GENEL - 19 Kasım 2017 Pazar 11:50

Tarihi kiliseye duvar yazısı

A
A
A
Tarihi kiliseye duvar yazısı

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alan tarihi Aziz Theodoros Trion Kilisesi’nin duvarına köpek resmi çizip, “Papaz yok camiye gitti” yazdılar.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alan tarihi Aziz Theodoros Trion Kilisesi’nin duvarına köpek resmi çizip, “Papaz yok camiye gitti” yazdılar.


Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Aziz Theodoros Trion Kilisesi’nin (Üzümlü Kilise) duvarını kimliği belirsiz kişiler yazı tahtasına çevirdi. Tarihi kilisenin duvarına sprey boyayla köpek resmi çizip, “Papaz yok camiye gitti” yazdılar. Kiliseyi çevreleyen bahçe duvarına ise kimliği belirsiz kişi ya da kişiler ‘Papaz pilav yemez’, ‘Hayırlısı’, ‘Alo Aşk’ gibi birçok yazı yazarak kirlettiler.


Derinkuyu Kaymakamlığına bağlı kilisenin duvarlarına yazılan yazılar, kiliseyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin tepkisini çekiyor. Tarihi yapının yazı yazılarak tahrip edilmesine tepki gösteren ve duydukları rahatsızlığı dile getiren ziyaretçiler, “İnsanlar bu tarihi eserleri ziyaret etmek için dünyanın diğer ucunda olan ülkelerden ve diğer şehirlerden geliyorlar. Böyle bir manzarayla karşılaşmak bizi oldukça üzüyor. Tarihi esere zarar verenler bulunarak gerekli cezayı almalı. Bu tarihi eserlere zarar verenler bunun hesabını vermeli. Kilisenin duvarlarına yazılan bu yazılar da bir an evvel silinmeli” dediler.


Padişah Abdülmecid döneminde yapılan Aziz Theodoros Trion Kilisesi, 19. yüzyılda Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması gereği Osmanlılar tarafından savaş tazminatı karşılığı olarak Ruslara verildi. Sultan Abdulmecid döneminde yapılan kilise, her yıl mayıs ayında Fener Rum Patriği’nin de katıldığı bahar ayinine ev sahipliği yapıyor. Yabancı turistlerin ilgisini çeken Aziz Theodoros Trion Kilisesi, mimari açıdan değil, aynı zamanda mimari plastik bezemelerinin zenginliği, anıtsal duvar resimlerindeki yüksek kalite ile de biliniyor. Kilise, Selçuklu mimarisinden motiflerden de izler taşıyor.



İsmini motiflerinden alıyor


Taçkapısını çevreleyen kemerde salkım ve üzüm motifleri nedeniyle, Üzümlü Kilise olarak bilinen Aziz Theodoros Trion Kilisesi’nin Yunanca kitabesinde, “Agios Theodoros Trion’un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi’nin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı başmimar Kiriako Papadopoulos Efendi’nin zahmetleriyle inşa edilmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.