YEREL HABERLER - 30 Eylül 2016 Cuma 15:39

“Esnafımızın her zaman yanındayız”

A
A
A
“Esnafımızın her zaman yanındayız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Terziler ve Konfeksiyon İmalatçıları Odası’nın İncesu-Süksün’de yaptırmakta olduğu Terzi Kent’in temel atma törenine katıldı. Kent merkezi ya da ilçelerde bulunan tüm esnafların her zaman yanında olduklarını ifade eden Başkan Çelik, esnafların bir araya gelerek oluşturdukları güç birliğine Büyükşehir Belediyesi olarak güç vermeye devam edeceklerini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cuma namazını İncesu’nun Süksün Mahallesi’nde bulunan Mürüvvet Hanım Camii’nde kıldıktan sonra Terziler ve Konfeksiyon İmalatçıları Odası’nın temel atma törenine geçti.
Terzi Kent’in temel atma töreninde açılış konuşmasını yapan Terziler ve Konfeksiyon İmalatçıları Odası Başkanı Kenan Arslan, Terzi Kent’te 110 bahçeli konutun bulunacağını belirtti. Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç de yapılan konutların hayırlı olması temennisinde bulundu. İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol ise Büyükşehir ve İncesu belediyelerinin Süksün’de yaptıkları hizmetlerle ilgili bilgi verdi.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise terzi esnafına "Meslektaşlarım" şeklinde hitap etti ve terziliğin baba mesleği olduğunu belirtti. İlkokul 4’üncü sınıftan itibaren babasının terzi dükkanına gitmeye başladığını dile getiren Başkan Çelik, "Bugün bir temel atma törenindeyiz. Benim de hayatımın şekillenmesinde, bugünlere gelmemde terzi dükkanımızda çalıştığım günler adeta temel olmuştur" dedi.
"HER İNSAN BİR MİKTAR ESNAF OLMALIDIR"
Terzilik yada bir başka sektörde yapılan esnaflığın insana çok önemli katkılar sağladığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, "Küçükken yapılan ticaret, hayatı daha çabuk kavramamıza vesile oluyor. Kayseri’nin girişimci yetiştirmede dünyanın en verimli toprakları olmasının başlıca nedenlerinden birisi de budur. Bir insan avukat, doktor, mühendis olabilir; ama aynı zamanda esnaf da olmalıdır. Çünkü esnaflık tüm yönetim biçimlerini içine alan bir uygulama. Ben babamın yanında çok şey öğrendim. Belki o zamanlar, küçük olmamın da etkisiyle kıymetini bilmiyordum; ama öğrendiklerimin hayatımın sonraki evrelerinde uygulamaya geçtiğini gördükçe o günlerin kıymetini daha iyi anladım. Mesela halkla ilişkiler uygulamalı olarak esnaflıkla öğreniliyor. Çalışan personelin yönetimini de esnaflıkta öğrendik. Finans yönetimini de ilk kez esnaflıkta gördük. Esnaflık tecrübemizle bugün yaptığımız ihalelerde o işin ne kadara yapılabileceğini biliyoruz ve ona göre davranıyoruz. Finans konusunda kendi dükkanımızda nasıl davranıyorsak o kadar titiziz. Ayrıca, kriz yönetimini, yardımlaşmayı ve sosyal ilişkileri de esnaflığımız zamanında, ticaret yaptığımız dönemlerde öğrendik. Hasılı, baba mesleğim olan terziliği belki bugün yapmıyorum; ama o günlerin bana verdiği bilgi, görgü ve tecrübeyle terziliğin ekmeğini halen yiyorum diyebilirim" diye konuştu.
"ESNAFLARA GÜÇ VERMEYE HAZIRIZ"
Dünyada hızlı bir değişimin yaşandığını ve dünün gözde mesleklerinin zamanla ya kaybolduğunu ya da kabuk değiştirdiğini ifade eden Başkan Mustafa Çelik, her meslek gibi terziliğin de değişime ayak uydurması gerektiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman esnafın yanında olduğunu da dile getiren Başkan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyükşehir Belediyesi ister kent merkezi, isterse ilçelerde olsun esnaflarımızın her zaman yanında olmaya özen gösterecektir. Esnaf gruplarımızın bir araya gelerek oluşturacakları güç birliği içinde yer almaya ve güç vermeye her zaman hazırız."
"EV OTURUR, DÜKKAN GETİRİR, BAĞ GÖTÜRÜR"
Sözlerinin sonunda Terzi Kent’e yapılacak olan bahçeli evlerin hayırlı olmasını ve esnafların huzur içinde oturmasını temenni eden Başkan Mustafa Çelik, bir de uyarı yaptı. Başkan Çelik, "Ev oturur, dükkan getirir, bağ götürür" sözleriyle esnafın yapılacak olan evlerde lükse ve israfa kaçmamasını istedi.
