KÜLTÜR SANAT - 31 Ekim 2017 Salı 17:39

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş:

A
A
A
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş:

Kastamonu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi mimari mirası canlandırmak için güç birliğini sürdürüyor.

Kastamonu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi mimari mirası canlandırmak için güç birliğini sürdürüyor.


Kastamonu Belediyesi’nin şehrin tarihi ve kültürel değerlerini ayağa kaldırmak üzere başlattığı seferberlik kapsamında çalışmalar sürüyor. Dört koldan başlatılan çalışmalar kapsamında Kastamonu Belediyesi ve Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin geçtiğimiz yıl ortak çalışması sonucu 7 konağın rölöve ve restorasyon projeleri gerçekleştirilmişti. Aynı çalışmanın devamı niteliğinde bu yılda gerçekleştirilen incelemeler kapsamın da 5 konağın daha rölöveprojesini tamamlamak için çalışmalara başladı.


Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Başar başkanlığında şehre gelen Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, Kastamonu Belediyesi’nin uzman ekipleriyle birlikte belirlenen konaklarda incelemelerde bulundu.


Dünya Kültür Miras Listesi hedefi doğrultusunda mimari mirasın önemine değinen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi ve kültürel projelerin tamamlanmasıyla kültürel turizm alanında ciddi bir gelişim beklediğini belirterek, “Kastamonu’muzun ufkunu açacak projeleri hayata geçirmek bizleri mutlu ediyor. Bizim vizyonumuz budur. Gelecek nesillerimize eserlerimizi en doğru şekilde aktarmak istiyoruz. Türkiye’de bu işin ilmini yapmış hocalarımızdan hem destek alıyoruz hem fikir alıyoruz. Kastamonu Belediyemiz de kurduğumuz uzman ekiplerimiz ile değerli akademisyenlerimizi birlik içerisinde olmaları Kastamonu’muza önemli kazanımlar sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 7 konağın rölöve ve restorasyon çalışmalarını bu birliktelikle gerçekleştirdik. Bu yılda yine 5 konağımızın rölöve ve restorasyon çalışmaları içinKonya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin değerli akademisyenleri ve öğrencileriyle birlikte çalışıyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu projeleri de tamamlayacağız ve Kastamonu’muzun mimari mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.



“Tescilli binasını onarmak isteyen vatandaşa proje belediye tarafından çizilecek”


Üç yıldır hummalı bir çalışma içerisinde olduklarının da altını çizen Belediye Başkanı Tahsin Babaş, konak, çarşı, türbe, tarihi ticaret alanlarını ve tarihi çeşmelerin onarımlarını gerçekleştirerek bu noktadaki geçmişten gelen eksikliği kapatmaya çalıştıklarını da iletti. Başkan Babaş, ayrıca Kastamonu’nun sivil mimarinin eşsiz örneklerinin daha hızlı şekilde ihtişamlı günlerine dönmesi adına ‘Proje belediyeden onarım tescilli bina sahibinden’ projesinden de bahsetti. Bu projede de Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’yle işbirliğine gidildiğini yineleyen Başkan Tahsin Babaş, “Bu kapsamda Kastamonu Belediyesi tescilli binasını onarmak isteyen vatandaşların rölöve ve restorasyon projelerini bedelsiz olarak hazırlanmasını sağlayacak. Kastamonu Belediyesi’nin rölöve ve restorasyon projelerini yapmak için tescilli bina sahibinden istediği tek şart projenin uygulaması olacak” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı Van’da 12’ncisi düzenlenen İnşaat Yapı Dekorasyon ve Emlak Fuarı, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen ve Ortadoğu’da sektörün en önemli buluşma noktalarından biri olması hedeflenen fuara 80 firmadan yaklaşık 160 marka katıldı. Burada fuar ile ilgili bilgi veren İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, bu yıl 12’ncisi yapılan fuarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tek yapı, malzeme ve inşaat üzerine organize edilen fuarı olduğunu ifade etti. Fuarda 80 firmadan 120’nin üzerinde markanın yer aldığını belirten Çelik, “Bu markalar Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen firmalar. Van’dan çok sayıda katılımcı firmamız var. Yine fuarımızda Türkiye’nin farklı illerinin yanı sıra İran ve Irak’tan da katılım gösteren firmalarımız var” dedi. 4 gün sürecek olan fuarda, cuma ve cumartesi günü yapı ve inşaat sektörü ile ilgili bir zirvenin gerçekleştirileceğinin altını çizen Çelik, “Sivil toplum kuruluşları ile birlikte yaptığımız zirve organizasyonumuzda, yapı ve inşaat sektörü ile ilgili çeşitli paneller, söyleşiler ve kongreler olacak. Hem iş insanlarını hem akademisyenleri hem sektör profesyonellerini bir araya getireceğimiz büyük bir organizasyona başladık. İnşallah pazar gününe kadar devam edeceğiz. Ben bu duygularla fuarın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Fuara katılım sağlayan firma yetkilileri ise ilk gün olması hasebiyle katılımın az olduğunu ancak yarından sonra yoğun bir katılım beklediklerini söylediler.