EĞİTİM - 11 Eylül 2018 Salı 10:28

Göç Olgusu ve Eğitime Yansımaları Paneli Gerçekleştirildi

A
A
A
Göç Olgusu ve Eğitime Yansımaları Paneli  Gerçekleştirildi

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde “Göç Olgusu ve Eğitime Yansımaları Paneli” gerçekleştirildi.

Kilis 7 Aralık Üniversitesinde “Göç Olgusu ve Eğitime Yansımaları Paneli” gerçekleştirildi.


Kilis İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 7 Aralık Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirdiği panelin açılış programına,7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ruhat Yaşar, Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Muhammed Şahinkaya, Müdür Yardımcıları Mahmut Kesikminare ve Hüseyin Polat, okul müdürleri ve Suriyelilere Türkçe eğitimi veren çok sayıda öğretmen katıldı. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Kilis Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Ali Genç’in yaptığı panelde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım ve TÖMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nurşat Biçer panelist olarak yer aldı. Program, BİLSEM Müdürü Ali Genç’in yaptığı açılış konuşmasının ardından sırasıyla söz alan panelistlerin sunumlarıyla devam etti.


Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım konuşmasında, Osmanlı’dan günümüze eğitimin tarihsel süreci, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk dönemlerinde mülteci ve sığınmacı eğitimi ve entegrasyonu hakkında bilgi vererek bu sürecin günümüzde uygulanma biçiminden bahsetti.


Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar, göç, sığınmacı ve mülteci kavramları üzerinde durarak Türkiye’de bulunan Suriyelilerin mülteci ve sığınmacı değil, Suriyeli misafirler statüsünde olduklarını dile getirdi.


Yaşar, Suriyeli misafirlerin Türkiye’ye uyum sürecinde en önemli faktörün okul öncesinden başlamak üzere eğitim sürecine dahil olmaktan geçtiğini, bu konuda en önemli görevin Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) ve ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerimize düştüğünü vurguladı.


Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nurşat Biçer ise yabancılara Türkçe öğretiminde karşılaşılan zorlukları ve öğrencilerin yabancı dil öğrenimine dirençli olduklarını ifade ederek, bu direnci kırabilmek için okul içerisindeki formal eğitimin yanı sıra, gündelik hayatta da öğrenci aileleri ile birlikte bir eğitim sürecinin gerekliliğine dikkat çekti.


Panel, izleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.