YEREL HABERLER - 04 Ağustos 2016 Perşembe 22:01

Başkan Babaş’tan hodri meydan;

A
A
A
Başkan Babaş’tan hodri meydan;

Türkiye’nin sayılı meydanları arasında yer alan Cumhuriyet Meydanı için Kent Konseyi Toplantısı’nda sürpriz bir öneri geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekteri Zafer Karahasan, meydana estetik bir dokunuş yapılması gerektiğine vurgu yaptı.
Başkan Tahsin Babaş ise öneriye sıcak bakarken meydanda tarihi yapıları kapatan binaların yıkımı için alternatif fikir ortaya sundu. Başkan Babaş, mülk sahiplerine Kuzeykent bölgesinde 1’e 2 verecek şekilde imar izni vereceklerini, görüş birliği olursa kimseyi mağdur etmeden çalışma yapılabileceğini söyledi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kastamonu ziyaretinde sarf ettiği; ‘Nasrullah Cami’nin ihtişamlı yapısını önündeki binalar kapatmış’ sözlerinin gerçek olması için ilk somut adımı Belediye Başkanı Tahsin Babaş attı. Başkan Tahsin Babaş, mülk sahiplerine takas teklifinde bulundu.
Ciddi bir fikir birliğine varıldığı zaman çalışma yapılabileceğine dikkat çeken Başkan Babaş, “Nasrullah Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki mülk sahiplerine takas teklif ediyorum. Bilindiği gibi Kuzeykent’te Kartinpark’tan boşalan 6 bin metrekare değerli bir arazimiz var. 1’e 2, emsal 2,4 Kuzeykent’teki arazimizle burayı takas etmeyi teklif ediyorum. Hodri meydan diyorum. Hali hazırda 6 bin metrekare yerimiz var. Orada emsal 3. Taşın altına elimizi koyar 4 de yaparız. Bu proje için onu da yaparız. Birçok taşın altına elimizi koyduk, bundan da çekinmeyiz. Bu teklifim karşılık bulursa otoparkı Cumhuriyet Meydanı altına değil takas sonucu alacağımız bu alana yaparız” dedi.
“Bu meydan hepimizin gururu olsun”
Cumhuriyet Meydanı Cumhuriyetle eş değer bir meydan olduğunu kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekteri Zafer Karahasan, meydan çalışması konusunda titiz davranılması uyarısında bulundu. ‘Kastamonu bir turizm şehri olacaksa, Türkiye’nin dünyanın önemli bir kenti olacaksa bence buraya dokunalım’ diyen Genel Sekreter Karahasan şöyle konuştu:
“Cumhuriyet Meydanı’nın karşısındaki o çapsız yapıları yıkalım. O insanlar da adım atsın. Yıkalım derken o insanlarda mağdur edilmesin. Şehrin başka bir yerinde güzel bir çalışma yapılsın. Mülk sahiplerine 1’e 2 verilsin. Osmanlı’nın önemli bir meydanı olan 600 yıllık Nasrullah Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı’nı birleştirelim. Meydanın yanındaki otobüs duraklarını kaldırıp tur otobüslerinin mola verebileceği bir alan yapalım. Ahşaptan yapılar yapalım. Bugün Prag’a giderseniz ilk meydana götürürler. Roma giderseniz ilk meydanını görürsünüz. Londra’ya giderseniz meydanına inersiniz. Orası bir semboldür. O meydanda bir çalışma yapacaksak da Osmanlı’dan bugüne emeği geçenlerin röfleleriyle süsleyelim. Gelen orada yarım gününü bir gününü geçirsin. Bu meydana dokunalım, büyütelim. Bu meydan hepimizin gururu olsun.”
Kastamonu Mimarlar Odası Başkanı Nuray Yücel ise yapılacak olan yeni çalışmaların eski çalışmaları aratmaması gerektiğini vurgulayarak: “Belediye Başkanımız Cumhuriyet Meydanı’nda otopark projesini hayat geçirmek istiyor. Cumhuriyet Meydanı çok değerli bir meydan. Hükümet Konağı’nın yanı sıra tarihi yapılar var. Cumhuriyet Meydanı kendince oturmuş çok güzel bir yer. Cumhuriyet Meydanı’nın altına otopark yapmak trafiği yine bir noktada toplamak demektir. Benim önerim yan arterlerden otoparkı beslemek ve bu Cumhuriyet Meydanı’na dokunmamaktır” açıklamasında bulundu.
Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İbrahim Tozan ise Cumhuriyet Meydanı’nın Türkiye’nin en güzel üçüncü meydanı seçildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Mimarlar Odası’nın da bu konuda kuşkuları var. Bu alana dokunmayalım. Kastamonu’ya sağlı sollu otopark yapalım ama Cumhuriyet Meydanı’na dokunmayalım. Bu konuda iyi düşünelim. Kastamonu sevdalısı arkadaşlarımızın bu konuda fikirlerini paylaşmalarını istiyorum.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.