GENEL - 22 Ocak 2018 Pazartesi 09:07

’Prenses Doğum’ ile acı çekmeden doğum yapılabiliyor

A
A
A
’Prenses Doğum’ ile acı çekmeden doğum yapılabiliyor

Halk arasında yaygın tanımıyla “prenses doğum” olarak bilinen “epidural anestezi ile normal doğum” yöntemiyle sancı çekmeden doğumun gerçekleştiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.

Halk arasında yaygın tanımıyla “prenses doğum” olarak bilinen “epidural anestezi ile normal doğum” yöntemiyle sancı çekmeden doğumun gerçekleştiğini söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, “Günümüzde epidural anestezi ile normal doğum hakkındaki bazı asılsız söylentiler de annelerin korkusu haline gelebiliyor” dedi.


Hem normal doğum yapmanın hem de ağrı çekmemenin mümkün olduğunu söyleyen Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü “Doğum sırasında çekilen ağrı korkusu çok yaygın bir korku. Bilimsel tanımıyla takofobi olarak adlandırdığımız bu korku bazı psikiyatrik bozukluğa da zemin hazırlıyor. Bu nedenle maalesef ki ülkemizde sezaryen oranı çok yüksek. Ancak günümüz anestezisinde bunu önlemek çok kolaylaştı. Epidural anestezi sayesinde sancı çekmeden bir doğum yaşamak mümkün olabiliyor” diye konuştu.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, "Epidural uygulama, doğum eylemi aktif olarak başladığında yani rahim açıklığının 4 cm’e ulaşması ve her kasılmanın 3 dakika aralıklarla gelmesiyle birlikte yapılıyor. Bel kısmından omurgalar arasından yerleştirilen bir kateter yardımıyla lokal anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesi önleniyor. Son derece güvenilir bir yöntem olması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Epidural uygulamada, anestezi dozu sadece rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı ortadan kaldıracak, ancak rahim kasılmalarını azaltmayarak doğumun normal seyrini etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor. Bu şekilde sadece ağrı iletimi bloke olduğu için dokunma duyusu ve hareket etkilenmiyor. Anne adayı doğum süreci içerisinde dolaşıp, gezebildiği gibi her türlü ihtiyacını rahatlıkla giderebiliyor.


Sezaryene geçiş zorunluluğunda kolaylık sağlanıyor" ifadesinde bulundu.


Bazı normal doğumlardan sezaryene dönülmek zorunda kalındığında da epidural anestezinin kolaylık sağladığını anlatan Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü şu bilgileri verdi:


“Bebeğin oksijen alımının ve kalp ritminin bozulması, baş, pelvis uyumsuzluğu denilen bebeğin başı ile annenin kemik yapısının uyuşmaması, yeterli sancı ve süreye rağmen rahim ağzının yeterli açıklığa ulaşamaması gibi durumlarda normal doğumdan sezaryene geçmek zorunlu olabiliyor. Epidural anestezi uygulanan hamilelerde böyle bir durumda ekstra bir anestezi işlemi yapılmıyor. Mevcut bulunan epidural kateterden lokal anestezi dozu artırılarak rahatlıkla hastaya sezaryen yapılabiliyor.”


Prenses doğum sonrasında anne bebeğine hızlı bir şekilde ulaşabiliyor, emzirebiliyor. Ağrılar nedeniyle bitkin düşmediği için bebeğinin ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebildiği gibi doğum sonrası birinci günde rahatlıkla yürüyerek evine dönebiliyor.


“Korkularımın yersiz olduğunu anladım”


Epidural anestezi ile rahat ve konforlu bir doğum sonrasında bebeğini kucağına alan Ayşe Arslan, yaşadığı deneyimi şu cümlelerle anlattı:


“İlk hamileliğim olduğu için çok heyecanlıydım ve ama sorunsuz bir hamilelik süreci geçirdim. Bana başından beri normal doğumu teşvik ettiler ve ben de bu konuda aynı şeyi düşünüyordum. Ama normal doğum ağrıları açıkçası beni çok tedirgin ediyordu. 40 hafta 4 günlük olduğumda ise doğum ağrılarım başladı. Bu noktada epidural anestezi benim için en uygun çözüm oldu. Rahim açıklığını görülmesini takiben de anestezi uygulandı. Normal bir doğum gibi kasılmalarım oldu ama ağrı hissetmedim. Doğum süresi uzun olmasına karşın hareket edebiliyordum. Ve zamanı geldiğinde de normal doğum yapabildim.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.