YEREL HABERLER - 22 Mart 2017 Çarşamba 13:26

“Gönlü Erciyes kadar yüce bir insandı"

A
A
A
“Gönlü Erciyes kadar yüce bir insandı"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin ve ülkemizin yetiştirdiği en büyük hayırseverlerden Kadir Has’ın ölümünün onuncu yıldönümünde bir açıklama yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin ve ülkemizin yetiştirdiği en büyük hayırseverlerden Kadir Has’ın ölümünün onuncu yıldönümünde bir açıklama yaptı. Kadir Has’ın örnek bir kişilik olduğunu ifade eden Başkan Çelik, bugün milyonlarca insanın O’nun yaptırdığı eserlerden faydalandığını belirtti.


Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 10 yıl önce kaybettiğimiz Kadir Has’ın geride birbirinden önemli hayır eserleri bıraktığını söyledi. Kadir Has’ın sadece Kayseri’de değil ülkemizin birçok yerinde eserlerinin bulunduğunu ifade eden Başkan Çelik, “Sevgili Peygamberimiz, ‘İnsanoğlu öldüğü zaman, bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır: Sadaka-i câriye, istifade edilen ilim, kendisine dua eden hayırlı evlat’ şeklinde buyurmuştur. Dolayısıyla herkesin faydalandığı, devam eden hayırlarıyla Sayın Büyüğümüz Kadir Has’ın da amel defteri kapanmamıştır. Bugün milyonlarca insan bir şekilde O’nun yaptırmış olduğu eserlerden faydalanmaktadır” dedi.


Kadir Has’ın eğitimden kültüre, sağlıktan spora kadar birçok alanda eserler yaptırdığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, “O ülkesinde ve özellikle memleketi Kayseri’de görmüş olduğu her eksikliğin giderilmesi için gayret gösteren örnek bir hayırseverdi. 1995 yılında sarf ettiği ‘Biz buraya, yaptığımız bağışlarla övünmeye değil, doğduğumuz toprakla ödeşmeye geldik’ sözü gönlünün Erciyes kadar yüce olduğunun göstergesidir. Sayın Büyüğümüz Kadir Has, doğduğu toprakla ödeşmeyi başarmış örnek insanlarımızdan birisidir. Bu vesileyle kendisini bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, Kayseri’ye kazandırdığı maddi ve manevi eserler nedeniyle şehrim adına şükranlarımı sunuyorum.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.