ÇEVRE - 29 Eylül 2018 Cumartesi 10:27

(Özel) Tatil için geldiği köyünde tatilcilerin bıraktığı çöpleri topluyor

A
A
A
(Özel) Tatil için geldiği köyünde tatilcilerin bıraktığı çöpleri topluyor

İstanbul’dan tatil için Kastamonu’ya gelen duyarlı vatandaş, hem sahilde hem de ormanlık alanda atılan çöpleri toplayarak duyarlılık oluşturmaya çalışıyor.

İstanbul’dan tatil için Kastamonu’ya gelen duyarlı vatandaş, hem sahilde hem de ormanlık alanda atılan çöpleri toplayarak duyarlılık oluşturmaya çalışıyor.


İstanbul’da ikamet eden ve her yaz döneminde memleketi Kastamonu’nun Cide ilçesini ziyarete eden 58 yaşındaki Selami Gülnar, turizm bölgesi olan köyünde atılan çöpleri toplayarak duyarlılık oluşturmaya çalışıyor. Her yıl 45 günlük tatilini memleketi Cide ilçesine bağlı Çayyaka köyünde geçiren Selami Gülnar, sadece sahilde ve ormanlık alanda çöp toplamanın yanı sıra köyünün tüm sorunlarına da çözüm bulmaya çalışıyor. Köyündeki cami, köy konağı ve tüm sosyal alanlardaki eksiklerini kendine görev edinen Selami Gülnar, köydeki duyarlı vatandaşlarla birlikte hareket ederek tüm eksikleri gideriyor. Gülnar, aynı zamanda köylülerle birlikte çöp toplayarak köyünün örnek gösterilmesi için de mücadele ediyor.


Özellikle yaz aylarında artan köy nüfusunun oluşturduğu çevre kirliliğine dikkat çekmek isteyen Selami Gülnar, köy içinden, sahili ve çevresindeki tüm çöpleri toplayarak köyünü örnek köy yapmaya çalışıyor.



"Yolculuk yapan vatandaşlar, dinlenebilsin diye kamelyalar yaptık"


Köylerine çeşme yapıldığını fakat insanların oturacak bir yeri olmadığını belirten Selami Gülnar, "Biz de, yoldan geçen misafirler için bir masa ve iki tane de oturacak yer yaptık. Yoldan geçen misafirler burada durarak hem ihtiyaçlarını giderebiliyor hem de kamelyada oturarak dinlenebiliyor. Ayrıca bu alan dikenlerle kaplı, insanların rahat edebilmesi için buradaki çalılıkları ve dikenleri temizledik. Ardından çevreye çöpler atılmış, bu yüzden mıntıka temizliği de yaptık" dedi.


Denizin seyredilebilmesi için yüksek bir tepeye seyir terası da yaptıklarını söyleyen Selami Gülnar, "Bu terasta bazen fotoğrafçılar, resim çizenler geliyor. Denizi seyrederek resim çizip fotoğraf çekiyorlar. Arkadaşlara kolaylık olması için hem de daha iyi vakit geçirebilmeleri için seyir terasına kamelya yaptık" diye konuştu.



"Çöplerimizi gelişigüzel atmak yerine çöp konteynerlerine bırakalım"


Köylerinin girişinde çöplerin atıldığı bir alanın bulunduğunu ifade eden Selami Gülnar, "13 tane burada çöp konteynerimiz bulunuyor. Yaz sezonunda çöp aracı haftada bir geliyor. Bazen aksıyor 15 günde bir geldiği de oluyor. Buraya atılan gelişigüzel çöpler karayolunun yarısına kadar geliyor. Çöp aracı geldiği zaman konteynerdeki çöpleri alıyor ama bazen çöplerin kenarındaki pislikler kalabiliyor. Ben, duyarlı olduğum için elimde olmayan nedenlerle elime aldığım tel fırça ile kendi gayretlerimle oraları süpürüp temizliyorum. Çöp arabacı yetersiz kalıyor. Yaz sezonunda çöp araçları haftada iki üç defa gelmesi gerekiyor. Hayvanlar geliyor aç kalıyor, çöplerin içerisine giriyor. Hayvanların yiyebileceği yiyecekleri güzel bir şekilde kenara bırakmamız gerekiyor. Hayvanlar da çöplerin içerisine girmeden yiyebilsin. Sokak köpekleri var, onlar düşünülsün. Bu hayvanlara su bırakılsın kenara. Buraya çöp atmaya gelen şahıs orada 13 tane çöp konteyneri varken fırlatıp atıyorlar. Böyle bir şey olmaz. Burası bizim köyümüz. Ben, nasıl temizliyorsam herkes temiz olması gerekiyor. Ben, kimsenin çöpünü toplamak zorunda değilim. Bu yüzden herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.



