YEREL HABERLER - 06 Temmuz 2015 Pazartesi 15:09

Kırıkkale'de Yağmur Hasat Fiyatlarını Vurdu Buğdaylar Yemlik Fiyatından Satılıyor

A
A
A
Kırıkkale'de Yağmur Hasat Fiyatlarını Vurdu Buğdaylar Yemlik Fiyatından Satılıyor

Hasat sezonunu değerlendiren Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, yağışlı geçen mevsimin hasat fiyatlarını vurduğunu buğdayların yemlik fiyatından satıldığını söyledi.
Hububat alanlarında arpa ve buğday hasadının başladığını belirten Başkan Sümer, çiftçinin alın terinin karşılığını alamadığını söyledi. Hasat sezonunun Kırıkkale’ye hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Sümer, çiftçilere de bol, bereketli ve hayırlı bir sezon geçirmelerini diledi.
Hasadın başlamasıyla birlikte ürünün piyasaya sürüldüğünü, TMO’nun alımlara başladığını belirten Sümer, fiyatların geçen yıla oranla düşük olduğunu vurguladı.
Çiftçinin alın teri ve verdiği mücadelenin karşılığını bu sezon da alamadığına dikkat çeken Başkan Sümer, “Hasat sezonumuz başladı ve çiftçi ürününü piyasaya sürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlarına başladı. Arpa ve buğday alımları devam ederken fiyatların geçen yıla oranla düşük olması çiftçiyi üzüyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. 2014 hasat sezonunda Arpa 0.650 ile 0,700 kuruş, Buğday ise 0,740 ile 0.850 kuruş’dan satışa sunuluyordu. Bu sezon ise Arpa 0.55 ile 0,640 kuruş arası, Buğday ise 0,650 ile 0,750 kuruş arası fiyattan satışa sunuluyor” diye konuştu.
Fiyatların düşmesinin başlıca nedeninin hava şartları olduğunu belirten Başkan Sümer, “Kırıkkale bu yıl bol yağış aldı ancak zamanında değil. Yağmur hububatın ihtiyacı olduğu dönemde değil, ihtiyacı olmadığı dönemde yağdı. Sürekli de devam etmesi hububatta kaliteyi olumsuz yönde etkiledi. Bazı bölgelerimizde ise yağan dolu hububat ekili arazileri tahrip etti. Şuanda çiftçimizin büyük bölümü ürününü yemlik statüsünde hem de geçen yılın altında bir fiyatla satmak zorunda kalıyor. Hububat ekili arazilerimizin büyük bölümünün kıraç olması böylesi riskleri artırıyor. Bu tür riskleri biraz daha aşağı çekebilmek adına Kırıkkale olarak sulu tarıma daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Yetkililerimizin bu konuda gerekli olan çalışmayı yaparak, Kırıkkale’nin sulu tarıma geçmesine vesile olacaklarına inanıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu yolda çalışma Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin mart ayının son günlerinde kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için başlattığı çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Zorlu coğrafyada çığ riskine rağmen 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkisinde 3 gündür görev yapan ekipler, yolu kısa sürede açmayı hedefliyor. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Karın iş makinesinin boyunu aştığı yolda çalışmalarını sürdüren iş makinesi operatörü Kerem Çakır, 25 yıldır karla mücadelede yer aldığını belirterek, "Ben 25 yıldır iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. Burada çığ tehlikesi var. Geçen günlerde bir çığ tehlikesi geçirdik. Üçevler grup köy yolunun Çavuştepe mevkisinde karla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Şu anda ovada çiçekler açmış, biz de burada karla mücadelemize devam ediyoruz. Yer yer 6-7 metre kar var. Kar çok sert. Makine çok zorlanıyor. Günde 2-3 kilometre yol açabiliyoruz. Burası rampa. Gece gündüz çift vardiya çalışıyoruz. Biz saat 18.00’dan sonra işi bırakacağız, gece vardiyası gelecek. İki güne kadar yolu ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Gördüğünüz gibi iş makinesine 4 zincir taktık. İş makinesi zincirli olmasa gidemeyiz. Aşırı bir rampamız var. Her yerde ilkbahar mevsimi yaşanırken biz karla mücadele ediyoruz. Muş’un en yüksek mevkilerinden biri" şeklinde konuştu.