GENEL - 13 Temmuz 2018 Cuma 15:22

Çölyak hastalığına farkındalık etkinliği yapıldı

A
A
A
Çölyak hastalığına farkındalık etkinliği yapıldı

Melikgazi Belediyesi, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası ve Kayseri Çölyakla Yaşam Derneği tarafından çölyak hastalığına farkındalık için etkinlik düzenlendi.

Melikgazi Belediyesi, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası ve Kayseri Çölyakla Yaşam Derneği tarafından çölyak hastalığına farkındalık için etkinlik düzenlendi.


Etkinliğe Melikgazi Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, Kayseri Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Zahide Kaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Düzenlenen etkinlik ile ilgili bilgi veren Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, çölyak hastaları için gluteni alınmış özel unlarla hazırlanan tatlılar ve pastaların yapıldığını söyledi. Oda olarak önce insan dediklerini vurgulayan Başkan Aydemir, böyle etkinliklerde ellerinden geleni yapmak için çaba sarf ettiklerini dile getirerek: “ Çölyakla Hastalıkları ile mücadele eden kardeşlerimizle beraber birlikteyiz. Onlara lokma tatlısı ve pasta tattırarak onların hastalıklarından dolayı her şeyi her an yiyemiyorlar. Bunun için Lokantacılar ve Pastacılar Odası olarak bunlarında yapılabileceğini, onlarında bu tatlılardan geri kalmayacağını hem kendilerini ikram ederek sağlıklı bir şekilde yaparak kendileri de gördüler. Böyle bir etkinliğin talebini alarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Biz de oda olarak sivil toplum kuruluşları ile birlikte olarak önce insan diyoruz. Çölyak veya diyabet hastalıkları gibi bizim lokantalarımızda, pastanelerimizde bu tarz yemeklerle bilgilendirmek ve halkımıza duyurmak istiyoruz. Burada 10 kilo un kullanılarak tatlı yapılarak 100 kişilik bir tatlı hazırlandı. Bu unlarda gluteni alınmış ulardır. Çok özel bir undur. Hem sağlık açısından da hem de çölyak hastası olan kardeşlerimizle tattırmak için bugün buradayız” dedi.


Kayseri Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Zahide Kaya, burada ki etkinliğin amacının çölyak hastaları için birer farkındalık oluşturarak onlara yiyemedikleri tatlıyı sunarak onları mutlu görmek istediklerini ifade etti.


Melikgazi Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç ise bu tür etkinlikleri her zaman sahiplendiklerini vurgulayarak güçlü birlikteliği sürdürmek istediklerini belirtti. Belediyeler ve yerel yöneticilerle üzerlerine düşen görevi her zaman yapacaklarının altını çizen Başkan Memduh Büyükkılıç : “Gerek çölyak ile ilgili olarak gerekse böyle bir sivil toplum örgütlerine sahip çıkma mantığı içerisinde sahipleniyoruz. Amaç sizin bu tür etkinliklerle güçlü birlikteliğinizi sürdürmektir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde sizlerle ilgili yasa çalışmaları yapılmaktadır. Belediyeler ve yerel yöneticiler olarak bizlerde üzerimize düşen neyse onu her zaman yapmaya hazırız. Malumunuz Pazar günü 15 Temmuz. 2 sene önce olanlar hepimizin hafızasındadır. Allah korusun nerdeyse vatanımız elden gidiyordu. İşte onun için ihanet edenlerle hizmet edenleri ayırt etmeyi çok iyi bilmemiz gerekir. Bu konuda değerli büyüğümüz Türkiye Cumhuriyetimizin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun yol arkadaşlarını biz minnetle teşekkür ediyoruz. Onlara bu gücü veren sizlerin birlikteliğidir” diye konuştu.


Yapılan etkinlik çölyak hastaları için özel olarak hazırlanan pasta kesiminin ardından hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Depremzedeler yeni yuvalarına yerleşiyor Kahramanmaraş’ta depremzede aileler, asrın felaketi 6 Şubat depremleri sonrası yapımı tamamlanıp anahtar teslimleri yapılan deprem konutlarına yerleşmeye başladı. Depremzede vatandaşların bir kısmı yeni yuvasına taşınırken, bir kısmı ise eşyalarını bıraktığını ve kısa sürede taşınacağını ifade etti. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 6 Şubat tarihli depremlerin üzerinden 14 ay geçti. Depremler sonrası çadır ve konteyner kentlerin oluşturulması ile beraber şehirde ağır hasarlı binaların yıkımı ve enkaz kaldırma işlemleri de gerçekleştirildi. Depremin hemen ardından kalıcı deprem konutlarının inşaatına başladı. İl geneli toplam yapılacak olan 112 bin 414 kalıcı konut ve köy evi inşaatlarından tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Deprem sonrası yeni yuvalarına kavuşan afetzede ailelerin mutluluğu ise gözlerinden okundu. Kimi depremzedenin anahtar teslimi sonrası eşyaları evine yerleştirdiği görüldü. Boş konutların ise kısa sürede hak sahiplerine teslim edilip yerleştirileceği öğrenildi. Evinin ağır hasar alması sonucu yeni deprem konutuna yerleştiğini ifade eden Mehmet Can, “Doğukent bölgesinde oturuyordum evimiz ağır hasar aldı ve hak sahipliğinden yeni evimiz çıktı. Devletimize teşekkür ederiz. Kurban Bayramı’nı tamamen burada geçirmek istiyoruz. Biz 7 kişilik bir aileyiz yaşlı babam da var. Kalite yönünden her şey çok güzel” dedi. Bir başka afetzede Gülten Şahin ise, “Depremde zor günler yaşattı bizlere fakat ben Ankara’ya gittim ve Eylül ayına kadar orada geçirdik. Hak sahipliğinden evimiz çıktı çok teşekkür ederim. Evimizi aldık ancak eşyaları taşımadık ileri süreçte eşyalarımızı da taşıyacağız” diye konuştu.
Van Van Tarım Fuarı 14. kez kapılarını açıyor İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından bu yıl 14. kez kapılarını açacak olan ‘Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’ için hazırlıklar tamamladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Fuar Koordinatörü Veysi Uygun, “2010 yılından itibaren düzenli olarak organize edilen ve Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ortadoğu ekseninde sektörün buluşma noktası olan fuar, bölgenin en büyük çiftçi buluşması haline gelmiştir. Bölgede tüm çiftçiler ve tarım birimleri tarafından beklenen fuarımız, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere Van Valiliği, Van Ticaret Borsası, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve ziraat odaları tarafından desteklenmektedir. Fuarımızda, tarım ve hayvancılık aletleri, yeni teknoloji traktör modelleri, tohum, sulama sistemleri, gıda ve birçok farklı alanda ürünler sergilenecektir. Her yıl traktör satışlarında satış rekorları kıran fuarımıza, başta ilimiz çiftçileri olmak üzere çevre illerinden Hakkari, Ağrı, Iğdır, Muş ve Bitlis’ten çiftçilerimiz fuara davet edilmiştir” dedi. Açıklamasında fuarın önemine değinen Uygun, “Günümüz dünyasında tarım ve hayvancılığın değeri her geçen gün artmaktadır. Sadece bölgenin değil dünyanın sayılı tarım üretimini gerçekleştiren ülkemizde, sektörü yeni teknolojilerle buluşturmak ve üretim kapasitesini artırmak için fuarımızı her geçen yıl büyütüp tarım ve hayvancılık sektörüne katkısını artırmaktayız” ifadelerini kullandı. İpekyolu Expo Fuar A.Ş. olarak fuara çok iyi hazırlandıklarını belirten Uygun, “14’üncüsü düzenlenen fuarımıza tüm bölge tarım ve orman il müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret odaları ve ticaret borsalarından ziyaretçi beklenmektedir. Her yıl on binlerce ziyaretçiyi yüzlerce profesyonel katılımcıyla buluşturan fuarımız, 2024 yılında 100 firma ve 150’den fazla markayı 50 bin ziyaretçiyle buluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca fuarımızda Van Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla ‘en güzel kuzu’ yarışması düzenlenecektir. Yarışmada dereceye giren ve ayrıca katılan tüm yarışmacılara ödüller takdim edilecektir. Fuarımıza her yıl gelenek haline gelen ücretsiz fidan dağıtımı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. 81 ilden gelen yöresel lezzetler fuarda sergilenecektir. Fuar boyunca ücretsiz servislerimiz halkımızın ve çiftçilerimizin hizmetinde olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle fuarımızın başta çiftçilerimiz olmak üzere tüm halkımıza hayırlı olmasını dileriz. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde 25-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan bu büyük şölene tüm halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.
Adana Ermenilerin mezalim yaptığı fırın tarihe ışık tutuyor Adana’nın Kozan ilçesinde o dönemde Ermeniler tarafından eziyet gören vatandaşların torunları mezalim fırınını ziyaret ederek, yaşanan zulüm ve eziyeti anlattı. Kozan’da tarihi çarşıda, geçtiğimiz yıllarda Tarihçi Yusuf Halaçoğlu tarafından yazısı hazırlanan, Kozan Belediyesi tarafından sembol fırın olarak ziyaretçilere açılan ’mezalim fırını’ Milli Mücadele kahramanlarının aileleri tarafından ziyaret ediliyor. Sarıkamış şehidi olan Kerimce Mehmet’in torunu 83 yaşındaki Muzaffer Eroğlu babasının küçük yaşlarda Ermeni zulmüne tanık olduğunu ifade ederek, “Çocukken yabancıları görmek için askerleri görmek için çıktıkları bir tepede harnup dibinde yatan bir adamın Ermeni ve Fransız askerler tarafından ağaca asılıp altına ateş yakıp yaktıklarını babam anlatırdı. Kozanlıları fırınlarda yakmışlar. Gece gündüz tuttukları Türkleri bu fırınlarda yaktıklarını o dönem yaşayanlar hep aktarır ve bizler çocukken babalarımızdan bu zulüm ve eziyetleri dinledik. Fransız ve Ermeni askerler bölgede çok sayıda zülüm ve eziyet gerçekleştirmiştir” dedi. Milli Mücadele kahramanlarından Sehlikzade Hasan Efendi’nin torunu Kemal Sehlikoğlu ise, “Onların iddia ettiği soykırım kesinlikle yok. Bunun için tarihi geçmişe baktığımız zaman biz millet olarak Çanakkale’de mücadele ederken Fransızlar bu bölgelerde yaşayan fanatik Ermenileri ayaklandırarak bir devlet kurma çabasına girmişler. Burada fırında yakılma olayları çok yaygın. Kaçkaç devri olarak bölgede bilinen ve Kurutuluş Savaşı’nın ilk meşalesinin yakıldığı bölgedir. Türk milleti hiçbir zaman soykırım yapmamıştır. Osmanlı Döneminde, Cumhuriyet Döneminde de zülüm ve eziyet yapmamıştır. Buradan giden Ermenilerin zarar görmemesi için Adana’ya kadar götürüldüğü bilinir. Buradan kaçan Ermeniler de aslında bunu burada Türklerle karşı kardeşçe yaşadığını, fanatik Ermenileri ayaklandırması ile Türklere zulüm ve mezalim yapıldığını aktarmaktadırlar” diye konuştu.