GENEL - 22 Ocak 2018 Pazartesi 11:11

Sömestr’de geleneksel oyunlarla çocuklarınızla kucaklaşın

A
A
A
Sömestr’de geleneksel oyunlarla çocuklarınızla kucaklaşın

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç.

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, sömestr tatilinde “Çocuklara iyi bir karne getirdin al tabletle oyna gibi bir yaklaşımdan ziyade geleneksel uygulamalara doğru yelken açmamız gerekir. Bu anlamda aileler geleneksel oyunlarla çocuklarına kucak açsınlar" tavsiyesinde bulundu.


"Dijital bağımlılık, aracın elimizde olmadığı zaman yoksunluk yaşadığımız, kendimizi yalnız hissettiğimiz, akşam yatmadan önce telefona, televizyona, internete mutlaka giriş yapmak, sabaha kalkar kalkmaz her işi bırakıp onlara göz atmaktır" diyen Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci, “Sürekli yanı başımızda bir takım cihazların olmasını sağlamak ve onlar olmadığı zaman kendimizi aşırı derece de kötü hissetmek gibi yoksunluk belirtileri göstermesi ve bununla beraber teknoloji hayatımızda olması gereken bir şey ama doğru ve sağlıklı kullanamadığımız zaman şuan hayatımızı olumsuz etkileyendir. İnsan ilişkilerinden tutun, dikkat eksikliğinde çocukların öğrenme güçlüğünde, yetişkinlerin söz varlığının zayıflamasına kadar takipçi bir kültür ve beraberinde düşünce gelişimini olumsuz etkileyen, kas ve biliş koordinasyonunu zayıflatan cihazlarla yakın temasın ortaya koymuş olduğu olumsuzlukları en aza indirmeyi bu cihazlardan kaçma ya da cihazları hayatımızdan çıkarmayı değil, bu cihazları sağlıklı ve doğru kullanabilmeyi gerektirir” diye konuştu.


Sağlıklı bir birey oluşturmak için Teknoloji Okur Yazarlığını amaçladıklarını vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:


” Bu anlamda bireylerin canlı ve sosyal ilişkiler kurarak bir nevi deşarj olmaları, birbirleriyle kendi farkındalıklarını yaşamaları ve o organik gelişmeleri tekrardan yaşatmayı ve doyumunu amaçlıyoruz. Bilişsel anlamda doyumsuzluk ve anlık tuşa dokunacak kadar kolay bulabilen insanların hayatta bazı doyumsuzluklara karşı savaş açtığı evlilik durumlarından arkadaşlık ilişkilerine kullan at kültürünü beslediği beraberinde somut doyum arayışlarına neden oluyor”


“Çocuklar sevgi ve ilgi ihtiyacını sanal ortamdan arkadaş edinerek sürdürüyor”


Teknolojik bağımlılık konusunda gelen ailelerimizde ve çocuklarımızda aslında kimsenin birbirine söyleyeceği bir dili yok. Çünkü yetişkinlerimiz de çocuklarımız gibi bu konuya merak salmış durumdadır. İletişimi kolay yoldan ve istediği şekilde sürdürebilme eğilimi ve zaman kavramının nasıl geçtiğini unuttukları için aile içi çatışmalar başlıyor. Aile için çatışmalar ister istemez çocuklara yansıyor. Çocuklar farklı arayışlar içerisine girerken, sevgi ve ilgi ihtiyacını sanal ortamdan sanal arkadaşlıklardan edinerek sürdürmeye çalışıyor. Toplumun bugün illegalite olarak tanımladığı kumar alışkanlıklarından tutun bir takım zararlı faaliyetlerin paylaşımı ve zararlı nitelikte ki maddelerin verilecek bir müzik sinyali ile beraber internetten para kazanma amaçlı yayınlarda çocuklarımızı artık internete bağımlı hale getirilebilmektedir. Bu durumda aileleri yalnızlaştıran birbirine karşı sıcaklığı ve samimiyeti ve güven duygusunu tesis edecek aile ortamı ikliminin sağlanması için bu yönde ortaya çıkabilecek biliçlendirme ve sorumluluklarına nasıl etki edeceğine gelecek olursak iletişimin getirdiği yalnızlık ve arayış beraberinde insanları bu sosyal ortama yöneltiyor. Sanal ortam ile beraber yeni bir kişilik ve inşasına başlıyor. Her şeyi söylediğini karşı tarafa aktarabilen sonucunun ne olacağını bilmeyen bireyler yetiştiriyoruz. Bu da gelecekte insanların mutsuz, doyumsuz, daha yok mu diyebilen bir hayat tarzına yelken açmış oluyor”


“Aileler geleneksel oyunlarla çocuklarına kucak açsınlar”


“Teknoloji türevleri bir gereçtir" diyen Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci "Bizim bunlardan hep uzak olma gibi bir kaygımız yok. Bunları hayatımızda gerektiği gibi kullanıp yerine koymak gerekir. Çünkü bir çocuğun o cihazlarla uğraşması gereken süre bellidir. 0-2 yaşında bebeğin o ortamda bile olmaması gerekir. Sonraki yaşlarda 30 dakika, üniversite çağındaki insanların ise maksimum 1 saat ki bunu da aralıklı olarak yapması gerekir. Aksi halde bedende bir yorgunluk, kaslarda ağrılık, eklem yerlerinde ağrı ve yüzlerde matlaşma bununla beraber düşüncelerde hırçınlık hırsa dönüşüyor. Tatilinde getirdiği bir fırsatı rehavete dönüştürmemek çocuklara nasıl olsa iyi bir karne getirdin al oyna gibi bir yaklaşımdan ziyade geleneksel uygulamalara doğru yelken açmamız gerekir. Bu anlamda aileler geleneksel oyunlarla çocuklarına kucak açsınlar. Kitap okuma alışkanlığı, aile sohbetleri diğer aile ziyaretlerine giderken bir tablet bilgisayar ile yeter ki çocuk sussun diyerek bir çocuk bakıcılığı rolü üstlendirmemek gerekir” ifadesinde bulundu.


