YEREL HABERLER - 22 Mayıs 2016 Pazar 15:26

Başkan Arslan'dan Kasapla Hali Çağrısı

A
A
A
Başkan Arslan'dan Kasapla Hali Çağrısı

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, Kastamonu Belediyesi’nin Kasaplar Hali için önerdiği projeye onay verilmeden mülk sahiplerinin toplumsal faydasının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, Kastamonu Belediyesi’nin önerdiği “Kasaplar Hali” projesine onay vermeyen mülk sahiplerinin konuyu dikkatlice değerlendirmesini isteyerek, “Şehir merkezimizi kültür, turizm ve ticaret adına çok güzel ve işlevsel bir görüntüye kavuşturacak bu projede her kesiminin öncelikli olarak toplumsal faydayı göz önünde bulundurması gerekir” dedi.
Kastamonu Belediyesi’nin KUZKA’da onaylanan Kefeli-Bakırcılar Çarşısı-Nasrullah Meydanı’nı kapsayan kültürel dokuyu korumaya yönelik projesi ile Öze İdaresi İş Hanının yerinde uygulayacağı projeyi değerlendiren Başkan Arslan, şehrin tarihi bir fırsat ile karşıya karşıya olduğunu belitti.
Belediyenin söz konusu projesi kapsamında “Kefeli-Bakırcılar Çarşısı-Nasrullah Meydanı”nda kültürel dokuyu korumaya ve yaşatmaya yönelik sokak sağlıklaştırması yapacağını sözlerine ekleyen Arslan, şunları kaydetti: “Mülkiyetimizde olan odamızın karşısındaki iş yerlerinin bu proje kapsamında yıkılmasını ve böylelikle Nasrullah Meydanı’nın genişletilmesini kabul ettik. Vali Şehmus Günaydın bölgenin ticari yönden canlanması, bölge esnafının işlerinin artması, Nasrullah Meydanı projesi nedeniyle iş yerlerini boşaltacak esnaflara mekan sağlanması amacıyla ‘Site İşhanı’ projesini uygulamaya soktu. Yeni yapılacak binada çeşitli kamu kurumları, odamız ve esnaflara ait üniteler olacak. Valilik ve Belediye’nin uygulayacağı bu iki ayrı proje ile şehir merkezimiz tarihi bir dokuya ve eski ticari hareketliliğine sahip olacak. Gerek üyelerimizin gerekse bölge esnafının KATSO’dan uzun süredir talebi zaten Nasrullah Meydanı merkezli olarak bölgenin eski ticari hareketliliğine geri döndürülmesiydi.”
KATSO Başkanı Arslan, Valilik ve Belediye’nin söz konusu projelerinin bütünlük sağlaması, bölgeyi tam anlamıyla içermesi ve kalkındırması için Kasaplar Hali’nin de aynı süreçte mutlaka ele alınması gerektiğini belirtti.
“Belediyenin uygulayacağı ‘Nasrullah Meydanı’ projesi, ‘Kasaplar Hali’ projesi ile birleşmedikten sonra eksik kalır” diyen KATSO Başkanı Arslan, şöyle konuştu: “Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kasaplar Hali’ni yeni bir çehreye kavuşturmak için ortaya koyduğu proje üstünde mülkiyet sahipleri ile bir süredir görüşmelerini sürdürüyor. Böylesi bir öncülüğe soyunmasından dolayı Belediye Başkanı Babaş’ı KATSO olarak kutluyoruz. Gelinen süreçte Kasaplar Hali’ndeki mülk sahiplerinin yüzde 95 oranında Belediye’nin projesini onayladığı, az sayıda mülk sahibinin ise onay vermediği ifade ediliyor. Belediye Başkanı Babaş, önerdikleri projenin hem mülk sahiplerinin hem de şehrin genel menfaatlerini en ufak şekilde zedelemediğini belirtti. Restorasyonu süren cami ve şadırvan, meydan ve Kasaplar Hali ile birlikte ele alınacak Nasrullah Meydanı; şehrimiz açısından hem ticaret hem de turizm adına çok güzel ve işlevsel bir görüntüye kavuşacaktır. Bu açıdan baktığımızda gerek sivil toplum örgütleri gerekse vatandaşlar olarak her kesiminin öncelikle toplumsal faydayı göz önünde bulundurması ve buna göre hareket etmesi gerekli. Arzumuz Kasaplar Hali projesinin, mülk sahiplerinin onayı ile Nasrullah Meydanı projesi ile birlikte hayata geçmesidir. Kazanacak olan Kastamonu olacak.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.