"Biz, çöp toplamaktan utanmıyoruz, asıl bu çöpleri bırakanlar utansın"


Köylerinde denizin olduğunu ve vatandaşların burada denize girdiğini hatırlatan Gülnar, "Deniz kenarı da çöplerle dolu. Buraya herkes piknik yapmaya geliyor. İnanın çocuklarının bezlerini dahi atıyorlar. Bunları bizler temizliyoruz. Biz, çöp toplamaktan utanmıyoruz, asıl bu çöpleri bırakanlar utansın. Bizde eğitim az, eğitim olmadığından o arkadaşlar kendi çöplerini zaten poşetlerle geliyorlar. Çöplerini giderken yanlarında getirdikleri poşetlere koyup zaten araçlarla geliyorlar, böyle çöpe atarlarsa bizler de çok memnun oluruz, hem de çevremiz daha temiz olmuş olur" ifadelerini kullandı.



"Herkes kendi çöpünü toplasa her taraf tertemiz olur"


Herkesin kendi çöpünü toplaması durumunda her tarafın tertemiz olacağını vurgulayan köy sakini Erdinç Esgin ise şunları kaydetti:


"Buraya geldiğimizde kamelyanın etrafı çöplük içerisindeydi. Bizler, burada temizlik yaparak yaklaşık 1 kamyona yakın çöp attık. Buraya incir ağacı diktik, kamelya yaptık insanlarımız dinlensin, oturabilsin diye. Burayı bizler kirletiyoruz. Bundan sonrada temiz tutmamız gerekiyor. Biz, gittiğimiz yerde çöplerimizi kendimiz toplasak ormanda, denizde, sahilde, kenarda orada burada çöp falan olmayacak. Sonuç itibariyle buraları kullanan bizleriz, buralarda bizler oturuyoruz, giderken de arkamızda çöp bırakmak yerine çöplerimizi toplamamız gerekiyor. Bu şekilde yaparsak her yer tertemiz olur."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Üniversiteli gençlerden farkındalık eğitimi Tepebaşı Belediyesi tarafından verilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eğitimi’ni tamamlayan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencileri, Eko-Okullar Projesi’ni uygulayan okullardaki öğrencilere verdiği eğitim tamamlandı. Tepebaşı Belediyesi, kentteki çocuklar ve gençler için sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturacak etkinlikler gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Semineri’ne katılan Osmangazi Üniversitesi Atık Yönetimi Kulübü öğrencileri, Eko-Okullar Projesi’ni uygulayan okullardan olan Şehir Koleji ve Özel Çağdaş Okulları’ndaki öğrencilere de eğitim vererek konuyla ilgili farkındalık çalışması yaptı. Tepebaşı Belediyesi, Osmangazi Üniversitesi ve Eko-Okul programı iş birliğinde gerçekleştirilen eğitim, 15 okulda bin 650 öğrenciye verildi. Eğitim veren öğrencilere ise önümüzdeki günlerde sertifika töreni düzenlenecek. Sürdürülebilir kalkınma konusunda farkındalık oluşturmayı ve toplulukları harekete geçirmeyi hedefleyen eğitim, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını öğrenme ve uygulama konusunda öğrencilere güçlü bir temel oluşturuyor. Pratik çalışmalarla birlikte öğrencilerin somut çözüm üretme potansiyellerini ortaya çıkarmayı amaçlayan faaliyetler, küresel amaçların temel prensiplerinin ve hedeflerinin anlaşılması ile etkili bir şekilde başkalarına aktarılması konusunda güçlü bir alt yapı sunuyor. Konuyla ilgili destekleyici görsellerin kullanıldığı eğitimde, katılımcı öğrencilerin soruları da yanıtlandı.
Adıyaman ’Yüzen adaları kurtarma projesi desteklenecek Adıyaman Üniversitesi tarafından Yüzen Adaları Kurtarmak amacıyla hazırlanan proje desteklenmeye değer görüldü. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi Çat Barajı’nda bulunan Yüzen Adaları yaşatmaya yönelik Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan proje, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmeye değer görüldü. Çat Barajı’ndaki doğa şaheseri Yüzen Adaların yok olmasını önlemek ve yeniden canlandırılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan proje ile ilk aşamada 300 metrekare alanda bulunan ada korumaya alınacak. Proje kapsamında Yüzen Adaların 1950’li yıllarda sahip olduğu su seviyesine ulaştırılması ve 30 dekarlık alana kadar genişletilmesi planlanmakta. Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Koordinatörü Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akca, Yüzen Adaların ihyası ile Adıyaman’ın ulusal ve uluslararası turizm potansiyelinin geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Prof. Dr. Akca, “Yüzen Adaların korunması ve yeniden eski görkemine kavuşturulması, iklim değişikliğinin etkisinin azaltılmasına da ciddi katkılar sağlayacak. Bu adaların, iklim değişikliğine yol açan atmosferdeki karbondioksiti organik karbonlar sayesinde tuttuğu ve bunun sonucunda atmosferin korunduğu belirlendi. Üniversite projeden elde edeceği deneyim ile diğer ülkeler için de referans bilgi üretmiş olacak. Projemiz estetikten ziyade iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynayacak, Türkiye’de benzeri olmayan örnek bir proje özelliği taşımaktadır” dedi. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş ise, “Üniversitemiz akademisyenleri tarafından Çelikhan ilçemizdeki Çat Barajı üzerinde yer alan Yüzen Adaları korumak ve mevcut durumundan kurtarmak amacıyla hazırlanan projemizin bakanlık nezdinde kabul görmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. İlimizin önemli turizm değerlerinden biri olan Yüzen Adaların yeniden hayata döndürülerek turizme kazandırılması elzemdir. Projemiz alanın turizme kazandırılmasının yanında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması konusunda da önemli bir görev üstlenecektir. Bu önemli projede emeği geçen hocalarımıza ve desteklerini bizlerden esirgemeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Adıyaman "Minik eller büyük hayaller” projesi Adıyaman’da devam ediyor Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü koordinesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile başlatılan proje kapsamında, ’Minik eller büyük hayaller’ temalı etkinliklerde çocuklar eğlenirken öğreniyor. 22-26 Nisan haftasında gerçekleşen etkinliklerde matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime birçok alanda sunulan etkinliklerle çocuklar hoşça vakit geçiriyor. 23 Nisan Çocuk Şenliği etkinlikleri kapsamında hafta boyunca Adıyaman’da halk eğitimi merkezlerince akıl zeka oyunları, bilim, sanat, seramik, ebru, çini, resim, mutfak atölyesi, geleneksel sanatlar ve kültürel mirasın tanıtılması, fotoğraf sergisi, ağaç dikimi ve spor faaliyetleri gibi birbirinden farklı etkinlikler düzenleniyor. Çocukların yenilikçi, problem çözen, farklı düşünen ve pozitif kişilik özelliklerine sahip olmalarının hedeflendiği "Minik eller büyük hayaller" programı kapsamında hafta boyunca gerçekleştirilen etkinliklerle, 4-14 yaş aralığındaki çocuklar ve gençlerin bireysel yeteneklerini fark etmesi ve doyasıya eğlenmesi bekleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, geleneksel sanatlar ile kültürel mirasımızı çocuklarımıza tanıtmak, çocuklarda yeni ilgi alanları oluşturmak ve çocukların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olmak amacıyla yola çıkılan ’Minik eller büyük hayaller’ projesiyle Adıyaman’da çok farklı etkinliklere imza atıyoruz. Evlatlarımıza ebru, resim, çini, mutfak atölyesi, ağaç dikimi ve spor atölyeleri gibi pek çok alanda halk eğitim merkezlerimizin kapısını açarak geleceğimiz olan çocuklarımızla kültür ve sanatı buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.
Samsun Geleceğin mühendisleri için iş birliği Makina Mühendisleri Odası(MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde çalışmalarını yürüten Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği(MÜDEK) sayesinde ’daha iyi yetiştirilmiş ve nitelikli’ mühendislerin mezun edildiğini açıkladı. MMO Samsun Şubesi, Samsun Üniversitesi(SAMÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Paydaş Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Toplantıya SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve MMO Samsun Şube yöneticileri katıldı. Toplantıda, SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Keleş, bölüm tanıtımını yaptıktan sonra MÜDEK başvuru hazırlıkları hakkında katılımcılara detaylı bilgi aktardı. Gürkan’dan MÜDEK’e övgü Toplantı ile ilgili basına bilgi veren MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, MÜDEK’in, farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yaptığını hatırlatarak, "MÜDEK, Türkiye’de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunuyor. Böylece güncel ve gelişmekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi eğitilmiş ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilerek toplumun refahının ileri götürülmesine katkı sağlanıyor" dedi. Eğitim kalitesinde artış MÜDEK’in Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE-European Network for Accreditation of Engineering Education) ile International Engineering Alliance(IEA) Washington Accord’a üye olduğunu da hatırlatan Kadir Gürkan, "SAMÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, bu kapsamda başladığı çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çalışmalar, öğrencilerimizin eğitim kalitelerinde önemli artışa yol açacaktır" diye konuştu.