Teknolojik bağımlılık ile mücadele de çözüm önerilerini anlatan Başkan Dilci, kişilerin dijital dünyada maruz kaldıkları süre bakımından kendilerini kontrol etmeleri gerektiğini ve ilk olarak bağımlılık derecesini teşhis ettiklerini ifade etti. Dilci, “ Bu bağımlılık derecesine uygun olarak rehabilite, günlük en az yarım saat kitap okuma saatleri, 1 saat aile içi sohbet ve çocuklarla organik oyunların dışında, nefes alabilecekleri açık hava yürüyüşleri, kontrollü bir şekilde televizyon programı izleyecek. Çocuğun hayal dünyasını genişletecek konuşmalar yapmayı denemeliler. O süreyi belirli bir plana getirdikten sonra cep telefonu ile oyun. Hangi oyunları oynayacak ne amaçla oynayacak ne kadar sürede oynayacak bunlarda aile tarafından bilindiği zaman o süreyi aşmamak şartıyla sorun yok” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli böğürtlenle renklenecek, ekilmedik alan kalmayacak Bilecik’in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi Fide dağıtım törenine, Kaymakam Yüksel Ünal, Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsmail Çalışkan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Demir ve muhtarlar katıldı. Köylerde ekilmedik alan kalmaması, böğürtlen ile renklenmesini dileyen Kaymakam Yüksel Ünal “Kırsal bölgelerdeki çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak amacıyla Kaymakamlığımız ve Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz ile birlikte deneme amaçlı olarak 27 köy muhtarımıza her haneye ikişer adet verilmek üzere ve bizim bölgelerimizde bugüne kadar hiç yetiştirilmeyen böğürtlen fidesi dağıtıyoruz. Yaygınlaşması için 3 bin adet dikensiz böğürtlen fidelerini muhtarlarımıza teslim ettik. İnşallah ileriki yıllarda çiftçilerimiz memnun kalır böğürtlen yetiştiriciliğini daha yaygın hale getirirler. Çiftçilerimiz masrafı az getirisi yüksek olan ürün elde etmiş olurlar” dedi. Fide dağıtım töreninde konuşan Muhtarlar Dernek Başkanı Kasım Balcı “Kaymakamımız Yüksel Ünal ilçemize geldiği günden bugüne kadar çiftçilerimize değişik ürün fideleri getirerek deneme bahçeleri yapılmış ve güzel sonuçlar almışlardır. Daha sonra çiftçilerimiz örnek bahçe olarak yetiştirdikleri ürünlerden kendilerine gelir kapısı olarak ürünlerini çoğaltarak gelir elde etmişlerdir. Bugün de bölgemizde bugüne kadar hiç yetiştirmemiş ve kırsal kesimlerde mutlaka iyi sonuçlar alacağımız dikensiz böğürtlen fidelerimizi tüm muhtarlarımız aldık, köylerimizde her çiftçimize denemek amaçlı vereceğiz. Emeği geçen herkese şahsım ve muhtarlarımız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Karaman Karaman’da 57 mahalleye 277 muhtar adayı Şehir merkezinde 57 mahallesi bulunan Karaman’da, 31’i kadın 277 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Türkiye Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, 2019 seçimlerinde şehir merkezinde yaklaşık 200 olan muhtar adayı sayısının bu seçimde 277 olduğunu söyledi. “277 muhtar adayından 31’i kadın” Muhtarlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ali Öngay, Karaman merkezde 57 mahallenin bulunduğunu belirterek, “277 muhtar adayımız mevcut. Bu adaylarımızdan 31’i kadın, 246’sı erkek" dedi. Öngay, muhtarların yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu da kaydederek, “Herkes seçilebilmek adına gece gündüz demeden çalışmalarını yürütüyor. Önceki seçimde Karaman’da 200 civarında bir aday vardı ve kadın aday daha fazlaydı. Kadın adaylardan da bir tanesi şehir merkezinde diğeri de köyde muhtar olarak seçildi. Bu seçimde muhtar adayı daha fazla, onun da sebebi muhtarların imkanlarının daha fazla artmasıdır. En çok adayın bulunduğu mahallemiz ise Ahmet Yesevi Mahallesidir. Tam 18 kişi muhtar olabilmek için yarışıyor. Bunlardan 3 tanesi kadın. Karaman merkezde ortalama 57 mahalleye 5’er muhtar adayı düşüyor. Tek adayın olduğu mahallelerimiz de bulunuyor. 3 mahallemizde mevcut muhtarlarımızın karşısında aday yok” dedi. Mevcut muhtar olarak kendisinin de mahallesinde tekrar muhtar adayı olduğunu belirten Öngay, "Biz çalışmalarımıza 1 ay öncesinde başladık. Yaptığımız çalışmada seçmenlerimizle bire bir görüştük. Benim de şuanda karşımda 2 muhtar adayı var" diye konuştu. (MD-FM-