EKONOMİ - 05 Ekim 2017 Perşembe 15:36

Türkiye’nin ikinci büyük biber üretimi Hasancalı’da gerçekleştiriliyor

A
A
A
Türkiye’nin ikinci büyük biber üretimi Hasancalı’da gerçekleştiriliyor

Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyü Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci sırada bulunurken, köyde 8 biber fabrikası var.

Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyü Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci sırada bulunurken, köyde 8 biber fabrikası var.


Türkiye’nin en önemli biber üretiminin yapıldığı Musabeyli ilçesine bağlı Hasancalı köyü, son yıllarda ürettiği kaliteli biber ve salça çeşitleriyle isminden bahsettirirken, biber üretimi açısından Türkiye’de ikinci sıraya oturdu.


Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Kilis ve yöresinde kırmızı biber üretiminde çok ciddi gelişmeler olduğunu ifade ederek, “Geçmişsi biber merkezi olarak adlandırılırken, bugün Türkiye biber ihtiyacını büyük bir kısmını Kilis bölgesi ve Hasancalı köyünden karşılanıyor. Üretim yıllar itibariyle artıyor. Tabi bu yörenin iklim, toprak ve rakım yönünden Kahramanmaraş’a daha göre avantajlı düşünürsek buradaki biber kalitesinin verimliliğinin çok daa yüksek olduğunu görüyoruz. Tabi Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi olarak biber konusunda çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte geliştirdiğimiz biberler, daha çok makineli hasada uygun ve işçilik maliyetlerinin düşürüldüğü daha da kaliteli biberler ortaya çıkacak. Üretilen biberlerin işlenmesi konusunda da burada gerçekten Avrupa Birliği standartlarında fabrikalarımız var. Gıda Mühendisliği bölümü ile hasat sonrası uygulamalar, özelikle kurutmalardan işlemeye kadar, Aflatoksinsiz biber üretimi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte çok daha farklı biber çeşitlerinin de üretildiği bir yer haline gelecek. Önümüzdeki süreçte kırmızı biber denildiğinde Kilis akla gelecek.. Bu çok önemli bir hussusdur. Bizde üniversite olarak bilimsel olarak çiftçimizin yanındayız” dedi.


Ziraat Mühendisleri Odası Kilis Temsilcisi Güven Özdemir, Musabeyli ilçesinin en önemli gelir kaynaklarından birisinin biber olduğunu ifade ederek, “Biber kurutmalık ve salçalık olarak piyasaya sürülüyor. Biz her zaman söylüyoruz. Biberin tarımda her zaman ön planda olmasını istiyoruz. Türkiye’de 3’üncü olan, biber üretimi olan yerdeyiz. Biber de Hasancalı ve Kürt dağı bölgesi özellikli geçim kaynağıdır. Bizde bu konuda oda olarak, çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Her zaman yanlarındayız.Türkiye’de üretim alanı olarak 2’inci sıradayız, verim olarak ise 3’üncü sıradayız. Burda en büyük sıkıntımız verimdedir. Bizde bunun için üniversitemiz ile birlikte çalışarak, yeni bir üretim, yeni bir çeşidi piyasaya sürüp, verimi attıracak yeni bir biber cinsi elde etmek için uğraşımız devam etmektedir”


