GENEL - 28 Eylül 2017 Perşembe 17:58

Tosya Yaren Ocağı’nın ateşi Kastamonu Üniversitesi’nde yanacak

A
A
A
Tosya Yaren Ocağı’nın ateşi Kastamonu Üniversitesi’nde yanacak

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret eden Tosya Ahi ve Yaren Derneği Yaren Meclisi üyeleri, yaren ateşinin Aralık ayında üniversitede yanması için Rektör Aydın’dan söz aldı.


Tosya’da 750 yıllık gelenek olan Yaren Meclisi Ocağı yeni döneme hazırlanıyor. Geleneği Kastamonu il genelinde yaşatmak, yaren ateşini Tosya ile sınırlı kalmayıp ortak kültürde buluşturmak isteyen Tosya Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret ederek yapılan ve yeni dönemde yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Minareci, Tosya’da, yüzyıllar öncesine dayanan Oğuzlar’dan gelen yaren geleneğini yeniden yaşamak ve yaşatmak için yola çıktıklarını söyledi. Yaren kavramının Türk örf, adet ve geleneklerinin İslam ahlak ve fazileti ile bütünleşerek, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde yürütülen tarihi ve kültürel mirasları arasında olduğuna dikkat çeken Ferhat Minareci, dernek olarak kültürün yaşatılması için mücadele verdiklerini kaydetti.


Oğuzlar’dan günümüze ulaşan ilim ve irfan yuvası Yaren Meclisi’nde bulunmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, kültürün yaşatılmasında, destek veren herkese teşekkür etti.


Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, Aralık ayı içerisinde Kastamonu Üniversitesi bünyesinde yaren ateşi yakmak istediklerini belirterek, “Sayın Rektörümüzün desteği ile Aralık ayı içerisinde yaren ateşini üniversitemizde yakmak istiyoruz. Üniversite bünyesinde Ahi Yarenlik Topluluğu oluşturup öğrencilerimizin bu kültürü, bu geleni tanımalarını ve yaşatmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca dernek çatısı altında mehteran takımı kurmayı planlıyoruz. Kuracağımız mehteran takımı için desteklerini esirgemeyen sayın rektörümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi.


Türk kültürünü, örflerini ve geleneklerini üniversite olarak çok önemsediklerini ve yaşatılması için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Yaren Ocağı kültürünün Tosya’nın en güzel adetlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.


Kültürün yüzyıllar boyunca unutulmadan devam ettirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Rektör Seyit Aydın, “Yaren Meclisi’nin ortaya koyduğu faaliyetlerden ötürü teşekkür ediyoruz. Geleneklerimizin ve göreneklerimizin yaşatılması çok önemli. Bu bağlamda üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Derneğimizin Aralık ayında yaren ateşinin üniversitemizde yakılması ile ilgili talebini çok olumlu buluyoruz ve talebi destekliyoruz. Üzerimize düşen bir sorumluluk varsa seve seve yerine getireceğiz. Üniversitemiz bünyesinde kuracağımız Ahi Yarenlik Topluluğu ile öğrencilerimizi bu kültüre ortak etmeye çalışacağız. Kültürümüzü öğrencilerimizle tanıştıracağız” diye konuştu.


Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’a tura hediye etti.


Ziyarete Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Minareci, Yaren Baş ağası Fatih Lepeci, yönetim kurulu üyeleri Serhat Ağacıkoğlu ve Mustafa Bayık katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Afrika’dan gelen toz taşınımı Adana’da etkili oldu Suriye’nin Sahra Çölü üzerinden kuvvetli rüzgarla birlikte Türkiye’ye giriş yapan toz fırtınası Adana’da etkili oldu. Afrika üzerinden Türkiye’ye gelen toz taşınımı vatandaşları olumsuz etkiledi. Kent genelinde etkili olan toz taşınımı özellikle araçların üzerinde kolaylıkla fark edildi. Çok sayıda aracı toz bulutu kaplarken vatandaşlar toz taşınımından kaynaklı burun ve boğaz tıkanıklığı gibi sorunlar yaşadıklarına dikkat çekti. Öte yandan uzmanlar, gözlerde acı hissi, nefes darlığı, halsizlik ve baş ağrısı gibi etkilerinin olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. "Güneş puslu bir biçimde görülüyor" Toz taşınımından duyduğu rahatsızlığı dile getiren vatandaşlardan Tuğba Gündoğdu, "Bu durumdan aslında hepimiz çok rahatsızız. Hava kirliliği oldukça fazla burada, hava kirliliği olmasa daha iyi olurdu. Mesela şu an güneşin canlı olarak bize vurması gerekirken toz taşınımından kaynaklı olarak güneşi de puslu görüyoruz maalesef. Güneşi fotoğraf çekilmek için doyasıya kullanamıyoruz çünkü önünde sürekli tozlar oluyor. Bu durumu yaşamamak için de için de hava kirliliğini önlemek, doğa için çaba sarf etmek gerekiyor" diye konuştu. "Toz taşınımı kaynaklı boğaz ve burun tıkanıklığı yaşıyoruz" Son zamanlarda sıkça toz taşınımı kaynaklı problemler ile karşılaştığını belirten Feray Kiriş, "Ülkemizde artık bunu sıkça görmeye başladık. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte de bu durumu da çok daha fazla yaşamaya başladık. Hava kirliliği olsun, gelen toz taşınımı olsun ülkeyi çok fazla etkiliyor. Bunun sonucunda solunum yolları enfeksiyon kapan insanlar olabiliyor. Sağlık açısından olumsuz bir durum. Tabi ki bu sorunun önüne geçilemez fakat sonuçlarının en aza indirilmesi için bir şeyler yapılabilir diye düşünüyorum. Boğaz tıkanıklığı, burun tıkanıklığı gibi sorunları gelen toz taşınımından kaynaklı olarak yaşıyoruz. Şu an çok fazla toz taşınımının olduğu gözle görülebiliyor ve bu durum vatandaşları etkileyebiliyor. Artık bu toz taşınımına alıştığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Ankara Türkiye Tanzanya arasında 6 önemli anlaşma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan huzurunda iki ülke arasında farklı alanlarda önemli iş birliklerini içeren 6 önemli anlaşma imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında Yatırımların Teşviki ve Kolaylaştırılmasına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı, Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç ile Tanzanya Yatırım Merkezi Genel Müdürü Gilead Teri tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanlığı arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren ile Zanzibar Eğitim ve Mesleki Terbiye Bakanı Lela Muhamed Mussa tarafından imzalanırken, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Milli Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptına, Eren ile Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba imza attı. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Arasında Diaspora Siyasası Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı da Eren ve Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Evrak ve Arşiv Yönetimi Dairesi Arasında İş Birliği Protokolü, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal ile Bakan Makamba tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Bakan Makamba tarafından imzalandı.