Konuşmaların ardından Terzi Kent’in temeli Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, İncesu Kaymakamı Tarık Bahadır ve diğer katılımcılarca dualar edilerek atıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Çocuklar bayramı bilim şovlarıyla kutluyor Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Ormanya’da çocuk bayramı dolayısıyla minikler bilim şovlarıyla eğlenirken 35 atölyede de renkli etkinliklere katılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Ormanya’da düzenlediği "Bi Dünya Eğlence" ilk gününde birbirinden renkli anlara sahne oldu. Gün boyu 35 atölyede etkinlikler devam ederken, ilk sahne etkinliği saat 14.00’de küçük sahnedeki bilim şov ile başladı. Bilim Merkezi’nin düzenlediği etkinlik kapsamında basınç deneyleri gibi interaktif deneyler gerçekleştirildi. Çocuklar bu sayede eğlenerek bilimin keyifli dünyasını keşfetmeyi yaşadı. Aynı saatler arasında Orman Kütüphanesi ilk yazar konuğunu ağırlamaya başladı. Sevilen yazar Ayşegül Dede kendisinin kaleme aldığı masalları anlattı. Saatler 15.00’i gösterdiğinde alanın en renkli mekânlarından biri olan büyük sahnede Kaptan Pengu Müzikali başladı. Çocuklar TV’den severek izledikleri Kaptan Pengu’yu keyifle ve canlı performansla izleme olanağı buldu. Orman Kütüphanesi’nin ilk gün etkinlikleri kapsamındaki ikinci konuğu çocukların çok sevdiği Sertaç Abi oldu. Çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan Sertaç Güngör, söyleşisinde özellikle dijital medyanın olumsuzlukları konusunda önemli uyarılarda bulundu. 35 atölyede gün boyu etkinlikler devam etti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde kurulan Somut Olmayan Kültür Mirası’nda (SOKÜM) eğitim alan kültür aktarıcıları da alanda çocuklarla buluştu. SOKÜM atölyesinde bilmeceler ve tekerlemeler eşliğinde birbirinden farklı çocuk oyunları oynandı. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi Türk dünyasına ait oyunlardan örneklerle tanışan minikler, eğlenerek öğrenmenin mutluluğunu yaşadı. Halk bilimciler; düyme düyme oyunu, “yaglıga tovusmak” (yazmaya zıplamak), aşık oyunu gibi Türk kültürünün geçmişten günümüze gelen mirasın izlerini Kocaeli’ye getirdi.
Denizli PAÜ Ziraat Fakültesi ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri eşliğinde Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri ile birlikte Çal’da ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi. Fidan tüpleme işlemi ile ilgili kısaca bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, şunları aktardı: “Fidan tüpleme işlemi, genellikle tarım ve orman sektöründe kullanılmaktadır. Çıplak köklü fidanlar Kasım ayı başından (yaprak dökümü) Mart ayı sonuna kadar dikilirken yaz ayalarında ancak tüplü fidanlardan yararlanılmaktadır. Bunun için torf, vermikulit, toprak gibi özel karışımlar hazırlanarak fidanlar tüplenmekte ve bu fidN-anlar gerek yaz dikimlerinde gerekse kış dikimlerinde olmak üzere 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Ziraat Fakültesi’nin öğretin üyeleriyle Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Kasım 2023- Şubat 2024 arasında; incir (Bursa siyahı, Bardacık ve Sarılop), aronya, Gemlik zeytini, Hicaz narı, iki farklı karaduttan olmak üzere kırk beş bin çelik köklendirme ortamlarına alındı. Bunlardan yaklaşık otuz beş bin adet fidan elde ettik. Bu ürettiğimiz fidanlar ile fındık, ceviz, kestane, erik, şeftali, kayısı, badem, elma, armut, kiraz, Trabzon hurmasından oluşan 100 dekar meyve koleksiyon bahçesi ile Çalkarası ve Sultani üzümlerinin de içinde yer aldığı ve çoğu yabancı menşeili on yedi çeşit sofraık üzüm çeşitinden oluşan yirmi dekarın üzerinde bağ alanı tesis ettik. Koleksiyon amacıyla oluşturulan bu meyve ve bağ alanları Fakültemizin alt yapısını kurmak adına tesis edilmiştir. Fakültemiz öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını öğretim elemanlarının eşliğinde sahada gerçekleştirmektedirler. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile tüplediğimiz fidanlar, yaz boyunca koleksiyon bahçemizin genişletilmesine yönelik olarak değerlendirilecektir. Bu koleksiyon bahçesi hem öğrencilerimizin uygulama alanı hem de akademisyenlerimizin Ar-Ge yapabilecekleri uygulama alanı olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerimizin birinci sınıfta uygulama eğitimine başlamaları onların yetişmesi adına önemli bir kazanım olacaktır. Ülkemizin farklı bölgelerinden gelen öğrencilerimizin oldukça gayretli oldukları ve ziraat mesleğini sevdiklerini gözlemliyoruz. Bu da ileride mesleklerinde başarılı olacaklarına işaret etmektedir.”