü protokol üyelerinin elinden aldı.


Yrd. Doç. Dr. Eldem, ‘Üçüncü Göz’ cihazıyla daha önce de Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından ödüle layık görülmüştü.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Öğrencilerin tasarladığı 18 proje sergilendi Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 18 projenin yer aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği düzenlendi. Barbaros Şehit Mehmet Savunmaz Ortaokulunda 6 öğretmenin gözetiminde 36 öğrencinin aktif katılımıyla 18 projenin sunulduğu fuarın açılış programına Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş ve Şube Müdürü Emel Bayer, okul müdürleri, diğer okullardan öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarını gezen ziyaretçiler öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri inceleyerek detaylı bilgi aldı. Proje koordinatörü Didar Rübeyda Ramadan ve öğrencileri ile birlikte yapay zekanın etik olup olmadığının araştırılmasını, Scrach kodlama programında Matematik ders oyununu, 3 boyutlu düşünebilmenin yanında 3D dünyasında gezip keşif yapıp inşa etmeyi sağlayan ve kendi mahalle tasarımını yapan, buğday ununa alternatif muz kabuğundan un elde ederek atık gıdanın engellenmesi, Metaverse evrenlerinin meta alışveriş gibi evrenlerin tanıtımını, geometrik şekillerin somutlaştırmayı amaçlayan projeleri; Fen Bilimleri Öğretmeni Dudu Durğan ve öğrencileri rüzgar enerjisinden ev elektriği enerjisi üreten projesi; Türkçe Öğretmeni Özlem Cabbar Gül ve öğrencileri Manisa iline ait yöresel kelimelerle sözlük ve oyun projesi; İngilizce Öğretmeni Nesibe Öztürk Gürlekoğlu ve öğrencileri İngilizce dil eğitiminde web2 araçlarının kullanımı ile ilgili ve değerler eğitimi konulu projeleri; Teknoloji Tasarım Öğretmeni Dilek Zoroğlu ve öğrencileri yaşanabilir, yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir yaşam merkezleri projeleri; Bilişim Öğretmeni Metehan Başpınar ve öğrencileri hassas sensör ile park eden araç ve robot tasarımları; Fen Bilimleri Öğretmeni Mehmet Çiçek ve öğrencileri soba (karbonmonoksit) gazını bildiren cihazın kullanımı, tarımda sulama için elektrik enerjisine alternatif güneş enerjisi kullanma ve güneş enerjisi ile hareket eden araç tasarladı. İlçe Müdürü Yıldıray Demirtaş projeler hakkında bilgi alırken, ziyaret toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.