YEREL HABERLER - 08 Ağustos 2016 Pazartesi 17:12

Kırıkkale’de 404 kamu personeli görevden uzaklaştırıldı

A
A
A
Kırıkkale’de 404 kamu personeli görevden uzaklaştırıldı

Kırıkkale’de Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 404 kamu personeli görevden uzaklaştırıldı.
Kırıkkale Valiliği’nden yapılan açıklama da, FETÖ soruşturması kapsamında Emniyet müdürlüğü’nde 31, Polis Meslek Yüksek Okulu’nda 2, Defterdarlık’ta 5, Milli Eğitim Müdürlüğü’nde 196, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde 2, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu müdürlüğü’nde 1, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nde 6, İl Müftülüğü’nde 2, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde 3, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’nde 11, İl Sağlık Müdürlüğü’nde 2, Halk Sağlığı müdürlüğü’nde 18, Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlüğü’nde 1, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde 1, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülğü’nde 1, Keskin F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 1, Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü’nde 92, Belediyelerde 3, Makine Kimya Endüstürisi’nde 2, görevine son verilen kamu görevlisi 24 olmak üzere toplam 404 kişinin görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.
Ayrıca, FETÖ soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılarak haklarında adli işlem başlatılan kamu personelinden 2’sinin gözaltında, 29’unun tutuklu, 1’inin de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığı, haklarında işle devam eden 23 sivil vatandaştan 18’nin gözaltında, 3’ünün tutuklu ve 1 kişinin de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldığı bildirildi.
Soruşturma kapsamında aralarında yurt ve okulların da bulunduğu 16 eğitim kurumuna el konularak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrinin sağlandığı ifade edilirken, işadamı ve kamu görevlilerinin bulunduğu 27 şahsın mal varlığına mahkeme kararıyla tedbir konulurken, Kale Feza Eğitim Hizmetleri A.Ş. ve Kale Maltepe Eğitim Hizmetleri A.Ş. adlı iki şirketin mal varlıklarına tedbir konularak, mahkeme kararıyla bu şirketlere kayyum atandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.