KÜLTÜR SANAT - 26 Temmuz 2018 Perşembe 16:08

Tahsin Babaş, basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi

A
A
A
Tahsin Babaş, basın mensuplarıyla yemekte bir araya geldi

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Günü nedeniyle Kastamonu’da görev yapan basın mensuplarına yemek verdi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Günü nedeniyle Kastamonu’da görev yapan basın mensuplarına yemek verdi.


Belediye Hizmet Binasında verilen yemek sonrası açıklamalarda bulunan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Aktekke Mahallesi’nde bir yer buldum, oraya da semt sahası yapmaya başlıyorum. Şahin Tepesi’nde, İsmailbey Mahallesi’nde, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde mükemmel semt sahası kurduk. Bu gibi hizmetlerimizde durmadan devam ediyor. Mahalle, kale ve çarşıda çalışmalarımız sürüyor. Mahallelerde sokak sağlıklaştırmalarımız sürüyor. Bakırcılar Çarşısı’nda artık bütün çatılar bitti, dış sıvalara başladık. Nasrullah Meydanı’nda yıllardır söylenen ama yapılamayan yayalaştırmayı yaptık. Meydan Türkiye’de aranan meydanlar haline geldi. Şimdi de 2’nci kısım çalışmaları Münire Medresesi tarafından devam ediyor. Tamamen burası yayalaştırılacak. 1 ayda tamamlanacak. Kasaplar Hali’nin önünü de bir meydan haline getiriyoruz. Bankalar Caddesi’ni de buraya dahil ediyoruz. Kale de restorasyon çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Her yer elimiz var. İlimizde bu tarihi doku birlik ve beraberlik içerisinde korunmaya ve yaşatılmaya çalışılıyor. Bundan sonra daha hızlı hareket etmemiz lazım. Dünya Miras Listesi’ne müracaat ettik. Geçen hafta bunun alt komisyonu olan ICOMOS şehrimize geldi ve burada bir takım sempozyumlar ile geziler düzenlediler. Kültürel konudaki çalışmalarımızı biraz daha hızlandırıp, sivil toplumun desteğini biraz daha yanımıza alıp, çok yakın zamanda Dünya Kültür Miras Listesi’ne gireriz. Tarihi turizmi, doğa turizmini sevenler dünyada çok. Onun için bu özellikleri bir araya getirip, insanları ilimize çekmek bizim elimizde. Onun için doğru yolda gittiğimize inanıyorum” dedi.


Olukbaşı’nda yapımı süren rezidanslara değinen Başkan Babaş, “Adını şimdilik KastaMALL denilen yeri çalışmaları devam ediyor. Onun adını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağım. Orada 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezi ve rezidans yapım çalışmaları devam ediyor. Onun maliyeti 130 milyon TL’lik bir proje. Orayı yapan firmaya teşekkür ediyorum. Verilen program dahilinde çalışmaları devam ediyor. Taşınan devlet hastanesinin yerine 250 yataklı Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Hastanesi yapılacak. Önümüzdeki günlerde Kalkınma Bakanlığı’ndan randevu alıp, bunun tarihini netleştireceğiz. Eski Şerife Bacı Hastanesi’nin olduğu yere bir spor salonu yapılması için çok yakın zamanda ihalesi yapılıyor. Türkiye’deki en modern şeklide yapılacak bir salon olacak. 3 kademeli, oturma birimleri hidrolik hareket edebilen bir salon şehrimize yapılacak” diye konuştu.


İl merkezinde kalan sanayilerinin il dışına taşınması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başkan Babaş, “800 bin TL bir ücretle 600 bin metrekare üzerinde bir arazi alıp, Maslak Sanayi Kooperatifi’nin bünyesine geçirildi. Bundan sonrada emin adımlarla yeni sanayimizi kurmaya devam ediyoruz. Ayrıca Kastamonu’nun 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak Kırık Barajı yapılıyor. Buradaki amaç, Kastamonu halkının en kaliteli suyu içmesi. Tertemiz içme suyunu Kastamonu’ya kazandıracağız. Şu anki içme suyumuzda dünyadaki en kaliteli içme suyundan bir tanesi. En güvenilir su, musluğunuzdan akan sudur. Bu sene bu su sistemlerimize yenilemek için Devlet Su İşlerimize müracaat etmiştik. 120 milyonluk yatırımı DSİ programa aldı. Yani Kırık Barajımızdan gelen su havalimanın yanına yapılacak, arıtma tesisinde arıtılacak ve yeni bir sistemle şehre verilecek. Bu da Kastamonu için çok önemli olarak gördüğüm projeler arasında. Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’nin bedeli de yaklaşık 120 milyon TL. Bu proje de AB bizi biraz geciktirdi. Fakat inanıyorum ki, bu sene bu projeye başlanıp, kısa zamanda da bitirmeyi planladı. AB’yi beklememizdeki amaç yüzde 85’i hibe olan bir programı yürütüyoruz. Kısa zamanda bitirip, Kastamonu’ya hizmete sunmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.


