YEREL HABERLER - 09 Haziran 2017 Cuma 15:21

Rektör Akgül’den yabancı uyruklu öğrencilere iftar

A
A
A
Rektör Akgül’den yabancı uyruklu öğrencilere iftar

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, üniversitede eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerle iftar yemeğinde buluştu.


Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Üner ve Genel Sekreter Ahmet Tüfekci’nin de yer aldığı yemeğe 20’yi aşkın öğrenci katıldı. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı VIP Salonda düzenlenen iftar yemeğinde öğrenciler Rektör Akgül’ü tanıma fırsatı bularak beklentilerini ve düşüncelerini paylaşma imkanı yakaladı.


Rektör Akgül, öğrencilerle tanıştıktan sonra İslam coğrafyasının yaşadığı sıkıntılara değinerek, “İnşallah İslam dünyası yaşadığı bu garip durumdan, bu ezilmişlik ve savaş durumundan, kan ve gözyaşından bir an önce kurtulur. Gerek İslam coğrafyasında gerekse bütün dünyada barış ortamının hâkim olması en büyük temennimiz. Hepimiz İslam coğrafyasında oynanan oyunlara karşı daha dikkatli olmak zorundayız. Özellikle siz gençlere bu konuda çok iş düşüyor” dedi.


Rektör Akgül, öğrencilerin burada kendilerini asla yabancı hissetmemeleri gerektiğini hatırlatarak, “Sizlerle bir arada olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duydum. Gerek üniversitemizle ilgili gerekse şehirle ilgili her türlü sıkıntınızda sizlere yardımcı olmaya kol kanat germeye hazırız. Hiçbiriniz diğer öğrencilerimizden farklı değilsiniz. Hepinizin Ramazan ayı mübarek olsun. Ailelerinizle birlikte güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum. Bundan sonraki hayatınızda hepinize başarılar diliyorum” diye konuştu.


İftar yemeğinin ardından sorunlarını ve düşüncelerini paylaşan yabancı uyruklu öğrenciler kendileri için düzenlenen iftar yemeğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek Rektör Akgül’e teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.