KÜLTÜR SANAT - 09 Şubat 2018 Cuma 15:42

Şeyh Şabanı Veli Yetim Destekleme Merkezi açıldı

A
A
A
Şeyh Şabanı Veli Yetim Destekleme Merkezi açıldı

Kastamonu İHH tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen Şeyh Şabanı Veli Yetim Destekleme Merkezi törenle açıldı.

Kastamonu İHH tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen Şeyh Şabanı Veli Yetim Destekleme Merkezi törenle açıldı.


Sakarya Caddesi Sakarya Apartmanını altında bulunan iş yerinde açılan Şeyh Şabanı Veli Yetim Destekleme Merkezi’nin açılışında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Dünya, bir sınav dünyasıdır. Sınav dünyası olduğu içinde bu dünyaya hiçbirimiz eşit olarak doğmadık. Doğduğumuz zaman şartlarımız farklı olurdu. Kader çizgisinin içerisinde hep kendi koşullarla ömrünü tamamlayan da olur bazen yükselişe çıkan olur, bazen de imkanlarını kaybedip farklı yollara düşende olur. Bu, dünyanın kuralları içerisinde olağan şeyler. Dolayısıyla bizlerin güçlü olduğu zamanlarda varlık içinde olduğumuz zamanlarda bunun kıymetini iyi bilmemiz ve o imkanlara sahip olmayanların şartlarını hiçbir zaman dikkatimizden kaçırmamız gerekiyor. Hem bunu devlet olarak yapmamız gerekiyor hem de vatandaş olarak yapmamız gerekiyor. Sadece devletin bunları düşünmesiyle bu sorunlar çözülmez veya aza indirgenmez. Elbette devletimiz, son zamanlarda dezavantajlı gruplara yönelik yapmış olduğu çok önemli katkılar var. Gerek sosyal yardımlaşma ve dayanışla vakıfları olsun gerekse Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri olsun, gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşların eliyle özellikle dezavantajlı gruplara yönelik neredeyse normal tüketim standardını sağlayacak bir gelire gelecek ailelerimiz var” dedi.


“Gençlerimizi sahipsiz bırakırsak, ileride güvenliğimiz açısından nasıl bir sıkıntıya bırakacaklarını kestiremeyiz”


Gençlerin sahipsiz bırakılmaması gerektiğine işaret eden Vali Karadeniz, “Dernekler Dairesi Başkanlığımız tarafından da desteklenen buradaki projemizde yetimlere yönelik bir eğitim merkezi oluşturulacak. Eğer bizler, çocuklarımızı, gençlerimizi sahipsiz bırakırsak onların ileride güvenliğimiz açısından bizleri nasıl bir sıkıntıya bırakacaklarını kestiremeyiz. Onun için hem kendi vatandaşlarımız açısından geçerli hem de ülkemize misafir olarak bulunanlar açısından geçerli. Çünkü onlarda şuanda ülkemizde bir misafir olarak bulunuyorlar. Bir bütüncül olarak bu projeleri yapmak gerekiyor. Eğer bizler, zamanında bu çocuklarımıza sahip çıkarsak güvenlikle birlikte belki bu çocuklarımızdan ülkemize birer dahi yetiştireceğiz. Bunu da göz ardı etmemiz gerekiyor. Eğer bu çocuklarımıza el verirsek onlarında ileride ülkemize büyük bir kazanç olacağını düşünüyorum. Projenin hazırlanmasında ve hayata geçirilmesinden emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


“Kastamonu’da 20 bin mülteciyi misafir ediyoruz”


Kastamonu’da şuanda 20 bin mülteciyi misafir ettiklerini söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, şunları kaydetti: “Kastamonu’da yetim çok. Özelliklede gelen mültecilerden yardıma muhtaç çocuklar var. Bunları ben sokaklarda, parklarda görüyorum. Neredeyse tokalaştığım iki kişiden birisi mülteciler. Hem il hem de ülke bazında bu konu bizim için çok önem arz ediyor. Bunu da her fırsatta dile getiriyorum. Şu aşamada Kastamonu’da ki mülteci sayısı tahmin ediyorum ki 20 bine ulaşmıştır. Buda ciddi bir rakam. İlimizde yaşıyorlar. Bunlarla da mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamak zorundayız. Tabii onların ihtiyaçları oluyor. Onlara da birilerinin yardım etmesi gerekiyor. Devletimizin yardımları oluyor ama sosyal alanda da İHH, bu konuda belli bir misyonu üstlenmiş. Sivil toplum kuruluşları ile birlikte belirli projeler yapıyorlar. Bu projelerin daha da çoğaltılması gerekiyor. Biz, mahalli idareler olarak bu projelerin içersinde oluruz. Onu da buradan söylemek istiyorum. Bu şehirde her şeyden kendimizi sorumlu addederiz”


Konuşmaların ardından İl Müftüsü Osman Aydın’ın duasıyla birlikte açılış kurdelesi kesildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman Üniversitesinin paydaşı olduğu projenin kapanış programı düzenlendi Proje koordinatörlüğünü Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı, Adıyaman Üniversitesi ve İspanya Blue Beehive Eğitim ve Kültür Derneği ortaklığı ile yürütülen “Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi” adlı projenin kapanış programı gerçekleştirildi. Vehbi Koç Konferans Salonundaki programa Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hikmet Uz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse yaptı. İl Müdürü Gelse, proje çerçevesinde tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak ve turizm destinasyonlarını tanıtmak gayesinde olduklarını ifade etti. Törende konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman’ın tarihi ve kadim kültürünü geniş kitlelerle buluşturmayı hedefleyen bir projede yer almaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Kelleş, “Projemizin ulusal ve uluslararası turizme ciddi katkı sağlayacağına inanmaktayım. Dijital çağda yaşıyoruz. Tanıtım yapmamız gerekiyor. Afiş ve kitaplar elbette önemli ancak daha çok dijital ortamlarda tanınırlığımızı artırmalıyız. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim topraklarımız, evrensel bir kültüre sahiptir. Değerlerimizi sonraki nesillere aktarmamız çok önemli. Projenin hedef kitlesinin yerel ve misafir gençler olması ve binlerce yıllık geçmişe sahip olan kültürel değerlerimizin gençler tarafından kavranması, kültürel hazinemizin sonraki nesillere aktarılmasında etkin rol oynayacaktır. İlimizin tanıtımı açısından büyük öneme haiz olan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 6 Şubat depremlerinin ardından Adıyaman’ımızın yeniden ayağa kalkması ve tanınırlığının artması için nice güzel projelerde bir araya gelmeyi ümit ediyorum” dedi. Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise, "Adıyaman Belediyesi olarak İlimizin tanıtımı ve turizminin geliştirilmesi noktasında üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Toptaş, Öğretim Görevlisi Sultan Bilget Güçlüer ve Öğretim Görevlisi Tekin Doğan tarafından hazırlanan Akademik Trio Konseri verildi. Konser sonrası Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda ADYÜ Cultour Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ tarafından proje sonuç sunumu gerçekleştirildi. Program, Adıyaman ören yerlerinin tanıtım filminin gösterimi, fotoğraf çekimi ve kokteylin ardından son buldu.