SAĞLIK - 13 Ekim 2017 Cuma 10:23

Yeni yöntemlerle kanser tedavi edilirken Meme korunabiliyor

A
A
A
Yeni yöntemlerle kanser tedavi edilirken Meme korunabiliyor

Acıbadem Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Umut Özbebit, kanser tarama programlarıyla meme kanserinde erken tanı şansı yükseldiğini, cerrahi yöntemlerle de memenin tamamının alınmasına gerek duyulmayabildiğini söyledi.


Dünyada kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer almaya devam eden meme kanseri, ülkemizde de her 8 kadından birinin ortak sorunu. Bu nedenle, hem meme kanserine yakalanmak, hem de kanser nedeniyle memesini kaybetmek kadınların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Ancak bu konuya karamsar yaklaşmayı engelleyen güzel gelişmeler de yaşanıyor.


Acıbadem Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Umut Özbebit, kanser tarama programlarıyla meme kanserinde erken tanı şansı yükselirken, cerrahi yöntemlerle de memenin tamamının alınmasına gerek duyulmayabildiğini söylüyor. Buna paralel olarak gelişen ve tedavinin önemli bir parçası haline gelen onkoplastik cerrahiyle kadınların memeleri korunarak yaşam kalitesi yükseliyor.


Meme kanseri, erken tanıyla tedavide başarılı sonuçlara ulaşılabilen kanserlerden biri. Özellikle son yıllarda yürütülen farkındalık çalışmaları ve mamografi, ultrason, MRI gibi kanser tarama yöntemleri de erken tanı şansını yükseltiyor. Bununla birlikte tedavide çok önemli yeri bulunan cerrahi uygulamalardaki gelişmeler de önceki dönemlerde yaşanan organ kayıplarının oranını giderek azaltıyor. Meme koruyucu cerrahi yöntemler ile günümüzde meme kanserli hastaların çoğunda memeyi ve meme derisini korumak mümkün olurken, memenin tamamının alınmasına da gerek kalmayabiliyor.


Acıbadem Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Uzmanı Dr. Umut Özbebit, bu gelişmelere paralel olarak, onkoplastik cerrahinin meme kanserine yönelik modern cerrahi tedavinin önemli bir parçası haline geldiğine işaret ediyor. Eğer kanser erken teşhis edilmişse ve yerleştiği bölge açısından sorun oluşturulmayacaksa genel cerrahi uzmanları sadece kanserli bölgeyi çıkartarak tedavi tamamlanıyor. Bu sayede meme dokusunun büyük bir kısmı korunmuş oluyor. Meme kanseri cerrahisiyle birlikte planlanan onkoplastik cerrahi uygulamalarıyla memede daha estetik sonuçlara ulaşılabiliyor. Bu sayedetedavi sırasında meme kaybından dolayı yaşanabilecek psikolojik travmaların önüne geçilebildiği gibi hastanın yaşam kalitesi de artıyor.


En önemli kriter, kanserin evresi


Onkoplastik cerrahi, onkolojik cerrahi ile plastik cerrahi girişiminin birlikte planlanması olarak tanımlanıyor. Kanser ameliyatıyla eş zamanlı yapılması, estetik sonuçlar ve ikinci bir ameliyat gerektirmemesi gibi özellikleri nedeniyle sık tercih ediliyor. Ancak her hasta meme rekonstrüksiyonuna (onarımına) uygun olmayabiliyor.Dr. Umut Özbebit, hastalığın evresi, cerrahi işlemin genişliği, cerrahiye ek kemoterapi ve radyoterapi alma ihtimallerinin rekonstrüksiyon (onarım) seçeneklerini ve imkanını sınırladığını söyledi.


Meme protezleri mi, flepler mi?


Onkoplastik meme cerrahisinde hastanın durumuna göre implant ve flep (doku kaydırması) gibi farklı uygulamalar yapılabiliyor.Hastanın ek hastalıkları, kilosu, kullandığı ilaçlar, flep bölgesinin uygunluğu veoluşacak defekt cerrahi planlamayı değiştirebiliyor.Dr. Umut Özbebit uygulamalarla ilgili şu bilgileri veriyor:


Silikon, salin (serum fizyolojikle doldurulanlar) ve şişirilebilen tipte olmak üzere farklı tür implantlar kullanılabiliyor. Küçük ve orta büyüklükte memelerde simetriyi sağlamak için halk arasında silikon olarak bilinen meme protezi uygulaması hızlı ve pratik bir çözüm önerisi olarak sunuluyor. Görece daha büyük memeler için flep (doku kaydırmaları) seçeneği uygulanabiliyor.10 yıllık geri bildirimlerin olduğu araştırmalara göre, implant bütünlüğü silikon implantlarda yüzde 50 oranında bozulabiliyor. Dr. Umut Özbebit, salin tiplerde bu oranın daha düşük olduğunu belirterek, “Ayrıca silikon implantlarda kapsül kontraktürü denen bir komplikasyon ile protezin etrafında bir tür sert doku yığılımı oluşabiliyor” dedi.


