YEREL HABERLER - 30 Mart 2017 Perşembe 14:36

TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Arası Proje Yarışması ödül töreni yapıldı

A
A
A
TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Arası Proje Yarışması ödül töreni yapıldı

Erciyes Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK 48.

Erciyes Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen TÜBİTAK 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’na katılan projelerin ödül töreni düzenlendi.


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenine; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Yozgat İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tekin, ERÜ Kayseri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Taplak, ERÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aynur Hasoğlu, TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Sebahattin Ünalan, TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Oğuz Demiryürek’in yanı sıra çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.


Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Sebahattin Ünalan, öğrencilerin proje üretmek için, teşvik edilmesinin ve desteklenmesinin gerektiğini söyledi.


Prof. Dr. Ünalan, “Lise öğrencilerimizin proje çalışmalarının sergilendiği bu yarışma 48 yıldır devam etmektedir. Bu yarışmanın hedefi öğrencileri bilimsel çalışmalara, araştırmaya ve geliştirmeye yönlendirmektir. Bu sene Ankara’ya 17 proje yollayacağız. Fakat dileğimiz bu projeleri artırmak. Bunun için de hocalarımızın öğrencileri daha çok teşvik etmesi ve öğrenci başvurularının artması gerekiyor” dedi.


Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı da konuşmasında, proje üreten öğrencilerin hak ettikleri şekilde ödüllendirilmesi gerektiğini kaydetti.


Elmalı,“Biz bu tür projeleri çok önemsiyoruz. Çünkü bu projeler hazırlanırken öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz büyük özveri ile çalışıyorlar. Gecesini gündüzüne katıp yeni bir proje üreten öğrencilerimizin kesinlikle ödüllendirilmesi gerekir. Örneğin projesiyle dereceye girmiş öğrencilere üniversiteye girişlerde ek puan verilebilir veya bu öğrencilere istediği üniversiteye girme hakkı verilebilir. Çünkü lise çağında proje üreten bir öğrencinin üniversitede başarısız olma ihtimali yoktur” diye konuştu.


Törenin son konuşmacısı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ise, bilim ve teknoloji alanında ilerlemek için gençlerin bilimsel çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.


Rektör Yardımcısı Yıldız, “Bir ülke bilim ve teknoloji alanında ne kadar ilerlerse, diğer ülkeler karşısında o kadar söz sahibi olabilir. Bu da siz gençlerin elinde. Ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan TÜBİTAK, bu konuda çok önemli bir adım attı ve 48 yıldır lise öğrencilerimize bu aktivitelerin önünü açtı. Erciyes Üniversitesi olarak bu tür aktivitelere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Burada bulunan bütün öğrencilerimiz ödülü hak ediyor. Fakat yarışma gereği derece girerek ödül alacak arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.