YEREL HABERLER - 22 Mayıs 2017 Pazartesi 12:11

Öğrencilerden sigara izmaritine karşı bilinçlendirme faaliyeti

A
A
A
Öğrencilerden sigara izmaritine karşı bilinçlendirme faaliyeti

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, fakülte önüne koydukları pano ile yere sigara izmariti atılmaması yönünde bilinçli bir toplum oluşmayı amaçlıyorlar.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, fakülte önüne koydukları pano ile yere sigara izmariti atılmaması yönünde bilinçli bir toplum oluşmayı amaçlıyorlar.


Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği öğrencilerinden, Büşra Acun Gülsüm Yalçın İrem Çeri ve Şeyma Fındık, sağlığa zararı herkesçe bilinen sigaranın çevreye verdiği zarara dikkat çekmek için “Yere Atma, Takımına Oyla” sloganıyla sigara atıklarının yere atılmasını önlemek için proje geliştirdiler.


Fakülteleri önünde sundukları pano ile yere sigara izmariti atmanın zararlarına dikkat çeken projenin danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Metin Elkatmış yapıyor. Proje hakkında bilgi veren Elkatmış, “Projemiz kapsamında öğrenciler öncelikle sorun alanını doğru tespitle işe başladılar. Toplum olarak ne yazık ki birlikte yaşama kurallarına riayet etmede zaaflarımız var. Evimizde içtiğimiz sigara izmaritlerini çöp kovasına atarken aynı özeni dışarıda gösterdiğimiz pek söylenemez. Oysaki temiz olmayı iman ile aynı kefeye koymuş bir inanca sahibiz. Sözlü geleneğimizde ’aslan yattığı yerden belli olur’ derken yaşam alanlarımıza göstermemiz gereken özeni tembihler. Tüm bunlara karşın başta fakülte binamız önünde sigara içilen alanlarda izmaritlerin çöp kovasından çok yerlerde olduğunu görüyorduk. Topluma Hizmet dersi kapsamında öğrencilerimle birlikte ’en yakınınızda gördüğümüz problemler nelerdir?’ sorusundan hareketle sigara izmaritleri meselesi gündemimize geldi. Çözüm üretme aşamasında öğrencilerimin yoğun gayreti ile sigara izmaritlerini yere değil üzerinde futbol takımlarının ambleminin olduğu kutulara atarak bir tür oyun formuna çevirdik. Böylece içtikleri sigaraların kalıntılarını yere değil çöp tenekesine atma alışkanlığı edinmelerini sağlamayı amaçladık. Gözlemlediğimiz kadarıyla da panomuz takıldığı günden itibaren de oldukça beğenildi ve yerdeki izmaritlerin oranında da gözle görülür bir azalma oldu. Öyle ki sigara içmeyenler bile yerdeki izmaritleri toplayıp panomuza atarak hem çevreye hem takımına destek veriyorlar" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Umre ödüllü gençlik bilgi yarışması sonuçları açıklandı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen ’Umre Ödüllü Gençlik Bilgi Yarışması’ sonuçları açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geleneksel hale getirilen lise ve üniversite öğrencilerine yönelik bilgi yarışması düzenlenmişti. İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde yurt genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen yarışma sınavının sonuçlarına göre Bayburt’ta lise düzeyinde Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Esra Yeşil, üniversite düzeyinde ise Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Esra Arslan İlde birinci olarak Umre ödülü kazandı. Yarışmada dereceye giren öğrencilerin isimleri ise şu şekilde: Lise düzeyinde: 1. Emine Esra Yeşil - (Arpalı Zakire Hanım Kız Kur’an Kursu Hafızı ) Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Melek Betül Alagöz - Bayburt Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi 3. Pınar Üner - Rekabet Kurumu Kız Anadolu Lisesi 4. Mehmet Akif Memiş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi 5. Merve Kardeş - Bayburt Millî İrade Anadolu Lisesi Üniversite düzeyinde: 1. Esra Arslan - Bayburt Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. Merve Argun - Bayburt İlahiyat Fakültesi 3. Dilara Han - Bayburt İlahiyat Fakültesi 4. Yavuz İhsan Selim Zehir - Bayburt İlahiyat Fakültesi 5. Ömer Faruk Urhan - Bayburt İlahiyat Fakültesi Öğrenciler yarışma sonuçlarını yarisma.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecekler.