EĞİTİM - 11 Ekim 2018 Perşembe 13:44

KAÜ 6. Uluslar arası EPOK Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor

A
A
A
KAÜ  6.  Uluslar arası EPOK Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor

Kars Kafkas Üniversitesi, 6.

Kars Kafkas Üniversitesi, 6. Uluslar arası Eğitim Programları ve Ortaöğretim Kongresi (EPOK)’a ev sahipliği yapıyor.


Kafkas Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen 6. Uluslar arası Eğitim Programları ve Ortaöğretim Kongresi Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kars tanıtım gösterisiyle devam eden Kongrenin açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kaya yaptı.


Kongre de sırasıyla Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Ural, EPÖ Derneği Başkanı Prof. Dr. Özcan Demirel ve Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş selamlama konuşmalarını yaptı.


6. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi (EPOK/ICCI-2018) tüm üniversitelerde eğitim bilimleri alanında çalışmalar yapan bilim insanlarını Kars’ta bir araya getirdi.


9 eş zamanlı salonlarda toplam 53 oturumda 291 bildiri ve 1 panel olmak üzere bilimsel çalışmaların sunumlarının gerçekleştirileceği kongre de, tüm üniversitelerde eğitim bilimleri alanında çalışmalar yapan bilim insanlarını bir araya getirip, bilgi ve deneyim paylaşımı, sorunlara çözüm arama, ortak akıl üretme ve ortak eylemi sağlamak. 6. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi paneller, sözlü bildiri ve poster sunumları ile 3 gün devam edecek.


6. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresinin bildiri özet metinleri, “Özetler Kitabı” olarak elektronik ortamda kitap formatında basılacak. Buna ek olarak bildiri metinleri, makale biçemine getirilerek Kars Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi ile Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisinde hakem sürecinden geçtikten sonra yayınlanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.