ÇEVRE - 16 Nisan 2018 Pazartesi 15:53

Avcı Eğitim kursunu tamamlayanlara sertifikaları verildi

A
A
A
Avcı Eğitim kursunu tamamlayanlara sertifikaları verildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğince gerçekleştirilen Avcı Eğitim Kursunu tamamlayan 123 avcıya sertifikaları verildi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğince 2018 yılında da Avcı Eğitim Kursları aralıksız devam ediyor.


Kastamonu İl Şube Müdürlüğünce sürdürülebilir avcılığı sağlamak maksadıyla 2018 yılının ilk 3 ayında Kastamonu il merkezi, Devrekani, İnebolu, Küre, Ağlı ile Taşköprü ilçelerinde açılan 6 kurs ile belgelerini almaya hak kazanan 123 katılımcıya sertifikaları verildi.


Avlanma belgesi almak isteyen vatandaşlara kanuni bir zorunluluk olan avcı eğitim kursları, il ve ilçe merkezlerinde Halk Eğitim Müdürlüklerinde ve köylerde en az 12 kişinin katılımlarıyla başlatılıyor. Sürdürülebilir avcılığın sağlanmasına büyük önem veren DKMP Kastamonu İl Şube Müdürlüğü, böylece en uzak yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlara da ulaşarak, Şube Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü personelince verilen eğitimin ardından başarılı olan katılımcılara sertifikaları verildi.


Av ve yaban hayatı kaynaklarını yaşam alanları ile birlikte korumayı, bu kaynakları gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen DKMP Kastamonu İl Şube Müdürlüğü, avcılık ile alakalı daha çok vatandaşa ulaşmak maksadıyla muhtarlıkları bilgilendirerek, hazırlanan afişlerin köylere dağıtımını da sürdürüyor.


Bu kapsamda Kastamonu’da merkez ve ilçelerinde açılan 6 avcı eğitim kursunda başarılı olan 123 katılımcıya sertifikaları verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.