YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2017 Salı 16:27

Kayseri ilk Spor Lisesine kavuştu

A
A
A
Kayseri ilk Spor Lisesine kavuştu

Milli Eğitim İl Müdürü Osman Elmalı, Kayseri’nin ilk Spor Lisesinin 2017-2018 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayacağını söyledi.

Milli Eğitim İl Müdürü Osman Elmalı, Kayseri’nin ilk Spor Lisesinin 2017-2018 eğitim-öğretim yılında faaliyete başlayacağını söyledi.



Milli Eğitim Müdürlüğü il binasında 2017 yılı yatırımlarına dair basın açıklamasında bulunan Milli Eğitim il Müdürü Osman Elmalı, Kayseri’nin ilk Spor Lisesine kavuştuğu müjdesini verdi. Spor Lisesinin İncesu yolunda bulunan eski Kayseri Fen Lisesi hizmet binasında bu yıl eğitim öğretime başlayacağını belirten İl Müdürü Osman Elmalı, “Spor Lisesine 90 öğrenci alınacaktır. Ön kayıtlar 05-07 Eylül tarihleri arasında Melikgazi Rehberlik Araştırma Müdürlüğü 3’üncü katında yapılacak olup, 08-11 Eylül tarihleri arasında da yetenek sınavı gerçekleştirilecektir. Yetenek sınavları Melikgazi 50. Yıl Dedeman İmam Hatip Ortaokulu Spor Salonunda; 20 metre sürat koşusu ve koordinasyon parkuru elektronik sayaçlar kullanılarak yapılacaktır. Bu testlerde başarılı olan öğrencilerimiz 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Kayseri Spor Lisemizde okumaya hak kazanacaktır” dedi.



İl merkezinde fen lisesi sayısı 2’ye çıktı



Ayrıca il merkezindeki fen lisesi sayısının 2’ye yükseldiğini de dile getiren İl Müdürü Osman Elmalı, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Bunlardan bir tanesi hayırsever iş adamımız Osman ULUBAŞ tarafından yaptırılan Osman Ulubaş Kayseri Fen Lisesi, 2’incisi ise yıllardır ilimize Kayseri Sümer Lisesi olarak hizmet veren okulumuzda yaptığımız çalışmalar neticesinde Sümer Fen Lisesi olarak ilimize hizmet edecektir. 2017-2018 kayıtlarında Sümer Fen Lisesi’ne 4 şube açılmış olup kayıtlarda en yüksek puan 499.445 ile başlayıp, en düşük 486.810 olarak tamamlamıştır. Yine Osman Ulubaş Kayseri Fen Lisesi yanına devlet yatırımı olarak yapılan Mehmet Akif İnan Anadolu Lisesi eğitim öğretime başlamış olup; okulumuz 24 dersliklidir. Okulumuzda bu yıl 6 şube açılmış olup, 204 öğrenci kayıt yaptırmıştır.”



2019’da Kayseri’de okul sayısı artacak



Bakanlığın ikili öğretimden tam gün eğitime geçmesi ile bağlantılı olarak, il genelinde 2019’a kadar okul sayısının artacağını kaydeden İl Müdürü Osman Elmalı, ilde tam gün eğitime geçiş için 24 derslikli 44 okula ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 2018 yılı başında yapılacak olan ihalelerle 2019 yılında belirtilen rakama ulaşılacağını belirten İl Müdürü Osman Elmalı, “Bu kapsamda Bakanlığımıza önce 17 okul arsası bildirildi. Daha sonra belediyelerimizin katkılarıyla yeni arsaların temizlenmesiyle 21’e sonra 25 arsaya çıktı. Hedefimiz yıl sonuna kadar 35 arsaya ulaşmaktır. Bu konuda bizlere desteklerini esirgemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Çelik Beye, Melikgazi, Kocasinan, Talas Belediye Başkanlarımıza ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Amacımız ilimizde eğitimin kalitesini ve alt yapısını en iyi düzeye taşımaktır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.