YEREL HABERLER - 29 Kasım 2016 Salı 15:15

Kastamonu’da “Evleri Onaralım, Yüzleri Güldürelim” projesi hayata geçti

A
A
A
Kastamonu’da “Evleri Onaralım, Yüzleri Güldürelim” projesi hayata geçti

Küre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından “Evleri Onaralım, Yüzleri Güldürelim” projesi hayata geçirildi.
Küre Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından faaliyet alanları içerisinde yer alan barınma yardımları kapsamında 2016 yılı içerisinde 51 haneye toplamda 160 bin 762 TL barınma yardımı yapıldı.
Küre Kaymakamı aynı zamanda Küre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı Nesim Işık, “2016 yılı köy ziyaretlerimde ve vakıf personellerimizin raporlarında ortaya çıkan ihtiyaçlar arasında vatandaşlarımızın barındığı, zaman geçirdiği mekânlarıyla ilgili eksiklikler görülmüştür. Bu eksiklikler doğrultusunda ilçe merkezinde ve köylerimizde yaşayan 3294 sayılı kanun kapsamında yer alan vatandaşlarımızdan evleriyle ilgili talepleri toplanmıştır. Toplanan talepler ihtiyaç önceliğine göre sıralanarak, kaymakamlığımız bünyesinde yer alan küresel sanatlar iktisadi işletmesi ve köylerimizde bulunan genç, çalışabilir işsiz vatandaşlarımızdan köy ulaşım konumlarına göre bakım onarım ekipleri oluşturulmuştur. Bu ekipler öncelikle talepleri tek tek gezip yerinde inceleme yaparak yaklaşık maliyet çalışmaları çıkarmışlardır. Yaklaşık maliyet çalışmaları ve vatandaş durum analizleri sonucunda oluşan tüm veriler Mütevelli Heyetimiz tarafından değerlendirilmiş ve taleplerin büyük çoğunluğu kabul edilmiştir. Projemiz toplamda 160 bin 762 TL iken bunu yaklaşık olarak 89 bin 407 TL’si Vakfımızın kendi öz kaynakları ile karşılanırken 71 bin 355 TL tutarda Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden talep edilerek kabul edilmiştir” dedi.
Yaklaşık 13 hanenin çatı tamiratı yaptırılırken, ayrıca 515 adet sac yardımı ve 37 hanenin de birincil derece ihtiyaçları içerisinde yer alan banyo, mutfak, lavabo, zemin ve tavan döşemelerinin değiştirildiğini söyleyen Kaymakam Işık, “Bu sayede vatandaşlarımızın daha sağlıklı şartlarda hayatlarını idame etmeleri sağlanmıştır. Aynı kapsamda yıkılmakta olan bir evimiz de projesi yapılarak yeniden inşa edilecektir. Vakıf barınma yardımı projemiz kapsamında aslında 2 farklı noktada vatandaşlarımıza destek sağlanmıştır. Birinci destek evleri onarılan vatandaşlarımız olurken ikinci destek onarımı gerçekleştiren 3294 sayılı kanun kapsamında yer alan genç ve çalışabilir vatandaşlarımıza az da olsa iş imkanı gelir kapısı sağlamasıdır. Barınma projemiz başarılı bir şekilde devam etmekte olup gelen talepler aynı şekilde değerlendirilip imkanlar dahilinde karara bağlanmaktadır” diye konuştu.
(Vİ-AY)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.