GENEL - 31 Ekim 2017 Salı 11:55

(Özel haber) Taşköprü sarımsağında fiyat tartışması

A
A
A
(Özel haber) Taşköprü sarımsağında fiyat tartışması

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Çin’den sarımsak ithal edilmediğini belirterek, yılbaşından sonra Taşköprü sarımsağının gerçek fiyatına ulaşacağını söyledi.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Çin’den sarımsak ithal edilmediğini belirterek, yılbaşından sonra Taşköprü sarımsağının gerçek fiyatına ulaşacağını söyledi.


Son günlerde kamuoyunda Çin sarımsağı ithal edilmesinden dolayı Taşköprü sarımsağında fiyatlarda düşüş yaşandığı yönünde yanlış bilgilerin dolaştığını söyleyen Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “Türkiye’ye Çin’den sarımsak ithal edilmiyor. Türkiye’nin sarımsak ithalatı yok. Dayanıksız olmasından dolayı erken tüketilmesi gereken Çin beyazı diye tabir edilen Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde ekilen sarımsaklardan kaynaklı piyasada sıkıntılar oluştu. Ama yılbaşından sonra fiyatların normale dönmesini bekliyoruz” dedi.



"Taşköprü sarımsağı konusunda konsorsiyum sağlayamadık"


Bu yıl Taşköprü sarımsağında rekoltenin çok iyi olduğunu belirten Başkan Arslan, “Ancak rekolteyle doğru orantılı beklentilerimizde özellikle fiyat konusunda bazı sıkıntılar yaşadığımızı ifade etmek isterim. Bu, doğrusu çiftçilerimizin bu işle ilgili alım satım yapan üreticilerimizin, yerel yönetimler olarak bizlerin genel anlamda sorumluluklarımız var. Biz Taşköprü sarımsağının bir marka olduğunu özellikle ifade ederken, bu konuda bir konsorsiyum sağlayamadık. Özellikle çiftçilerimizin değişik bölgelerden Çin beyazı denilen sarımsağı Taşköprü topraklarına ekmelerinin, zaman zaman bazı firmaların başka bölgelerdeki sarımsağı Taşköprü sarımsağı olarak pazarlamalarının bu sarımsağa zarar vereceği noktasında tespitlerimiz oldu. Tabii ki bu çok cüzi miktarda insanlar bunu yaptı. Ama maalesef bunun çarpanları yani söyleyenleri, konuşulanları daha büyük ölçeklerde belki yansıdı" diye konuştu.



"Kısa ömürlü Antep ve Maraş sarımsaklarının tüketilmesi piyasayı etkiledi"


Taşköprü sarımsağının bu sene fiyatlarının düşük olmasındaki en büyük etkenin Çin beyazı denilen sarımsağın pazarlarda yoğun olarak satılması olduğunu belirten Arslan, "Pazarda tüketilmesi gereken Çin beyazı diye tabir edilen Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesinde ekilen sarımsakların yağışlardan kaynaklı olarak kısa ömürlü olması ve aşırı bir şekilde piyasada muhakkak tüketilmesi noktasındaki çaba piyasayı etkiledi. Şu anda Taşköprü sarımsağının pazar alanındaki fiyatındaki en büyük düşme Maraş ve Antep bölgesindeki sarımsağın yavaş yavaş bozulmaya doğru gittiği için doğrudan gerek turşu sektöründe gerekse değişik alanlarda tüketilmesi, pazarda daha fazla yer bulması. Fiyatlarının çok daha düşük olmasından kaynaklı olarak Taşköprü sarımsağını da etkilemiştir. Ama bu endişe verici boyutta değildir. Biz, kendimiz Taşköprü üreticiler olarak özellikle kendi tohumuna, kendi sarımsağına hem pazar alanında hem de üretim alanında sahip çıktığında bizim markamızla dünyada rekabet edecek herhangi bir sarımsak veya marka yoktur” diye konuştu.



"Yılbaşından sonra sarımsağımız istediğimiz fiyata gelecektir"


Şu anda Türkiye’ye Çin sarımsağının gelmediğini ifade eden Başkan Arslan, “Onun için sarımsağa değil kura göre zaten devlet şu anda kilo başına koyduğu fonla Çin sarımsağının fiyatı zaten yüksek. Bu yüzden kimse Çin sarımsağı falan getirmiyor. Şu anda mevcutta yaşanan sorun Çin beyazı diye tabir ettiğimiz kökeni, tohumu Çin beyazı diye tabir edilen Kahramanmaraş ile Gaziantep bölgesinde ekilen sarımsaktan kaynaklıdır. Bunun alelacele bitmesi için üreticiler, sarımsaklarında hastalık var. Onu piyasaya sürdükleri için, vatandaşlar da uygun ve ucuz sarımsağı miktar olarak da çok geniş alanlarda ekim olduğu için. Yoksa Çin’den sarımsak geliyor, Taşköprü sarımsağının fiyatını düşürüyor değil. Bizim bence yılbaşından sonra sarımsağımız tekrar istediğimiz noktalara doğru fiyatı gelecektir” şeklinde konuştu.


