- 23 Mayıs 2018 Çarşamba 11:30

Kars’ta 79 bin 873 kovanda, bin 277 ton bal üretiliyor

A
A
A
Kars’ta 79 bin 873 kovanda, bin 277 ton bal üretiliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars’ta 79 bin 873 kovanda bin 277 ton bal üretimi yapıldığını belirtti.


Düzgün, arıcılığın tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmelerinin içerisinde ikinci üretim dalı olarak yapıldığını söyledi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüzeyin Düzgün, “Arıların ve diğer tozlayıcıların insanlık ve dünyamız için taşıdıkları önemin hatırlanması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulması önemlidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler 2030 gündeminde tanımlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nin başarılmasına katkı sağlayan biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına dikkat çekilmesi hedeflenmektedir. Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre daha az sermaye ile yapılabilen ve kısa sürede kazanç sağlayan bir faaliyettir. Arıcılık tarla, bağ-bahçe ve hayvancılık gibi tarım işletmeleri içinde ikinci üretim dalı olarak yapılabilir” dedi.


Dr. Düzgün, “Bilindiği üzere, arılar bitkisel üretimde bitkilerin tohum ve meyve üretebilmeleri için ihtiyaç duydukları tozlaşmayı sağlayarak ürün miktarı ve kalitesinde çok büyük artışlara neden olurlar. Kars’ın florası bir başka, Kars yöresi, gösterdiği konum, jeolojik, morfolojik ve klimatolojik farklılıklar nedeniyle, ayrıca özel bitki varlığı florası nedeniyle kaliteli bal üretimi için son derece uygun bir yerdir. Kars sert bir iklime sahip olması nedeniyle ilkbahar ve yaz mevsimi geç gelmektedir. Bu sebepten dolayı diğer birçok yörede çiçeklerin bol olduğu devre geçtiğinde Kars en yeşil ve çiçekli dönemini yaşamaktadır. Dolayısıyla gezginci arıcılık için aranan bir yerdir” diye konuştu.


Kars Balı’nın şöhretini yüksek rakımlı tepelerdeki soğuk iklim kır çiçeklerinden aldığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Bu çiçekler ağaçtan arınmış ve tarımın olmadığı mera ve yaylalarda yetişmektedir. Bu bölgeler çiçek balı yapımına çok uygundur. Ayrıca tarımda gübre kullanımın az ya da olmaması ve sanayileşme kirliliğinin olmaması nedeniyle Bal’da kimyasal madde bulunmayacağı anlamına gelir ki bu bal için çok önemlidir. Bu tarz ballar kristalize olma özelliğine sahiptir. Bu özellik saf çiçek balının bir özelliği olup balın genel yapısını kesinlikle bozmaz” şeklinde konuştu.


Öte yandan Kars bal üretiminde 2017 yılı TUİK verilerine göre 79 bin 873 adet Arılı Kovana sahip ve ürettiği bin 277 ton bal ile Türkiye Bal üretimi yüzde 1,1 pay ile 22. sırada. 2017 yılı Tarımsal Desteklemeler kapsamında "Aktif Arılı Kovan" destekleme ödemeleri Kars’ta 461 işletmede 64 bin 151 adet kovana 641.510,00 TL. destekleme ödendi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca uygulamaya konulan “Genç Çiftçi Projesi” kapsamında 2016 ve 2017 yıllarında 44 genç girişimciye Arılı Kovan desteklemesi kapsamında 1.320.000 TL. hibe verildi. Ayrıca "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında 12 üreticiye hazırladıkları proje kapsamında Arıcılıkla ilgili makine ekipman alımına 54 bin 860 TL hibe verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.