YEREL HABERLER - 28 Temmuz 2015 Salı 10:07

265 Bin Sazan Yavrusu Göletlere Bırakıldı

A
A
A
265 Bin Sazan Yavrusu Göletlere Bırakıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan balıklandırma programı çerçevesinde; Kayseri’de 2015 yılında 1 Temmuz itibariyle yapılması planlanan ‘Balıklandırma Programı’ tamamlandı.
Program kapsamında Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Ünitesinden sazan yavrusu getirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri ekiplerince 265 bin sazan balığı (Cyprinus carpio) yavrusu; Paşalı, Töslü, Efkere, Darılı, Şeyhli, Kepiç, Zincirdere, Elbaşı, İncesu, Akköy, Kovalı göletlerine bırakıldı. Göletlerde doğal yapının desteklenmesi, sportif balıkçılığın geliştirilmesi ve atıl durumda olan su kaynaklarının üretime kazandırılması ve protein açığının kapatılmasında öneme sahip olan balık tüketiminin artırılması amacıyla balıklandırma faaliyetleri yapılmaktadır. Kayseri’de balıklandırma çalışmaları her yıl düzenli olarak devam etmektedir. Gölet alanlarına uyumunun kolay olması, büyük sıcaklık değişimlerine, besin ve oksijen yetersizliğine direncinin fazla olması, etinin lezzetli olması sebebiyle sazan balığı tercih edilmiştir. İl Müdürü Özkan Kayacan; "Kayseri ilimizde bulunan pek çok irili ufaklı göletlerde su ürünleri yoğunluğunun artırılması için düzenli olarak balıklandırma çalışmalarını yapmaktayız. Bu kapsamda 2015 yılında ilimize bakanlığımızca tahsis edilen 165 bin adet yavru sazan balığına, 100 bin adet sazan balığı ilave edilerek toplamda yaklaşık 265 bin sazan balığı yavrusu göletlerimize bıraktık. Böylece balık yoğunluğu önemli derecede artacak ve göl ekosisteminin canlı tutulması sağlanacaktır. Yapılan çalışmaların başarıya ulaşması ve göletlerimizde bırakılan balığın gelişebilmesi için balıkçılarımıza ve köylülerimize önemli görevler düşmektedir. Bırakılan yavrular korunmalı ve en az 1 kez üremelerine imkan tanınmalıdır. Bakanlığımızın hem ticari hem de amatör balıkçılık tebliğinde belirlediği avlanma zamanı ve avlanabilecek balık boyu standartlarına uyulmalıdır. Balıkları sadece yasak dönemde değil, avlanmanın serbest olarak yapıldığı dönemde de korumak ve bilinçli olarak avlamak gerekmektedir" dedi.
Balıklandırma çalışmaları kapsamında mühendisleri Bülent Canatan ile Erkan Karadağ bu amaç için özel olarak düzenlenmiş kamyonetle dağıtımı yapmışlardır. Sazan balığı yavruları, 1 ton kapasiteli taşıma deposunda, oksijenlendirme sistemi kullanılarak yüzde 99.90 yaşama oranında kente getirilerek, bazı göletlere balık kepçesi, bazı göletlere balıklandırma kovası, bazı göletlere de sifonlama kolonu kullanılarak başarıyla göletlere bırakılmıştır.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara YÖK’ten denklik için yeni düzenleme Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya sıralamalarında ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslar belirlendi. “İlk 400’de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek” Yayımlanan düzenlemede, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecek. “İlk binde yer alan üniversitelerden mezun olanlara YSK şartı aranmayacak” Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk binde yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk binde yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.