POLİTİKA - 25 Mayıs 2015 Pazartesi 20:26

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Kayseri'de

A
A
A
Başbakan Yardımcısı Akdoğan Kayseri'de

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çeşitli ziyaretler ve açılışlar için Kayseri’ye geldi.
İlk olarak Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ü ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kayseri’de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Akdoğan, “Kayseri bizim medarı iftiharımız, gurur kaynağımız. İki seçim önce mega kentler ve projeler diye sloganla büyükşehirleri ayağa kaldıracak bir takım yatırımlar yapmıştık. Bu yatırımların gerçekleştiğini şimdi de görüyoruz. Bu şehirlerden bir tanesi Kayseri’dir. Anadolu’da birçok şehir bugün cazibe merkezi olmuştur. Dünyada artık ülkeler değil şehirler birbirleriyle yarışıyorlar. Bu şehirlerimiz de o rekabetin içine giren şehirlerimizdir” diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, “AK Parti’den önce Kayseri’nin ihracatı 300 küsür milyon dolardı. Bugün onun 10 katı kadar ihracat yapan bir şehir haline geldi Kayseri. 13 katrilyon civarında Kayseri’ye bugüne kadar yatırım yapıldı. Hastane yatak kapasitesi 4 bin 100’e çıktı. Hızlı tren projeleri de malum. Her yönden Kayseri’yi ileriye taşımak için çalışma içindeyiz. Kayseri önemli şahsiyetler çıkardı. 11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Taner Bey ile belediye başkanımız AK kadroların medarı iftiharlarıdır” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.