EKONOMİ - 07 Kasım 2017 Salı 15:35

Şaban Ünlü, "Devlet besiciyi desteklemezse tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz"

A
A
A
Şaban Ünlü, "Devlet besiciyi desteklemezse tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz"

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, ucuz et uygulamasını değerlendirerek, "Eğer devlet besiciyi de desteklemezse gelecek sene kimse ortada kalmaz, tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz" dedi.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, ucuz et uygulamasını değerlendirerek, "Eğer devlet besiciyi de desteklemezse gelecek sene kimse ortada kalmaz, tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz" dedi.


"Daha önce biliyorsunuz kasaplarda iyi bir kıymanın kilosu 35 liradan satılıyordu. Et ve Süt Kurumu bunu ismi belli olan 2 markette 29 TL’den sattıracağını beyan etti. Yalnız bunlar yapılırken kasapları da düşünmemiz lazım" diyen Şaban Ünlü, "Kasaplar daha aşağı fiyatlarda et alamıyor. Et ve Süt Kurumu’nun 29 TL’den sattıracağı kıyma ve 30 TL’den sattıracağı parça et dışarıdan gelen ithal et. Bizim kasaplarımız normal besicilerden hayvan alıp piyasada satacak. 29 TL’den satılacak etin yüzde 8 KDV’sini düştüğünde 26 TL civarı. Kasapların eti bu fiyatlara mal etmesi, besicilerden de ucuz alması mümkün değil. Çünkü besici içeriye koyduğu hayvanları yüksek fiyata aldı, yem paraları yüksek. Bugün yerli etin karkas kemikli etin fiyatı 26 TL. Bunu kemiksiz ete döndürdüğünde 32 TL gibi maliyeti var, KDV’yi de koyduğunda 34-35 TL. Eğer devlet besiciyi de desteklemezse gelecek sene kimse ortada kalmaz, tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz" diye konuştu.


Şaban Ünlü, "Et ve Süt Kurumu’nun besiciye verdiği zayıf, besilik hayvanın döviz kurunu sabit tutması veya fiyatı düşürmesi, besiciye de gerekli et ve süt desteği sağlaması lazım. Aksi takdirde gelecek sene biz yerli hayvan, et bulamayız. Tamamen dışarı bağımlı kalırız, bu da doğru değil. Olayların dengeli gitmesi şart" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:


"29 TL’den satılan et Polonya’dan, Uruguay’dan gelen hayvanların etleri. Bir kısmı et olarak geliyor, bir kısmı da canlı hayvan olarak gelip Et ve Süt Kurumu kesip piyasaya veriyor. Tabi ki onlar tamamen ot besicisi, bizim buranın lezzetini tutmaz. Kilo olarak aynı kilo ama randıman olarak Türkiye’deki eti tutmaz. Bizim damak tadımıza uygun değil.


Devam etse dahi besiciye de gereken önemin verilmesi lazım. Besiciye de eti 29 TL’ye mal etme imkanı sağlanması lazım. Bu da ithal besilik denen hayvan fiyatının düşürülmesi, yem yönünden desteklenmesi, süt fiyatlarının da yükseltilmesi şart. Süt para edecek ki besici ineğini kestirmeyecek, yararlanacak, hayvan sayısını çoğaltacak.


Et fiyatlarında yükselme vardı, aşağı yukarı 2 aydır ithal etin gelmesi laflarından dolayı et fiyatlarında yükselme yok. Pastırma ve sucuk fiyatlarında düşme olmaz. Zaten yaz döneminden çıktık, yazın zam koyamadık. Yılbaşına kadar da pastırma ve sucuğa zam beklemiyoruz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.