Bunun seçimi ise cerrahın deneyimi ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösteriyor. En yaygın kullanılanı ise bir kas deri flebi olan TRAM. Bu ameliyat sırasında, tekniğin bir getirisi olarak, hastaya aynı zamanda estetik karın germe ameliyatının da yapıldığını söyleyen Dr. Umut Özbebit, “Aynı zamanda, Latissumus dorsi flebi halen kabul gören bir flep türü. Genelde silikon meme implantlarıyla birlikte kullanılıyor” diyor.En küçük cerrahi girişimde bile komplikasyon yaşanabileceğini hatırlatanDr. Umut Özbebit, bu cerrahide yaşanabilecek en ciddi komplikasyonun ise, flebin tamamen kaybı olduğunu söylüyor. Oluşan komplikasyonlara göre farklı cerrahi yöntemler yeniden denenebiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Yılmaz, görevi ecrin Naz Atar’a devretti Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu, İstanbul Lider Koleji 3. sınıf öğrencisi Ecrin Naz Atar’a devrettiği anlar renkli anlara sahne oldu. 23 Nisan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmesi, her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Avukat Umut Yılmaz, bayramı özel bir etkinlikle kutladı. Ecrin Naz Atar’ı kapıda, “Hoş geldiniz Başkanım” diyerek karşılayan Başkan Avukat Umut Yılmaz, görevini bir günlüğüne İstanbul Lider Koleji 3. sınıf öğrencisi Ecrin Naz Atar’a devretti. Başkanlık koltuğuna oturan genç öğrenci, belediye başkanı olarak görev yaptı. Koltuğu devreden Başkan Umut Yılmaz, “Bugün, 23 Nisan. Sizin bayramınız. Makam sizin. Talimatlarınız varsa beklerim” dedi. Çaresiz kaldığınızda Atatürk gibi düşünün Koltuğa oturan Başkan Ecrin Naz Atar, “Ulusal egemenliğimiz için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtığı günü biz çocuklara armağan eden ülkemizin kurucusu ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm dünya çocuklarının adına minnettar olduğumuzu bildiriyoruz. Bugünün küçükleri olan bizler, yarın genç bireyler olduğumuzda, bizlere emanet edilen Cumhuriyetimize, ilelebet sahip çıkacağız. Bugün, ülkemizi yöneten tüm büyüklerimize, sizlerin huzurunda Norveç atasözünü hatırlatmak istiyorum. “Çaresiz kaldığınızda Atatürk gibi düşünün.” Biz, büyüdüğümüzde de öyle düşüneceğiz. Dileğim; tüm dünya çocuklarının sevgi, barış, dostluk ve huzur içinde her günlerinde bayram coşkusuyla yaşamalıdır. Bugün bana koltuğunu devrederek onurlandıran Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’a teşekkür ederim. Tüm dünyaya armağan edilen çocuk bayramı kutlu olsun” dedi. Ecrin Naz Atar, konuşmanın ardından ilçedeki yeşil alan miktarının artırılması için park ve sokak hayvanları için veteriner talimatlarını verdi.
İstanbul Şişli’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurdun dört bir yanında olduğu gibi Şişli’de de törenle ve özel etkinliklerle kutlandı. Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın koltuğunu devrettiği Halide Edip Adıvar İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi Doğa İçli, Şişli’deki okulların boyanması talimatını verdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Halide Edip Adıvar İlkokulu öğrencileri saat 10.30’da Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ı makamında ziyaret etti. Başkan Şahan, koltuğunu Doğa İçli’ye devretti. Ziyarette, 3’üncü sınıf öğrencisi olan Doğa İçli, Yağız Eren Balaban ve Kıvanç Üvez, Başkan Şahan’a çiçek takdim etti. Şahan, koltuğunu 9 yaşındaki Doğa İçli’ye bıraktı. Başkanlık koltuğuna oturan İçli, Şişli’deki okulların boyanması talimatını verdi. Programın sonunda hatıra fotoğrafının ardından ziyarete gelen öğrencilere Başkan Şahan tarafından hediye verildi. Maçka Sanat Parkı’nda tören Resul Emrah Şahan, Maçka Sanat Parkı’nda düzenlenen resmi törene de katıldı. Törende Şahan’ın yanı sıra Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya ve ilçedeki kamuya ait kurum ve kuruluşların müdürleri de hazır bulundu. Başkan Şahan, daha sonra Şişli Selahattin Eyyubi Ortaokulu’nda gerçekleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programına katıldı. Çocuklar doyasıya eğlendi Öte yandan Şişli Belediyesi’nce Maçka Parkı’nda ve Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde “Çocuk Şenliği” programı ile birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi. Bilim ve deney gösterileri, dans, müzik ve okul gösterileri, sihirbazlık gösterileri, bubble şov gibi etkinliklere katılan çocuklar doyasıya eğlendi. Şişli Belediye Başkanı Şahan’ın da çocuklara eşlik etmesiyle renkli görüntüler ortaya çıktı.