YEREL HABERLER - 30 Nisan 2017 Pazar 10:28

Galericiler yeni düzenlemeden memnun

A
A
A
Galericiler yeni düzenlemeden memnun

2.

2. el taşıt alım ve satımında yapılacak olan yeni düzenlemeyi değerlendiren galerici Ahmet Yurtlu, "Sektörümüz hak ettiği saygınlığa kavuşacak" dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin ikinci el taşıt alım satımında önemli düzenlemeler yapılacağını açıklamasının ardından Kayserili galericilerde, düzenlemenin biran önce yapılmasını istedi. Galerici Ahmet Yurtlu, yapılacak olan düzenlemeyi yıllardır beklediklerini belirtti.


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Yurtlu, galericiliğin Türkiye genelinde hasar aldığını söyleyerek, "Yeni düzenleme bizim yıllardır beklediğimiz, uzun yıllardır peşinde olduğumuz konuları içeriyor. Türkiye genelinde galericilik sektörü prestij olarak çok hasar almış bir sektördür. Bunu tek taraflı değerlendirmemek lazım. Esnafın hataları da var. Tüketici ürünü alıp kullanmaya başlayıp eksiklikleri gördüğü zaman bu takım şeyler ortaya çıkıyor ama sektörel olarak birçok konuya değinilmesi gerekiyordu. Birçok konuda çözüm ürettiğimiz ama yasalaşmayan birçok konumuz vardı. Ticaret Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar sonucunda bu hakları elde etmeye başladık. Bunların en başında da sektörün saygınlık kazanması geliyor. Sektördeki bir takım sıkıntılı insanları ayıklamak gerekiyor. Mesela yeni düzenlemede hüküm giymiş kişilerin artık yetki belgesi alamayacağı ve yetki belgesini alamayanın da araç satamayacağı yer alıyor" ifadelerini kullandı.


Yeni düzenleme ile beraber 2. el otomotiv sektörünün hak ettiği saygınlığı kazanacağını kaydeden Ahmet Yurtlu, şunları söyledi:


"3 taneden fazla araç satanların ticari olarak yaptıkları ön görülerek bir takım mali yükümlülükler getiriliyordu. Bu daha önce bir defa uygulanmıştı ama bundan sonra uygulanacak. Sektörde kendisine çeki düzen verecek. Sektörümüzde bu konuda doğru işler yapmak adına yasalaşacak ve herhangi bir suçtan dolayı hüküm giyenler bu işi yapamayacak. İkinci eldeki yetki belgesi bize artı bir avantaj sağlayacak ve yaptığımız işin kimliğini kazandıracak bir pozisyon alacak. Çok şükür otomotiv sektörü hak ettiği saygınlığı kazanacağını düşünüyorum."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentte bereketli havuç hasadı Depremin vurduğu Hatay’ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay’ın bereketli Amik Ovası’nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, “Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL’den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL’den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL’den satılıyor” dedi. “Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor” Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, “Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel” ifadelerini kullandı.
Elazığ Doğu’nun muzu ’ışkın’ tezgahlarda yerini aldı Beyin, tiroit, kalp, karaciğer dostu olan ve tam bir şifa deposu olarak anılan; Doğu’nun muzu diye adlandırılan ’ışkın’, Elazığ’da tezgahlarda yerini aldı. Elazığ’ın Baskil, Arıcak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ’ışkın’, 150 liradan satılmaya başlandı. Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu’nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Elazığ’ın yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, halk tarafından şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor. Dağ muzu olarak bilinen ışkının Elazığ çevresinden geldiğini belirten satıcı Fuat Nazik, "Alacakaya ve Guleman çevresinden geliyor, biz de burada satışını gerçekleştiriyoruz. Allah razı olsun Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da burada satmamıza izin veriyor. Batıda özellikle Alanya’da muz çıkar, bizim burada ise muz budur. Doğu’da ışkın olarak geçer. Elazığ’a en son Tunceli’nin Ovacık ilçesinden gelir. Oranın ışkını en güzelidir. Şeker hastalığı, astım hastalığı ve bağırsak hastası olanlar bunu yediği zaman Allah’ın izniyle şifasını bulurlar. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene ışkın olmamıştı fakat bu yıl çok fazla var. Işkın 2 ay boyunca var, ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsın. Bu sene 150 liradan satılıyor" dedi.