DÜNYA - 11 Mart 2021 Perşembe 09:38

Japonya’daki tsunami felaketinin 10’uncu yıldönümünde Guterres’ten taziye mesajı

A
A
A
Japonya’daki tsunami felaketinin 10’uncu yıldönümünde Guterres’ten taziye mesajı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Japonya’da meydana gelen 9 şiddetindeki deprem ve neden olduğu tsunaminin 10'uncu yıldönümünde, felakette hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayınladı.

Japonya’nın Fukuşima kentinde 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 şiddetindeki Büyük Japonya Depremi ve tsunami sonrası nükleer santralde meydana gelen facianın 10’uncu yıldönümünde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bir taziye mesajı yayınladı. "Bugün 18 bin 400 insanın hayatını kaybetmesine ya da kaybolmasına neden olan yıkıcı deprem ve tsunami felaketinin 10. yıldönümünü olması nedeniyle önemli bir anma günü" diyen Guterres, "Sevdiklerinin kaybına üzülmeye devam edenlere başsağlığı diliyorum. Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali ile ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle evlerine dönemeyen, yerlerinden edilmiş olanları düşünüyorum" dedi. Guterres, bu bağlamda BM Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi'nin güven verici bulgularını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

'Japonya dünyaya liderlik ediyor'

Japonya'nın yaşanan yıkımın ardından aldığı güvenlik tedbirlerinden övgüyle söz eden Guterres, "Japonya, afet önleme konusunda dünyaya liderlik ediyor" diye konuştu. Ülkenin yalnızca 10 yıl içinde daha güvenli bir şekilde yeniden inşa edilmesi için büyük yatırım yapıldığına dikkat çeken Guterres, "Bu, alınan derslerin gelecek için paylaşılmasına yardımcı oldu" şeklinde konuştu. Guterres, afet önleme ve yönetimi için ülkelerin planlama, yatırım ve eğitim faaliyetlerine önem vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Felaketin yıldönümü

Japonya’da 2011’de meydana gelen ve ülke tarihindeki en büyük doğal afetlerden biri olarak kabul edilen 9 şiddetindeki Thoku Depremi ardında binlerce kurban bırakmış, resmi adıyla Büyük Doğu Japonya Depremi'nin yerel saatle öğleden sonra 14.46’da Thoku bölgesinde deniz açıklarında gerçekleştiği bildirilmişti. Depremin yol açtığı tsunami, boyu 10 metreyi geçen dev dalgaların Thoku ve Kanto bölgesi sahillerine vurmasıyla sonuçlanmıştı.

Nükleer faciaya neden oldu

Resmi verilere göre 15 bin 900 kişinin ölümüne, 2 bin 525 kişinin kayıp olarak kayıtlara geçmesine neden olan felaketin ardından meydana gelen tsunami ise dünyanın Çernobil'den sonra gördüğü en ciddi nükleer faciaya neden olmuş, Fukuşima'daki santralde üç nükleer çekirdeğin erimesi sonucu radyasyon sızıntısı meydana gelmişti. Bölgedeki binlerce kişinin tahliyesiyle sonuçlanan kazanın ardından, bir milyon tondan daha fazla radyoaktif atık su oluştuğu belirtilmişti. Santrali işleten TEPCO (Tokyo Electric Power Company) adlı şirket, 2022'ye kadar bu suları depolamak için kullanılan tanklarda yer kalmayacağını açıklamıştı. Santralin tamamen devre dışı bırakılmasına yönelik çalışmaların 2051'de tamamlanmasının planlandığı bildirilmişti.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Elektrik direğinin tepesindeki yuva, leylek ailesine 21 yıldır ev sahipliği yapıyor Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Erzincan’ın Mertekli köyünde 21 yıldır aynı elektrik direğinin üzerine yuva yapan leylek ailesinden anne leylek kuluçkaya yattı. Erzincan’ın Mertekli köyü sakinleri, 21 yıldır aynı elektrik direğine yuva yapıp kuluçkaya yatan leyleklerin gönüllü koruyuculuğunu yapıyor. Gelişleriyle baharı müjdeleyen, gidişleriyle kışın habercisi olan ve atasözlerine, deyimlere dahi konu olan leylekler, şubat ayından itibaren Avrupa’dan yola çıkıp Anadolu topraklarına varıyor. Sürüler halinde göçen leylekler, kendileri için belirledikleri uygun noktalarda, ilkbahar ve yaz aylarında konaklayarak yavruluyor. Mertekli köyünde 21 yıldır aynı yere yuva yapan leylekler, bu yıl da yine eski muhtar Mehmet Fırat’ın evinin önündeki elektrik direğine yuva kurdu. Baharın müjdecisi kabul edilen leylekler, yuvalarına dönüşleriyle köy ahalisini yeniden sevindirdi. Mahallelinin gözü gibi baktığı yuvalarında sırayla kuluçkaya yatan leylekler, zaman zaman Karasu Nehri’nde besin bulmak için kanat çırpıyor. Köy sakinlerinden Songül Aydın, “Yıllardır bu leylekler köyümüzde yaşıyorlar. Kışın gidip baharda geri geliyorlar. Vefalı leyleklerimiz. Bizde onları seviyoruz” dedi. Köylülerden Hüseyin Fırat da eskiden bölgede çok sayıda leyleğin bulunduğunu belirterek, sayılarının azaldığını söyledi. Leylekler köylerine gelmediğinde üzüldüklerini dile getiren Fırat, "Bir yıl maalesef leyleğimizin 4 yavrusu elektrik direğine takılarak ölmüştü ve çok üzülmüştük. Biz onları gerçekten çok seviyoruz. Maalesef leyleklerimizden sadece 1-2 tane kaldı. Bizler elimizden geldiği kadarıyla onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ben her sabah kalktığımda onları izliyorum. Leyleklerin yavrularına ve eşlerine karşı olan saygısı ve sadakati çok yüksek. Onlara sahip çıkmaya çalışıyoruz" diye konuştu.