YEREL HABERLER - 15 Ağustos 2016 Pazartesi 18:53

Cide Kaymakamlığı, selin bilançosunu açıkladı

A
A
A
Cide Kaymakamlığı, selin bilançosunu açıkladı

Cide Kaymakamlığı, Cide’de 12 Ağustos günü başlayan ve 14 Ağustos’a kadar devam eden selin bilançosunu açıkladı.
Cide Kaymakamlığı açıklamasında, Cide’de 12 Ağustos gecesi başlayan sağanak yağışın 14 Ağustos sabahına kadar aralıksız devam ettiğini ve bunun sonucunda da 24 saat içerisinde metrekareye 183 kilogram yağış düştüğünü açıkladı
Cide’de Kaymakamlık bünyesinde kriz masasının oluşturulduğunu ifade eden Cide Kaymakamlığı yazılı açıklamasında, “12 Ağustos Cuma gecesi Cide’de Kriz Merkezi kurularak sel nedeni ile meydana gelen hasarların ortadan kaldırılması için çalışmalara hemen başlanıldı. Çalışmalar doğrultusunda Cumartesi günü itibari ile İl Özel İdaresinden 2 adet yükleyici, 1 adet lastikli ekskavatör, Kastamonu Belediye Başkanlığından 1 adet vidanjör, Şenpazar Belediye Başkanlığından 1 adet vidanjör, Kastamonu AFAD Müdürlüğünden 3 adet motopomp, arama kurtarama aracı ve ekibi, DSİ Bölge Müdürlüğünden 1 adet yükleyici, 1 adet kamyon, 1 adet paletli ekskavatör olmak üzere iş makineleri ilçemize yönlendirilmiştir. İlçemizde yaşanan aşırı yağışlardan dolayı herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmamıştır. Kriz merkezine ulaşan ilk bilgiler doğrultusunda ilçe merkezinde zemin katta bulunan 100’e yakın işyeri ve 300 civarında mesken ile 6 adet otomobil su basması sonucu zarar görmüştür. İlçemize bağlı köylerimizde ise yamaçlardan ve eğimli arazilerden gelen aşırı yağmur suları, dereleri ve çayları taşırarak köy yollarını tahrip etmiş olup; köy evlerinin temeline zarar vermiştir. Ayrıca trafo merkezine su basması sonucu Cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren ilçede elektrikler kesilmiş olup buna bağlı olarak yine ilçemizde su kesintisi olmuştur. Ancak Cumartesi gecesi saat 24.00 civarında Küre-Şenpazar hattından ilçeye elektrik verilebilmiştir. Pazartesi itibari ile trafo merkezindeki sular tahliye edilerek saat 17.00’da ilçeye Cide hattından tekrar elektrik verilmiş olup, ilçedeki su kesintisi de sona ermiştir. Hayatın normal akışına dönmesi için başta kaymakamlık ve belediye olmak üzere tüm kurumlar gerekli tedbirleri almıştır” ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin 4’üncüsü düzenlenecek Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinde Uluslararası Sanat Festivali gerçekleştirilecek. Niğde’yi tanıtmak için Halibas Art tarafından geleneksel hale getirilen Uluslararası Niğ-Bor Kültür Sanat Festivali’nin bu yıl 4.’sü gerçekleştirilecek. Niğde Valiliği, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Kemerhisar ve Bahçeli Beldesi katkılarıyla 22 -28 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan festivale 15 ülkeden 50’yi aşkın sanatçı katılacak. Amaçlarının sanatın, tüm engelleri yıkacağını ve insanların hayatının bir parçası olduğunu göstermek olduğunu söyleyen etkinliğin organizatörü Serkan Haliloğulları , hayatın bir parçası olan sanatı kitlelere ulaştırmak, toplumdaki sanat bilincini yükseltmek ve kentimizi tanıtmak istediklerini ifade etti. Haliloğulları, "Bor Rum Kilisesi’nde 22 Nisan’da bir açılışımız olacak. O açılışımızdan sonra 23 Nisan’da Kemerhisar’da çocuklarla ve sanatçılarımızla beraber 23 Nisan kutlamaları gerçekleşecek. Aynı gün Roma Havuzu’nda bir etkinliğimiz olacak. 24 Nisan’da engelli çocuklarla beraber engelsiz sanatı tanıtma amaçlı programımız olacak. 25 Nisan günü ise Perşembe Güzel Sanatlar Lisesi ile etkinliğimiz olacak. 26-27 Nisan’da Kemerhisar’da ve Bahçeli’de etkinliğimize edeceğiz, 28 Nisan günü ise Niğde İl Kültür Merkezi’nde kapanış programı yapacağız. Amacımız burada farklı kültürleri bir araya getirmek, kaynaşmayı sağlamak. 15 ülkeden yaklaşık yüz civarı bir sanatçı topluluğuyla beraber sanatın her dalında etkinlikler yapacağız" şeklinde konuştu.
Kayseri Tokat depreminde Kayseri’deki evde hasar iddiası Kayseri’de yaşayan 5 çocuk babası Ferdi Yakupoğlu, Tokat’ta meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası evinin hasar gördüğünü iddia ederek, yetkililerden yardım istedi. AFAD’dan alınan bilgiye göre, saat 18.11’de merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Yerin 5.9 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem Kayseri’den de hissedildi. İddiaya göre, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Mevlana Mahallesi Havuzbaşı Sokak’ta bulunan 3 katlı bir ikamette de hasra meydana geldi. Tokat Sulusaray merkezli depremde evinin duvarlarında ve kolonlarında çatlak meydana geldiğini söyleyen Yakupoğlu, “Bugünkü depremde benim evim bu hale geldi. Yetkililerden gelip, evimize bakmalarını istiyoruz. En azından riskli olup, olmadığımızı bilmek istiyoruz. Çocuklarımla birlikte korku içerisindeyiz. Ben maddi olarak bir yardım da talep etmiyorum. Sadece risk altında olup, olmadığımızın cevabını bize versinler. Rahatlık içerisinde evimizde oturalım. Ben marketteydim. Eşim ve çocuklarım beni aradılar. ‘Baba deprem oldu’ dediler. Benim büyük kızım, telefonunu almak için eve girdiğinde evin bu hale geldiğini söyleyerek, fotoğraf attılar. Biz evimizde korku içerisinde oturuyoruz. Yetkililerden biz herhangi bir maddi yardım talep etmiyoruz. Sadece gelip, evimize bakarak riskli olup, olmadığına bakmalarını istiyoruz. Başka herhangi bir isteğimiz yok” ifadelerini kullandı.
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.