Kastamonu’daki riskli yapılara değinen Başkan Babaş, “Mevcut mevzuat doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürdük. Çoğu bölgemiz kentsel dönüşümden yararlanmaktadır. Buradaki amaç insanlarımız daha güvenilir, daha dayanaklı binalarda oturtturmak. Onun için bayağı yol aldık. Şehrimizin her mahallesinde rekreasyon alanı ve park çalışmalarımızı yaptık, yapıyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Hologram Merkezi kurduk. Türkiye’nin en temiz şehri unvanın aldık. Kastamonu’ya gelen herkes buranın çok temiz olduğunu belirtmekten geri kalmıyor. Çok çöp tüketen bir il haline geldik. O nedenle bizim bundan sonraki amacımız yerinde çöpü toplamak. Bunun için çalışmalarımıza başladık. KASMİB’i kurduk. Bütün ilçelerden çöpü getirip, Sarıyonca köyünde katı atık bertaraf tesisinde topluyoruz” ifadelerini kullandı.


Katı Atık Bertaraf Tesisinde enerji üretmeye başladıklarını açıklayan Başkan Babaş, şunları kaydetti: “Oradaki firma ürettiği enerjinin yüzde 57,25’ini birliğe yatıracak. Hem şeffaflığımız açıdan, hem doğru iş yapmamızdan başarılı bir çalışma olduğuna inanıyorum. En önemli çalışmalarımızdan biri şehrimizdeki tarihi yerlerin levhalandırılmasıdır. Kastamonu’da ne gerekli ise elimizi attık. Sosyal Projelerde Türkiye’de birinci olduk. Cumhurbaşkanımızdan ödül aldık. Yine evde yaşlı bakım hizmetlerimizi Türkiye’de karşılaştırma yapsalar 1’inci oluruz. Ayrıca Sosyal Marketimiz kuruluş amacıyla, yapısal amacıyla Türkiye’de en iyilerinden biridir. Sosyal projelerde en iyi olan iller arasındayız. Kastamonu’da belediyecilik konusunda iddialıyız. Türkiye’de ilk 3’e bizim belediyemiz girer. Üstün bir belediyecilik anlayışı ile görevimiz sürdürüyoruz. Eksiklerimizi günden güne kapatarak, çalışmalarımıza devam ediyor. 24 saat çalışıyoruz. Türkiye’de en iyi belediyecilik yapan belediyeyiz. İzlenebilirlik açısında Türkiye’de 4’üncü belediye olduk. Vatandaşlarımız tarafından hizmetleri en iyi izlenebilir iller arasındayız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde evleri teslim ediyoruz" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya’da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay ve AK Parti Kütahya Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu’nun ardından kürsüye gelen Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti. Özhaseki, "Son 6 Şubat’ta bile tam 18 ilimiz etkilendi. 14 milyon insan zarar gördü. 680 bin konutumuz yıkıldı. 170 bin kadar da iş yerimiz yerle bir oldu. 850 bin bağımsız birim. Dile kolay. Zarar 104 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Manevi zarar, onu ölçecek bir alet daha çıkmadı. Evleri teslim ediyoruz, hangi eve gitsek oturup çay içtiğimizde, o geceye geliyor konu. Evin sahibi biraz sonra olayları anlatmaya başlıyor hem o ağlıyor hem de biz ağlamaya başlıyoruz. Şu anda 300 binden fazla inşaatımız devam ediyor. Köylerde çelik karkastan evler yapıyoruz. Aslında yıkılan evler belki taştandı, basit evlerdi, aralarında harç bile yoktu bazılarının. Olsun Cumhurbaşkanımızın talimatı, ‘Madem o evler yıkıldı, hepsini en iyisiyle yapacağız’ dedi. Ve şimdi çelik karkastan evler yapıyoruz. Şehirlerin merkezlerini yapıyoruz bir taraftan. Bir taraftan altyapılarıyla ilgili büyük bir bütçe temin ettik. Altyapılarına başladık, gece-gündüz çalışıyoruz. 76 bin evimizi teslim ettik. Her ay bundan sonra da 10-15 bin evi vermeye devam edeceğiz" dedi. "Şimdi bütün bilim adamları diyor ki, İstanbul’da deprem gelmek üzere" Bakan Özhaseki, konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi. Özhaseki, "Son dönemde hiç anlayamadığımız başka bir şey çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı başını çekiyor. Sonra onun kuyrukları Anadolu’da devam ediyorlar. Algı belediyeciliği diyorlar. Ne oluyor algı belediyeciliği olunca? Yapmadığını yapmış gibi sunma. Olmadığı halde olmuş gibi. Beyefendi tatilde çalışıyormuş gibi yan gelip yatıyor veya İngiliz büyükelçisiyle bir yerde, restoranda yemek yiyor ama iş başındaymış gibi gösteriyor. Ne kadar ayıp bir şey ya. Bunu da belediye bütçesinden yapıyorlar. Şimdi bütün bilim adamlar diyor ki, İstanbul’da deprem gelmek üzere. Evet hepimiz takip ediyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçen seneki ayırmış olduğu pay, 485 milyon lira. Ama algı operasyonları için beyefendiyi övmek için, beyefendi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı veya da cumhurbaşkanı yapabilmek için tuttukları trol ordusuna verdikleri, ayırdıkları para 900 milyon lira. Bu para cebinizden çıkıyorsa bir şey demem, hoş karşılamam, bir şey demem. Eğer belediye bütçesiyse benim bir kuruşluk da hakkım varsa, haram olsun arkadaşlar. Doğru değil arkadaşlar. Bu dönemde böyle bir belediyecilik gördük. Hükümetin yaptığının üstüne yatmak, onun yaptıklarını kendi yapmış gibi anlatmak. Ya ayıptır günahtır" diye konuştu.
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.