YEREL HABERLER - 21 Mart 2017 Salı 10:12

Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesi, Enstitü geleneğini sürdürüyor

A
A
A
Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesi, Enstitü geleneğini sürdürüyor

Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, anaokulu öğrencileri için hazırladığı proje ile, tarihi Pazarören Köy Enstitüsünün geleneğini sürdürüyor.

Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, anaokulu öğrencileri için hazırladığı proje ile, tarihi Pazarören Köy Enstitüsünün geleneğini sürdürüyor.


Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, gerçekleştirdikleri ‘Benimle Oynar mısın?’ projesi kapsamında anaokulu öğrencilerine oyuncaklar hediye etti, oyunlar oynadı ve minikler için Hacivat-Karagöz gösterisi düzenledi. Öğrencilerin oyuncakları öğretmenlerin desteği ile aldıklarını söyleyen Okul Müdürü Hayrettin Acet, “Bu proje ile televizyon, internet gibi medya araçları ile zehirlenen lise öğrencilerimiz, henüz bunların etkilerine maruz kalmamış anaokulu öğrencilerimizle bir araya gelerek onlara gösteriler sundu, kendi aldıkları oyuncakları hediye ederek onlarla oynadı. Öğrencilerimiz bu proje ile kardeşlik için fedakarlık yapılması gerektiğini, dayanışma, yardımlaşma ve hediyeleşmenin önemini anlayarak Türk geleneklerinde küçüklere sevgi duymanın gereğini kavramışlardır” dedi.


Sırada, ‘Kardeşim, benimle okur musun?’ projesi var


Pazarören Çok Programlı Anadolu Lisesinin, Köy Enstitüsünden kalma zengin bir mirasa sahip olduğunu hatırlatan Okul Müdürü Hayrettin Acet, öğrencilerin söz konusu proje ile bir manada, Enstitünün ‘topluma yararlı olma’ geleneğini de sürdürdüğünü belirtti. Bu tür etkinliklerin devam edeceğini dile getiren Acet, bu hafta başlayacak olan ‘Kardeşim, benimle okur musun?’ projesiyle de, yine Lise öğrencilerinin miniklerle bir araya gelerek, onlara okuma sevgisini aşılayacağını ifade etti.


Pazarören Köy Enstitüsü hakkında


1938 yılında Eğitmen Kursu olarak açılmış olan, şimdiki Pazarören Anadolu ve Çok Programlı Lisesi, 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile köylere ilkokul öğretmeni yetiştirilmek üzere açılmış bir ‘Köy Enstitüsü’dür. Burada öğrencilere teorik dersler verilmesinin yanı sıra, bahçecilik, budama, inşaat teknikleri, müzik, spor gibi uygulamalı eğitimler verilmiş ve bu eğitim modeli için bir kampus inşa edilmiştir. Enstitüleri’nin ‘Öğretmen Okulları’na çevrilmesi ile Pazarören Köy Ensitütüsü de 1954 yılında Mimar Sinan İlk Öğretmen Okulu adını alarak öğrenci yetiştirmeye devam etmiştir. 1975 yılından sonra bu okullar Anadolu Öğretmen Lisesi’ne dönüştürülmüş, Pazarören’deki okul da bundan nasibini almıştır. Daha sonra 1989 yılında okulun ismi Pazarören Lisesi ve Ortaokulu olarak değiştirilmiştir. 2004 tarihinden itibaren de tarihi kampus, Pazarören Lisesi Müdürlüğü olarak ayrılmıştır. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 5/5/2000 tarih ve 2576 sayılı kararı ile 96 dönümlük okul alanı koruma altına alınmış, toplam 26 binadan 18’i) Ana bina, Kızlar Yatakhanesi, Gülcemal Yatakhanesi, Tuvaletler, Fırın, Çamaşırhane, Hamam, Garajlar, Öğretmenler Lokali, Demirhane, Marangozhane, Spor Salonu, Sinema Salonu, Kalorifer Binası, Jenaratör Binası, 3 adet lojman) tescillenmiştir.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.