Bu yıl Taşköprü’de 25 bin ton üzerinde Taşköprü sarımsağı rekoltesi olduğunu aktaran Başkan Arslan, Taşköprü sarımsağının da pazarda 2 liradan başlayıp 7 liraya kadar çıktığını kaydetti.


Taşköprü’de sarımsak üreticisi Şevket Aytaç ise “Taşköprü’de sarımsak üreticisiyim. Bu yılki sarımsaklarımızın fiyatlarının düşmesindeki nedenleri Kahramanmaraş ve Gaziantep bölgesindeki sarımsakların ülkemize girmesinden kaynaklanıyor. Biz, bundan çok rahatsısız. Üreticiler darda” dedi.


Taşköprü’de sarımsak üretimi yapan Ahmet Yüce de, 10 dönüm alandan yaklaşık 5-6 ton sarımsak ürettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:


“Fakat malum mazotun yüksek olması, işçilik fiyatlarının yüksekliği ve sulama sorunundan dolayı fiyatların biraz düşük olduğunu düşünüyorum. Dışarıdan Çin sarımsağı ithal olduğu zaman illaki Taşköprü sarımsağının fiyatlarını etkiliyor. Bizim Taşköprü sarımsağımızı vatandaşlar tam bilmedikleri için gidip Çin sarımsağı alıyor. Halbuki bilmiyor Çin sarımsağı ile Taşköprü sarımsağını ayırt edemiyor. Normal tüketici bunu fazla ayırt edemiyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 11 ilde "Mahzen-28" operasyonu: 41 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yasa dışı silah imalatı ve silah kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne yönelik 11 ilde düzenlenen "Mahzen-28" operasyonlarında 41 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "11 ilde yasa dışı silah imalatı ve silah kaçakçılığı yapan organize suç örgütüne yönelik düzenlenen ’Mahzen-28’ operasyonlarında 137 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 340 adet tam otomatik uzun namlulu silaha dönüşebilecek silah parçası ele geçirildi. 41 şüpheli yakalandı" dedi. Operasyonun İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapıldığını belirten Yerlikaya, "İstanbul, Ankara, Antalya, Düzce, Eskişehir, Kocaeli, Mersin, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Yalova’da düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin yasadışı silah üretimi ve ticareti yaptıkları, çok miktarda silahı bütün ve parça halinde naklettikleri, organize suç örgütlerine ve narkotik suç örgütlerine silah temin ettikleri tespit edildi" ifadelerini kullandı. 11 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 137 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 340 adet tam otomatik uzun namlulu silaha dönüşebilecek silah parçası, 70 adet yiv ve seti açılmış tabanca namlusu, 866 adet polimer tabanca gövdesi, 123 adet tabanca sürgüsü, 100 adet tam otomatik silah üst gövde takımı ve 100 adet dipçik ele geçirildi.
Isparta Dalgıçlar Eğirdir Gölü’nde temizlik çalışması yaptı Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı Arama Kurtarma Timi, Eğirdir Gölü’nde şehrin içme suyunu temin eden terfi merkezindeki emiş pompalarının bulunduğu bölgede oluşan yosunlaşmayı temizledi. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yangın, kaza ve afetlere her zaman hazırlıklı olarak yaptığı müdahalelerin yanı sıra bünyesinde oluşturduğu Su Altı Arama Kurtarma Timi ile de suda meydana gelebilecek olaylara karşı da her an göreve hazır halde bekliyor. Özellikle yaz aylarında göl, baraj ve diğer su kaynaklarında boğulmalara karşı görev yapan Su Altı Arama Kurtarma Timi, Isparta’nın içme suyunun bir kısmını karşılayan Eğirdir Gölü Barla mevkiinde yer alan belediyenin su terfi merkezinin bulunduğu bölgede de sürekli dalış yaparak temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. Su Altı Arama Kurtarma Timi dalgıçları son olarak su terfi istasyonunun bulunduğu bölgedeki emiş pompalarının bulunduğu alan ve boru önlerinde oluşan yosunlaşma ile milli toprakları temizleyerek emiş pompalarının gücünü de artırmış oldu. Yapılan çalışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürü Mustafa Balcı, belediyenin 6 kişilik dalgıç ekibinin bulunduğunu ve rutin olarak Eğirdir’deki su terfi merkezinde temizlik çalışması yapıldığını söyleyerek, bölgede biriken yosunların ekipler tarafından temizlendiğini kaydetti. Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Su Altı Arama Kurtarma Timi Dalgıcı Güngör Hasgören de yaz kış rutin olarak bölgede dalışlarının olduğunu aktardı. Hasgören, “Bu dalışlarımızda filtrelerin tıkanmaması amacıyla temizlik çalışmaları yapıyoruz. Gerek yosun gerekse dipte biriken milleri pompa yardımıyla çekip temizlik çalışmaları yapıyoruz” dedi. Arama Kurtarma Timi olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Hasgören, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in her konuda desteklerini, kendilerinden hiçbir zaman esirgemediğini söyleyerek teşekkür etti.