YEREL HABERLER - 19 Şubat 2017 Pazar 11:07

İlk Cemre Havaya Düşüyor

A
A
A
İlk Cemre Havaya Düşüyor

Baharın müjdecisi olan ilk cemre havaya düşüyor.
Halk arasında baharın müjdecisi olarak görülen ilk cemre 20 Şubat’ta havaya düşüyor. Cemre bir hafta aralıklarla suya ve toprağa düşecek.
Cemre Nedir?
Cemre, ilkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışı. Arapça olan sözcük kor durumunda ateş anlamına gelir. Mina Vadisi’nde Arafat’tan gelen hacıların attıkları taşlarla oluşan yığınlara da "cemre" adı verilir.
Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde İmre (İmere veya Emire) adı verilen cinin neden olduğuna inanılır. İlkbaharda görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir. Sonra buzların üzerine düşerek onları eritir. Oradan da yere girer. Bundan sonra ısınmış topraktan buhar yükselir. Emire baharın gelişini temsil eder. Bulgarlarda Zemire olarak yer alır. Anadolu Türkçesindeki Arapçadan gelme Cemre sözcüğünün aslında bu adın benzetme yoluyla değişmiş hali olduğu söylenebilir. İlk cemre 20 Şubatta havaya ve yedişer gün arayla da suya ve toprağa düşer. Zemre ise Kumuk Türkçesinde nem, buhar gibi anlamlara gelir. Tasavvuftaki kor ve ateş kavramlarının mecazi anlamları vardır. Temizlenmeyi ve yeniden doğuşu temsil eden ateş aşk kavramının yakıcılığıyla da yakından ilgilidir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Tarım ve balıkçılık sektöründe üreticiye destek başvuruları başladı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III. Dönemi 1. Başvuru Çağrı İlanı için süreç devam ediyor. TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Vali Doç.Dr. Zülkif Dağlı’yı ziyaret ederek IPARD III. Dönemi 1. Başvuru Çağrısı ve 2024 yılı çağrı takvimine yönelik bilgi verdi. 66 milyon Avro destek bütçesine sahip çağrıyla “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” sektörüne yönelik projelere destek verildiğini dile getiren Vali Dağlı, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünleri, meyve ve sebze ürünleri ve yumurtanın işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırım konularının desteklendiği çağrı sürecinin proje teslim süresinin 09 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edeceğini açıkladı. Tüm projelerde; yapım işi, makine-ekipman alımı, hizmet ve görünürlük harcamalarına gerçek ve tüzel kişilerde yüzde 50, üretici örgütlerinde yüzde 70 oranında hibe desteği sağlanacağını açıklayan Vali Dağlı, “Atık yönetimi ve yenilenebilir enerji harcamaları içeren projelerde bu harcama tutarlarına ilave yüzde 10 daha destek verilecek. Sektörüne göre değişmekle 30 bin ile 3 milyon Avro aralığında uygun harcama tutarına sahip projelere verilecek desteğin yanı sıra yatırımlardaki harcamalar KDV, ÖTV ve diğer vergilerden de muaf tutulacak” dedi. TKDK’nın, 2024 yılında toplam 248 milyon avro bütçeli olarak çıkılacak çağrı ilanları takvimini yayınladığını hatırlatan Vali dağlı, “21 Mart tarihinde çıkılan 66 milyon Avroluk 1. Çağrının ardından Haziran ayında 2. Çağrı olarak kırsal alan yatırımları şeklinde adlandırabileceğimiz, bu sefer içerisinde çiftçilerimizin makine ekipman desteği olarak bildiği kısmın bulunmadığı 80 milyon Avroluk “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” sektörü için süreç başlayacak. Ardından Temmuz 2024 ayında hayvancılık yatırımları olarak bilinen 90 milyon Avro bütçeye sahip “Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar” için 3. Çağrı ve son olarak da Ağustos 2024 ayında çiftçilerimizin makine ekipman desteği için beklediği 12 milyon Avro bütçeli “Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri” için 4. Çağrıya çıkılacaktır. İlgili sektörlere yatırım düşünen vatandaşlarımızın proje hazırlıklarına ve yapım işi içeren yatırımları için inşaat ruhsatı işlemlerine şimdiden başlamaları menfaatlerine olacaktır. Bu kapsamda yatırım yapmak isteyen tüm vatandaşlarımızın İl Koordinatörlüğümüzle irtibat kurmalarını, en doğru bilgiyi yetkililerden ve uzman personelden alarak yatırımlarına yön vermelerini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Sultangazi’de ‘5. Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’ düzenlendi Sultangazi Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ilk ve ortaokul öğrencilerini ‘5. Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’nda buluşturdu. Turnuvada dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi. Geleceğin mimarı çocukların düşünen, üreten, sorunlar karşısında çözüm bulabilen bireyler yetiştirmek için çalışan Sultangazi Belediyesi, gençleri birbirinden eğlenceli etkinliklerle buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sultangazi Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile çocukların sosyal ve zeka gelişimlerini desteklemek adına bu yıl 5’incisi olan Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’nı düzenledi. İlçedeki 25 ilkokul, 19 ortaokul olmak üzere toplam 44 okulun katıldığı etkinlikte 150 öğrenci yarıştı. Öğrenciler mangala, pentago, qbitz, equlibrio, reverse, küre ve kulami olmak üzere 7 kategoride birinci olmak için ter döktü. Yarışmanın ardından dereceye giren öğrenciler için ödül töreni gerçekleştirildi. Ödüller takdim edildi İlkokul kategorisinde birinci İsmetpaşa İlkokulu, ikinci Cumhuriyet İlkokulu, üçüncü ise Cebeci Sultançiftliği İlkokulu oldu. Ortaokullar arasında ise, Sultangazi Ortaokulu birinci, Şehit Hikmet Baysal Ortaokulu ikinci ve Özel Bilgenç Koleji de üçüncü oldu. Ödül törenine Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Tekbaş, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Dereceye giren öğrenciler, hediye ve madalyalarını Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen’in elinden aldı. Öztürkmen, “Çocuklarımızın okul öncesinden üniversite yıllarına kadar her anlarında yanlarında olmak, onların başarı ve mutluluklarına şahitlik etmek bizler için gurur verici. Bütün gençlerimizin yolları açık, başarıları daim olsun” dedi.
Balıkesir Çocuklar, bayramlarını Burhaniye’de doyasıya kutlayacak Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada “Çocuk Şenliği” düzenlenecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği ve demokrasimizin sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. Yılı Burhaniye’de çocuklara özel etkinliklerle kutlanacak. 20-21 Nisan Satranç Turnuvası ile başlayacak etkinliklerde Burhaniye’de çocuklar; satrançtan tiyatroya, uçurtma şenliğinden çeşitli gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacak. Etkinlikler dahilinde 20-21 Nisan tarihlerinde Ahmet Akın Kültür Merkezi’nde 8 ve 14 yaş arası çocuklar için satranç turnuvası düzenlenecek. 23 Nisan günü ise saat 11.00’de 8 Eylül Stadyumu’nda resmi kutlama ile başlayacak program; 13.30’da İskele Demokrasi Parkı’nda devam edecek. Burhaniye Belediyesi tarafından tüm etkinliklerin ücretsiz olarak düzenleneceği Çocuk Şenliği dahilinde İskele Mahallesi Demokrasi Parkı’nda çocuklar eğlenceye doyacak. Şişme oyun parkuru, belediye kreşleri ve gençlik merkezi öğrencilerinin gösterileri, pandomim ve jonglör gösterisi, baloncuk gösterisi, tahta bacak ile mini disco, yüz boyama ve sosis balon gibi eğlencelerin yanı sıra; resim, satranç ve kreş çocukları atölyeleri ile gün boyunca çocuklar açık alanda ücretsiz olarak eğlenebilecekler. 23 Nisan günü 16.00’da Öğretmenler Mahallesi Özgürlük Parkı’nda yapılacak uçurtma şenliğinde gökyüzü renklenirken çocuklar aileleriyle birlikte bayramı yaşayacaklar. Zoran Drvenkar’ın Çocuk Edebiyatı Ödülüne layık görülen eseri “Soğuktan Korkmayan Tek Kuş” eserinin sahneye uyarlanan kukla tiyatrosu, 23 Nisan akşamı saat 20.00’de Reha Yurdakul Salonu’nda çocuklar ile buluşacak.