YEREL HABERLER - 24 Şubat 2017 Cuma 11:58

Kadın çiftçiler ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi konusunda eğitilecek

A
A
A
Kadın çiftçiler ekolojik olarak ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi konusunda eğitilecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan ‘Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi’ projesinin açılış ve tanıtım Toplantısı düzenlendi.
Kadir Has Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Baha Başçelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Bakanlık Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, ERÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İhsan Keleş, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, ile ziraat odaları başkanları ve kadın üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan; yaklaşık 4 yıl önce 20 kadın çiftçiyle organik tarım çalışmalarına başladıklarını ve bu gün sadece bu kursta 41 kadın üreticinin sertifika alacağını dile getirdi. Benzer projelerin sayısının artacağını belirten İl Müdürü Özkan Kayacan, sözlerine şöyle devam etti;
“Bizim için özellikle ekolojik üretim merkezi ve eğitim merkezi tabirleri çok önemli. Ekolojik üretim merkezinde insanlar için üretim yapacağız, eğitim merkezinde ise kadın çiftçilerimize eğitimler vereceğiz. Malumunuz iki tane organik pazarımız var. Senenin belli günlerinde iki pazarımızda ürünlerimizi satma imkânı buluyoruz. Fakat bazen satamadığımız veya satılmadan yarımamül/mamül halde getirilebilecek ürünlerimiz var. Bunları da bu projemizdeki yapacağımız tesis ile siz kıymetli üreticilerimiz pazarlama imkânı bulacaksınız. Devir artık internet devri, ürettiğimiz ürünlerimizi inşallah bir web sayfası üzerinden çok rahat satma imkânı bulacağız.”
“Sizler gayret ettiğiniz sürece bizler sizlerin önünü açacağız” diyerek kadın üreticilere seslenen Kayacan projeye ilk olarak Bünyan Karahıdır’da başlatma kararı aldıklarını kaydetti. Karahıdır’da atıl durumda olan bir okulun Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından onarılacağını; iç dekorasyonunun ise bakanlık bütçesinden İl Müdürlüğü tarafından yapılacağını belirten Kayacan, "“Tabi ki ilk önce bu merkezden Karahıdır’daki üreticilerimiz istifade etmeye başlayacak. Daha sonra tüm organik üreticilerimizin bu tesisten istifade etmesini sağlayacağız” dedi.
Her geçen gün beslenmeden kaynaklı hastalıkların arttığını altını çizen Kayacan, projenin sadece bireyler için değil, aynı zamanda gelecek nesiller için çok kıymetli olduğunu ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli ise yaptığı konuşmada kadın çiftçilerle böyle bir projenin açılışında bir araya gelmekten şahsı ve ekibi adına mutluluk duyduğunu belirterek; “Bakanlığımız tarafından her yıl farklı illerde fark yaratan özel projeler seçiyoruz. Bu projelerde önemli noktamız kadın istihdamına destek verilmesi, bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması ve girişimci kadınların harekete geçirilmesini öncelikli nedenlerimiz olarak belirliyoruz. Kayseri’de yapmış olduğumuz bu çalışma da gerçekten bölge açısından çok önemli bir alan oluşturacak. Çünkü İç Anadolu Bölgesi’nde ve Kayseri’de böyle kadın çiftçilere yönelik Ekolojik Eğitim ve Öğretim Merkezi ne yazık ki yok. İnşallah bu projeyle birlikte kadınlar hem eğitim alacaklar, hem de organik üretimle birlikte ürettiklerini işleyip pazarlama imkanı bulacaklar. Bu kadınlar için önemli bir istihdam alanı da oluşturmuş olacak diye düşünüyoruz. Bakanlığımızın kırsal kadına yönelik yürüttüğü çalışmalar gerçekten son derece kadınlarımız tarafından her proje ilgiyle katılımların artmasını sağlıyor. Şuanda 41 kadınımız bu projenin içerisinde yer aldı. Her geçen gün bu sayının artacağını düşünüyoruz. Çünkü bu tip çalışmaların görünür hale gelmesi, başarılı kadınların da ‘Biz varız’ diyerek kendilerini gösterebilmeleri diğer kadın çiftçiler için de bir etki yaratmakta. Her zaman bir projenin çarpan etki yaratmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu proje ile birlikte bize gelen talepler giderek artacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından eğitime katılan kadın çiftçilere sertifikaları verildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.
İzmir Egeli bilim adamlarının projesine TÜBİTAK’tan destek Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sistemik Enfeksiyon Şüphesi Olan Bir Yaş Altı Çocuklarda Tükürük Prokalsitonin (PCT) Düzeylerinin Kullanımı ve Serum PCT Düzeyleri İle Karşılaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yaptıkları nitelikli çalışmalarından dolayı ekibi tebrik etti. Budak, “Üniversitemiz bilim insanları, ülkemiz başta olmak üzere tüm insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli ve disiplinlerarası önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Referans gösterilen araştırma üniversitemiz ekosistemi bünyesinde çocuklarda sık görülen enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisine yönelik nitelikli bilimsel çalışma yürüten ekibimizi yürekten tebrik ediyorum” dedi. “PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır” Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Bakteriyel enfeksiyonlar, özellikle 1 yaş altı çocuklarda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilir. Bu nedenle, enfeksiyonun erken teşhisi ve tedavisi hayati önem taşır. Geleneksel biyokimyasal belirteçler ve klinik bulgular, erken teşhiste sınırlılıklar gösterebilir. Bu çalışmanın amacı, tükürükteki Prokalsitonin (PCT) düzeylerinin, 1 yaş altı çocuklarda bakteriyel enfeksiyon şüphesi durumunda kullanımını ve serum PCT düzeyleri ile karşılaştırılmasını incelemektir. Prokalsitonin, bakteriyel enfeksiyonlara spesifik bir belirteç olup, vücutta enfeksiyon varlığında artış gösterir. Çalışma, serum ve tükürük örneklerindeki PCT düzeylerini ölçen prospektif bir analiz olacaktır. Araştırmadaki hipotezimizi, tükürük PCT düzeylerinin, bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisinde kullanılabileceği ve serum PCT düzeyleri ile yüksek oranda korelasyon göstereceği üzerine kurduk. Bunun sağlanması durumunda özellikle invaziv olmayan bir yöntem olarak, tükürük PCT düzeyleri, bakteriyel enfeksiyonların erken teşhisinde ilk basamak test olarak potansiyel bir araç olabilecektir. Bu yaklaşım, özellikle küçük bebeklerde kan alma işleminin zorlukları göz önünde bulundurulduğunda, hastane kaynaklarının gereksiz kullanımını azaltacağı, ileri test (kan kültürü, BOS kültürü, Akciğer grafisi) taleplerini engelleyebileceği, uygunsuz antibiyotik kullanımını düşüreceği ve acil servislerden hızlı taburculuk üzerine önemli bir avantaj sağlayacağını düşünüyoruz ” diye konuştu. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz’ın yaptığı projede, Doç. Dr. Ali Yurtseven, Doç. Dr. Caner Turan, Dr. Sercan Çınarlı, Doç. Dr. Elif Azarsız, Doç. Dr. Timur Köse araştırmacı olarak yer alıyor.