SAĞLIK - 13 Eylül 2018 Perşembe 14:22

Kastamonu’da hayvan hastalıkları hakkında açıklama

A
A
A
Kastamonu’da hayvan hastalıkları hakkında açıklama

Son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden, farklı yerlerde tespit edilen Şap ve Şarbon hastalıkları konusunda açıklama yapan Kastamonu İl Tarım Ve Orman Müdürü Osman Yaman, ilde hastalıklarla ilgili bir vak’aya rastlanmadığını söyledi.

Son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden, farklı yerlerde tespit edilen Şap ve Şarbon hastalıkları konusunda açıklama yapan Kastamonu İl Tarım Ve Orman Müdürü Osman Yaman, ilde hastalıklarla ilgili bir vak’aya rastlanmadığını söyledi.



Şarbon ve Şap hastalıklarının hayvancılığın yapıldığı illerde kendini göstermesiyle beraber hayvan üreticilerinin satış yapmaları için Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri çalışmalarının sürdürüyor. Kastamonu ilinde herhangi bir şarbon veya şap hastalığının olmadığını söyleyen Kastamonu İl Tarım Ve Orman Müdürü Osman Yaman, “Kastamonu ilinde son bir yılda büyükbaş hayvan sayısı 40 bin arttı. Şu an 300 binin üzerinde hayvan sayımız var. İlimizde bugün itibariyle herhangi bir hastalık söz konusu değil. Şarbon şap hastalığı yok. Hayvan pazarlarımız açık. Bunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Bununla ilgili çıkan bazı haberlerin yanlış olduğunu vurguluyoruz, altını çiziyoruz. Biz ilimizde hayvancılığa çok önem veriyoruz. İlimiz hayvancılığın ön planda olduğu bir il. O nedenle aşılamalarımızı ve kontrollerimizi çok sıkı yapıyoruz. İlimizde kurban döneminde özellikle Trakya sevkinde belli bir dereceyi yakalıyoruz. İlimizdeki buzağı ölümleri Türkiye ortalamasının çok altında 0,5” dedi.



“Bizim ilimizde endişelenecek bir durum söz konusu değil”


Kastamonu ilinde endişelenecek bir durum olmadığı ifade eden Osman Yaman, “Hastalığın olduğu iller hayvan pazarlarını kapattı. Oralardan sevk söz konusu değil. Bizde hayvan pazarlarına giriş ve çıkışlarda kontrollerini yapıyoruz. Herhangi bir şüpheli durumun olması durumunda gerekli incelemeyi yapıp gerekeni yapıyoruz. Aşılamalarımız devam ediyor, kulak küpesi çalışmaları devam ediyor. Bu konuya biz çok önem veriyoruz. Bizim ilimizde şu anda endişelenecek bir durum söz konusu değil. Veteriner hekimler hayvan pazarını girişinde kontrollerini yaparlar. Sevk bölgesi yoksa kulak küpesi yoksa aşısı eksikse herhangi bir şüpheli durum yani hayvanın ateşi varsa zaten kabul edilemez. Bunların sevklerini zaten vermezler. Pazara hayvan girişinde dezenfekte işlemleri yapılır” şeklinde konuştu.



Yaman, “Şap aşılama kampanyası yılda iki kere yapılıyor. İlkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere. Sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasına 17 Eylül’de başlıyoruz. İlçelerimizle beraber çünkü merkezle beraber 20 ilimiz var. Aşılarımız geldi yerlerine ulaştı. Hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki hafta başlayacağız aşı çalışmalarımıza. Çok hızlı bir şekilde yapıp bitirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.