YEREL HABERLER - 30 Mayıs 2017 Salı 09:21

Ramazan’da sigarayı bırakmak için önemli öneriler

A
A
A
Ramazan’da sigarayı bırakmak için önemli öneriler

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Murat Apaydın, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için fırsat olduğunu söyledi.


‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ ile ilgili önerilerde bulunan Uz. Dr. Murat Apaydın, tütün ürünleri ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 2025 yılında 10 milyon insanın sadece sigara bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitireceğine dikkat çeken Uz. Dr. Murat Apaydın, Ramazan’ın sigarayı bırakmak için değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.


Uz. Dr. Murat Apaydın, Ramazan’da sigaradan uzak durulmasına dair şu önerilerde bulundu:


“Öncelikle sigarasız ortamlarda bulunulmalıdır. Oruç açıldıktan sonra hemen sigara içmenin kalp krizine bile neden olabileceği unutulmamalıdır. Sigara bırakıldığında kişi yiyecek ve içeceklerin tadını daha çok almaktadır. Sigara akla geldiğinde 1 bardak su içmek ve ya bir parça kuruyemiş yemek faydalı olabilir. İftar sonrası yürüyüş yapmak sigara isteğini azaltacaktır.”


Sigara alışkanlık değil madde bağımlılığıdır


Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre sigara içenlerin yüzde 70-80’inin sigarayı bırakmak istediğinin belirlendiğini ifade eden Uz. Dr. Murat Apaydın, “Sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 20-30’unun ise her yıl sigarayı bırakmayı denediği, bunlardan yüzde 3-5’nin ise sigarayı yardımsız bırakabildiği belirlenmiştir. Sigara aslında bir alışkanlık ya da tiryakilik değil madde bağımlılığıdır. Sigarayı yardım almadan bırakmaya çalışanlar bağımlılığın;psikolojik, davranışsal ve fiziksel etkileri ile başa çıkmak zorunda kalmaktadır” dedi.


Mutluluk veren dopaminin sigarayı bırakmayı zorlaştırmasına izin vermeyin


Sigara içmenin çok sayıda nedeni olduğunu belirten Uz. Dr. Murat Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Psikolojik açıdan sigara içenlerin büyük bir bölümü, duygu durum düzenleyicisi olarak nikotin bağımlısıdır. Konu davranışsal açıdan değerlendirildiğinde ise başkalarını sigara içerken görme, çay-kahve veya alkol içme, araba sürme veya mola verme gibi çok güçlü tetikleyiciler sigara içme eyleminde etkilidir. Sigaranın fiziksel etkisi de nikotin bağımlığıyla doğrudan alakalıdır. Sigara dumanının ağız yoluyla hızlı bir şekilde akciğerlerden kan dolaşımına geçtiği ve 8 saniye gibi kısa bir sürede beyne ulaştığı tespit edilmiştir. Nikotin, beyinde ve sinir sisteminde nikotin reseptörlerine bağlanarak çeşitli maddelerin salınmasına yol açar. Bunların arasında bulunan dopamin gibi kısa süreli mutluluk veren maddeler nedeniyle sigarayı bırakmak daha da zorlaşmaktadır.”


Nikotin bağımlılığı tedavi edilebiliyor


Ayrıca, nikotin bağımlılığıyla mücadele eden insanların tedavi ile bu sorunlarından kurtulabileceklerinin de altını çizen Uz. Dr. Murat Apaydın, “Nikotin bağımlıları nikotin replasmanıile (yerine koyma) çeşitli ürünler ve tabletler sayesinde sigara bağımlılığından kurtulmaya çalışmaktadır. Nikotin replasman tedavisi (NRT) sigarayı bıraktıktan sonraki dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunun ortadan kaldırılması için önemlidir. NRT, nikotin bağımlılığı olduğu belirlenen kişilere doktor önerisi sonucunda uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemi,hafif derecede bağımlılığı olan kullanıcılar için kullanılmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir