GENEL - 19 Şubat 2018 Pazartesi 14:32

Üniversite rektörlerinden Zeytin Dalı harekatına destek

A
A
A
Üniversite rektörlerinden Zeytin Dalı harekatına destek

Türkiye genelindeki 9 üniversitenin rektörü Zeytin Dalı Harekatına destek vermek için Kilis’te toplantı yaptı.

Türkiye genelindeki 9 üniversitenin rektörü Zeytin Dalı Harekatına destek vermek için Kilis’te toplantı yaptı.


2017 yılında Cumhurbaşkanı tarafından atanan 9 rektör Kilis’te bir araya gelerek, hem Zeytin Dalı Hareketi hemde Kilis’e destek vermek için toplantı gerçekleştirdi.


Toplantı öncesi bir konuşma yapan, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Yıla bir kez 9 rektörün bir araya geldiğini bu yılda Osmaniye’de yapılması planlanan toplantının Afrin’deki gelişmeler nedeniyle Kilis’e alındığını belirterek, “Daha önce huzurlu şekilde kendi halinde yaşayan Kilis’in son yıllarda farklı olaylarla sadece Türkiye değil, aynı zamanda dünya gündeminde yer almaya başladığını başladı. Bu milletin birlik ve bütünlüğü için Kilis olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Son 6 yıldır Kilis’te yaşanan süreç bir farklı şekilde gündemde olmamızı gerektirdi. Hem ülke hemde dünya basınında daha çok gündemde olan bir şehiriz. Bu şehirde yönetici olmak daha farklı daha sorumluluklar getiriyor” dedi. Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, yaptığı konuşmada, Kilis’i tarif ederken “umudun barışın ana şehri” diye taraf ettiklerini ifade ederek, “Yanı başımızda 7 kilometre ileride barışın kayıp olduğu hemde umudun kaybolduğu bir coğrafya var. 7 kilometre beride ise umud ve barış yeniden yeşeriyor. Burada 94 bin civarında bir nüfusumuz var. 138 bin kayıtlı Suriyeli misafirimiz var. Zeytin Dalı Heraketi başarıl ile yürütülüyor. Dışarıda bazı kesimler aman bu operasyonda sivillere dokunulmasın Türküsü çağırıyorlar. Doğru sivilleri dokunulmasın, zaten operasyonların yavaş gitmesinin sebebi, bir tanesi de sivillerin dokunulmadan hareket edildiği edilmesidir. Kuyumcu titizliğiyle oradaki terör örgütü yuvaları bulunuyor. Tek tek yok ediliyor. Bunu diyen batı, bizim evcimize yatak odamıza, oturma odamıza yürüdüğümüz caddelere, yemek yediğimiz lokantalara ibadet ettiğimiz camilere füze atılırken sesini çıkarmadılar. Görmezden geldiler bunlar. Habire onlara destek veriyorlar. Sivil edikleri kişilerin elinde kaleşnikof var" dedi.


AK Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger, yaptığı konuşmada "Türkün tarihinde sivile kıyım olmamıştır. Tarih böyle bir şey yazdı mı? Bu bir satranç oyunu, ama satranç oyunu barışta oynanır. Kavgada savaşta oynanmaz. Ortalığın karıştığı yerlerde oynanmaz. Biz sınırlarımızı koruyoruz. Türkiye’ye gelen 3 milyon insanı daha sonra ülkelerine dönmeleri için o toprakları temizlenmesinden başka gayemiz yok” dedi.


Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan’da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin nefsi müdafaa hakkından ibaret olduğunu ifade ederek, “Devlet olmanın halk nezdinde birinci görevi halkınızın güvenliğini huzurunu temin etmektir. Her ne tehdit olursa olsun, devlet olarak o tehdidi ortadan kaldırmayı gerektirir. Sadece Kilis’in değil Gaziantep’in, değil Afrin üzerinden sevk edilen silahın bombanın patlayıcının gidip İstanbul’da Dolmabahçe stadında görev yapan polislerin halatına mal olduğu bir belayı bir şiddeti, bir terörü defetmenin çabasını sergiliyoruz" şeklinde konuştu.


Daha önce DEAŞ terörünü temizlemek için Fırat Kalkanı Harekatı’nın sadece bölgeyi temizlemekle kalmadığını aynı zamanda Suriye’deki varlığını da bitirme noktasına getirdiğini dile getiren Tekinarslan, "DEAŞ’ın ardından aynı yöntemleri, silahları, tuzakları kullanan bir PYD/PKK bölgeye geldi. Şimdi de onu temizlemeye çalışıyoruz. DEAŞ’ın bıraktığı yerden işe şimdiki teröristler devam ediyor. Fırat Kalkanı Harekatı ile birlikte terörden temizlenen bölgelerde binlerce insan o bölgeye geldi ve yaşamına devam etmeye başladı. Yani biz insanları terörden kurtarıp kendi haline bırakmadık, her türlü insani desteği de sağladık” diye konuştu.


Toplantıya, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mehmet Biber, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof Dr Fahrettin Tilki, Batman Üniversitesi Rektörü Prof Dr Aydın Durmuş, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof Dr Erdal Necip Yardım, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof Dr Bedriye Tunçsiper, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof Dr Murat Türk Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr Ali Gür Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof Dr Mehmet Akgül katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.