GENEL - 12 Temmuz 2016 Salı 11:12

’Beyaz Altın’ın hasadı başladı

A
A
A
’Beyaz Altın’ın hasadı başladı

Lezzeti ve aromasıyla dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının hasadı başladı.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve şubat ayı sonunda ekimi gerçekleşen lezzetiyle ve aromasıyla ünlü sarımsağın hasadı başladı. Türkiye’nin yüzde 25’lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü’de geçen yıl 18 bin ton sarımsak elde edilirken, bu yıl sarımsak üretiminin 24 bin ton olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü’de sarımsak, geçen yıl 12 TL’den sezonu kapattı.
Taşköprü’de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsağın hasadı için çocuk yaşlı, kadın erkek herkes sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor.
Hasadı dört hafta süren sarımsağın tarlada kuruması için 10 gün kadar beklemesi gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının ise, Taşköprü ve Kastamonu’da kurulan sarımsak pazarında satışı başladı.
"Taşköprü sarımsağının satışına başlandı"
Taşköprü sarımsağının ilçede kurulan pazarda satışına başlandığını ifade eden Uzunkavak köyünden sarımsak üreticisi Ahmet Yüce, "Hasat, şu an iyi geçmekte. Allah nasip ederse bu yıl iyi mahsul satmayı düşünüyoruz. 10 dönüm kadar bir yerimiz var. Buradan 5-6 ton sarımsak satmayı planlıyoruz. Mazot pahalı, işçilik ve sulamadan dolayı fiyatlar biraz düşük. Taşköprü sarımsağı şu an 4 liradan 7 liraya kadar pazarda alıcı buluyor" diye konuştu.
Yurt dışından Türkiye’ye Çin sarımsağının ithal edilmemesini isteyen Yüce, şunları söyledi:
"Dışarıdan Çin sarımsağı ithal edildiği zaman Taşköprü sarımsağını vatandaşlar çok fazla bilmediği için pazardan gidip Çin sarımsağı alıyor. Çin sarımsağı ile Taşköprü sarımsağını pazarda ayırt edemiyor. Kastamonu’nun bu denli değerli bir ürünü varken, Çin sarımsağının dışarıdan ülkemize sokulmasını istemiyoruz. Ayrıca, Çin sarımsağı, sağlık açısından zararlıdır. Şu anda Taşköprü sarımsağı masrafını karşılamıyor. Masrafını koruyamadığından dolayı bir de dışarıdan ülkemize Çin sarımsağı ithal edilirse zor durumdaki çiftçi batar. Bu da zamanla zarar ettikçe Taşköprü sarımsağının neslinin kesilmesine neden olur" dedi.
Yüce, mazot fiyatına sarımsak üretimi yaptıklarını ve bu yüzden de sarımsağın değerinde satılmadığını sözlerine ekledi.
Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının hasadına başladıklarını belirten Çetmi köyünden sarımsak üreticisi Metin Bulur ise, hasadın şuanda çok iyi geçtiğini ve havaların da çok güzel olduğunu ifade ederek, bu yıl fazla verim beklediklerini söyledi.
Taşköprü Belediyesi de Türk çiftçisinin ’beyaz altın’ olarak taçlandırdığı Taşköprü sarımsağının tanıtımı için her yıl Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenliyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir