- 21 Şubat 2018 Çarşamba 10:08

Erciyes Teknopark’ta tasarımcılar 48 saat araliksiz proje geliştirdi

A
A
A
Erciyes Teknopark’ta tasarımcılar 48 saat araliksiz proje geliştirdi

Teknolojiyi kullanarak küresel sorunlara çözüm önerileri geliştirme konusunda istekli kişi ve kurumların katılımıyla Erciyes Teknopark Sera Kuluçka Merkezi’nde Geleceğini Tasarla IoT (Internet of Things) Hackathon’u düzenlendi.

Teknolojiyi kullanarak küresel sorunlara çözüm önerileri geliştirme konusunda istekli kişi ve kurumların katılımıyla Erciyes Teknopark Sera Kuluçka Merkezi’nde Geleceğini Tasarla IoT (Internet of Things) Hackathon’u düzenlendi.



Düzenlenen Hackathon etkinliği ile ilgili açıklama yapan Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Murat Doğan şunları söyledi:



“Hackathon belli bir ortak fikre sahip insanların belirli süre içerisinde, takım çalışması halinde aynı ortamda aynı havayı soluyarak inovatif fikirlerini kodlara dökme halidir. Diğer bir deyişle bu etkinliğe beyin fırtınası ile kısa süre içerisinde yazılım projesi geliştirme de diyebiliriz.


Erciyes Teknopark Sera Kuluçka Merkezi’nde Microsoft, Cisco ve Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlenen Geleceğini Tasarla IoT (Internet of Things) Hackathonu’nun başlıca amacı; projelerin ticari olup olmadığına bakılmaksızın ağırlıklı olarak fayda odağında küresel sorunlara çözüm geliştirmek olarak belirlendi. Programda 3 günlük bir çalışma ortamında 48 saat boyunca sınıf içi eğitimlerin yanı sıra Cisco Networking Academy’nin sağlamış olduğu diğer eğitim materyallerine çevrimiçi erişim imkanı da sağlanmıştır. Hackathon sırasında Raspery Pi, Arduino, Blink, İş Kanvası doldurma ve proje sunumu konularında da eğitimler verildi.


Etkinliğe 3’ü şehir dışından olmak üzere toplam 15 takım ve 60 kişi katılım göstermiştir. Hackathon bitiminde jüriye yapılan sunumların ardından jüri değerlendirme sonrasında 3 ekip dereceye girmiştir. Dereceye giren takımlar; Athena ekibi IOT tabanlı akıllı geri dönüşüm otomatı projesi ile, FeedBox ekibi IOT tabanlı akıllı evcil hayvan besleme ünitesi projesi ile Bilsem ekibi IOT tabanlı sıcaklık kontrollü enerji verimliliği projesi ile olmuştur. Dereceye giren üç takıma ödül olarak programlanabilir drone, Arduino ve Raspberry Pi süper başlangıç seti ile CISCO eğitim paketi verilmiştir.


Etkinliğin düzenlenmesinde bizi yalnız bırakmayan sponsorlarımız İpek Bilgisayar, Molekül Yazılım, Bilişim Bilgisayar ile Gülsan Gıda’ya da katkılarından dolayı ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz. Erciyes Teknopark olarak Hackathon buluşmamıza gösterilen bu yoğun ilgiden ve çıkan projelerden son derece memnuniyet duyduğumuzu da belirtmek isterim.”



Habitat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Ermiş de, “Teknoloji alanında tarihin hiçbir döneminde günümüzde yaşadığımız hızlı değişimi yaşamadık. Öte yandan dijital dünya ile birlikte yeni teknolojileri takip etmek, bunları geliştirmeye yönelik bilgi birikimine sahip olmak artık geçmişe göre daha kolay. Teknoloji ile şekillenen bu yeni dönemde devlet, özel sektör ve akademi bir araya gelerek sürdürülebilir politikalar üretmek için üzerimize düşen daha fazla görev var. Bizde Habitat Derneği olarak ülkemizde kalkınma odaklı çalışmalarda teknolojik odaklı kalkınmayı önemsiyoruz. Kayseri’de gerçekleştirdiğimiz IoT Hackathonu ile de bunun bir adımını daha yerel işbirliklerimizle, üniversitemizle, özel sektörle birlikte atmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.