Üretici Mehmet Dağlı ise Hasancalı köyünde 8 biber fabrikası bulunduğunu ifade ederek, “Bütün geçim kaynağımız biberden, Hasancalı köyünde ürettiğimiz biberleri Türkiye’ye satıyoruz. Başka yerlere göre bizim biberlerimiz kalitelidir. Biberlerimiz yetişmiyor., İslahiye, Kahramanmaraş’dan getiriyoruz. Köyümüzün 2 bin 2 bin 500 nüfusumuz var, bütün geçim kaynağımız biber üzerinedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MKE, yeni silah satış modülü ile vatandaşlara hizmet verecek Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), yenilenen silah satış modülü ile vatandaşlara hizmet verecek. Geliştirilen sistemde yerli ve ithal silahlar e-Devlet üzerinden alınan randevular ile satılabilecek. Milli silah üreticisi MKE, vatandaşların silah alımını düzenlemek için yeni bir satış modülü geliştirdi. Geliştirilen sistem çerçevesinde yerli ve ithal silahlar e-Devlet üzerinden alınan randevular ile satılabilecek. MKE’nin resmi internet sayfası olan www.mke.gov.tr üzerinden satışa sunulan silahlar, kullanıcılar tarafından incelenebiliyor. Kullanıcılar, beğendikleri silahı satın almak istediklerinde ise silahın ithal mi yoksa yerli mi olduğuna göre e-Devlet üzerinden randevu alabiliyorlar. Gerekli belgelerini tamamlayan kullanıcılar, MKE’nin Ankara ve İstanbul’da bulunan silah satış ofislerine gelerek işlemlerini tamamlayabiliyorlar. MKE’nin yeni silah satış modülünde silah satın alan kullanıcılar talep etmeleri durumunda silahlarında test atışı yaptırabiliyorlar. Ancak bu atışlar, silahı satın alan vatandaşlar tarafından değil, MKE’nin profesyonel personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Böylelikle satın alınan silahta bir hata olup olmadığı ortaya çıkıyor. “Türkiye’de silah satışı konusunda tek yetkili kurum Makine Kimya Endüstrisi’dir” Konuya ilişkin İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklama yapan MKE Kurumsal İletişim Müdürü Alp Eren Başer, “6136 sayılı Kanun gereği silah satış ve izin süreçleri ilgili valiliklerce takip edilmektedir. Makine Kimya Endüstrisi olarak biz de yenilenen silah satış platformumuzla vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Türkiye’de silah satışı konusunda tek yetkili kurum Makine Kimya Endüstrisi’dir. MKE tarafından satışa sunulan silahların tamamı üretici firmalar tarafından garanti kapsamı altındadır. Vatandaşlarımız ilgilendikleri, merak ettikleri, satın almayı düşündükleri silahlarla ilgili teknik özellikleri ve fiyatlara mke.gov.tr adresi üzerinden ulaşabilirler. E-Devlet üzerinden randevu aldıktan sonra Ankara ve İstanbul’da yer alan MKE silah satış ofislerini ziyaret ederek stokta bulunan silahlara erişebilirler. Hesap verilebilirlik ve şeffaflık ilkesi uyarınca e-Devlet üzerinden randevu almayan hiçbir vatandaşımıza ayrım gözetmeksizin silah satışı gerçekleştirmiyoruz” açıklamasında bulundu. MKE’nin yeni silah satış modülü, kayıtsız olarak gerçekleştirilen silah satışının önüne geçmeyi amaçlıyor. 1950’li yıllardan bu yana silah satış kayıtlarını bulunduran MKE, silahların kayıt altında tutulmasını da sağlayarak toplumun güvenliğine katkı sağlıyor.
Sakarya Yaylada kadın cesedi bulunmasına ilişkin bir kişi tutuklandı Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki Soğucak Yaylası’nda 27 yaşındaki kadının ölü bulunmasına ilişkin gözaltına alınan 3 kişiden biri tutuklandı. 21 Nisan günü Soğucak Yaylası girişinde bulunan kulübenin yakında meydana gelen olayda, bitki toplamaya gelen bir vatandaş, yerde hareketsiz yatan kadını görünce durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen ekipler, kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Yapılan incelemeler neticesinde Betül Kurt (27) olduğu tespit edilen kadının Serdivan ilçesinde ikamet ettiği öğrenildi. Kurt’un vücudunda herhangi bir kesici ve delici bir yara görülmediğini tespit eden ekipler, kadının cenazesini Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Ön Otopsi Merkezine kaldırdı. Hususa ilişkin inceleme başlatan ekipler, Kurt’un yaylaya 1’i kadın, 3 arkadaşıyla birlikte gittiğini belirledi. Yapılan çalışma çerçevesinde 3 kişi gözaltına alınırken uyuşturucu kullanmaktan suç kayıtları olduğu da öğrenildi. Şahıslar jandarmada merkezinde, yaylada uyuşturucu kullandıklarını, aralarında çıkan tartışma sonrasında Betül Kurt’un yanlarından ayrıldıklarını, ölümüne ilişkin alakaları olmadıklarını ve arkadaşları Kurt’un öldüğünü sonradan duyduklarını ifade ettikleri öğrenildi. Jandarmadaki işlemleri sonrasında adliyeye sevk edilen kişilerden B.D.(31) isimli kadın tutuklanırken iki erkek şahıs adli kontrolle serbest bırakıldı.