KÜLTÜR SANAT - 14 Şubat 2017 Salı 17:20

Çanakkale Türküsü’nün şairi İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında anıldı

A
A
A
Çanakkale Türküsü’nün şairi İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında anıldı

Başta “Çanakkale Türküsü” olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuarına kazandıran Ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yılında Kastamonu’daki kabri başında dualarla anıldı.
Kastamonu’da aşıklık geleneğinin son temsilcisi olan Ozan İhsan Ozanoğlu, ölümünün 36. yıl dönümünde kabri başında anıldı. 1907 yılında Kastamonu’da doğan ve 1981 yılında vefat eden Ünlü Şair Ozanoğlu, birçok eser bırakarak tarihe adını yazdırdı.
Özellikle “Çanakkale Türküsü” olmak üzere çok sayıda eseri TRT repertuarına kazandıran Ozan İhsan Ozanoğlu için Kastamonu Belediyesi tarafından Duruçay Köyünde bulunan kabri başında düzenlenen anma programında Kuran-ı Kerim tilaveti okunurken dualar da edildi.
Vefatının sene-i devriyesinde büyük halk ozanı, şair, yazar, öğretmen İhsan Ozanoğlu’nun rahmet ve minnetle andığını ifade eden Vali Vekili Ünal Kılıçarslan, “Kastamonulu hemşehrilerimizin büyük Ozan İhsan Ozanoğlu’nu tam olarak bilmedikleri, eserleriyle tanışamadığını ifade etmek istiyorum. Bu anma gününün şuna vesile olmasını isterim. Kastamonu kültür hayatının önemli bir isminin bundan sonraki nesillere hem adıyla hem eserleriyle tanıtılabilmesi için inanıyorum ki başta yerel yönetimlerin çok büyük bir destek sunması gerekiyor” dedi.

“Kastamonu’nun büyük bir gurur kaynağıdır”
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, arkasında çok sayıda eserler bırakan bir aşığın Kastamonu’dan çıkmasının çok önemli ve güzel olduğunu belirterek, İhsan Ozanoğlu’nun saz şairi, edebiyatçı, din ve müzik alimi olduğunu ifade ederek, “Özellikle Kastamonu’nun geçmişte büyük bir gurur kaynağıdır. Tabii bunu da bizim gelecek nesillere aktarma görevimiz var. Bunun içinde bu yıl 36. ölüm yıldönümü olduğu için buradayız. Hem dini hem de insani vazifemizi yaparak İhsan Ozanoğlu’nu anıyoruz. Pirimiz Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin 2019 yılında UNESCO’da yılın adamı olarak belirlenmesiyle ilgili bir teklifimiz var. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Vakfımız tarafından bu konu ciddi bir şekilde takip ediliyor. Biz, bu işe tüm Kastamonu olarak kenetlendik. İnşallah hedefimize ulaşacağız. Tabii pirimiz Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, Anadolu’nun dört manevi direğinden bir tanesidir. Bunun hem ilimize hem Türkiye’ye hem de Dünya’ya mal olması için elimizden gelen gayreti göstermek istiyoruz” diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da, Ozan İhsan Ozanoğlu’nun Türk Halk Müziği repertuarına büyük eserler kazandırdığına dikkat çekerek, “Bu eserlerden en önemlisi hepimizin bildiği gururla söylediğimiz Çanakkale Türküsü’dür. Çanakkale Türküsünü derleyen İhsan Ozanoğlu’dur. Tabii ki bu eserin yanında bir Kastamonu Türküsü olan Mapushane Çeşmesi gibi olmak üzere birçok eseri kazandırmıştır. Tekrar söylemek istiyorum ki bu eserlerden en önemlisi Çanakkale Türküsü’dür. Bu eseri Türkiye’de herkes övünçle, kıvançla söylüyorsa bu İhsan Ozanoğlu’nun sayesindedir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2007 yılından itibaren İhsan Ozanoğlu etkinlikleri yaptık, 2009 yılında İhsan Ozanoğlu sempozyumu gerçekleştirdik. Bu sempozyumun sonucu kitap olarak yayınlandı. Bu çalışma İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bir vefa borcumuzdur” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapılarak dualar edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.