YEREL HABERLER - 12 Haziran 2017 Pazartesi 14:01

İşkur Müdürü Aksoy: "Çocuk İşçiliğine Hayır"

A
A
A
İşkur Müdürü Aksoy: "Çocuk İşçiliğine Hayır"

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy, "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günün" kapsamında çocuk işçiliğine dikkat çekmek ve toplumun dikkatini çekmek amacıyla açıklama yaptı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Aksoy, "12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günün" kapsamında çocuk işçiliğine dikkat çekmek ve toplumun dikkatini çekmek amacıyla açıklama yaptı.


Aksoy yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da, dünya çocuklarıyla birlikte çocuklarımızın sokaklardan, tarlalardan, ağır ve tehlikeli işlerden kurtulmaları, Dünya çocukluklarına yaraşır bir yaşam ve eğitimlerini sürdürebilmeleri için kamuoyunun dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak için gayret gösterildiğini dile getirdi. Aksoy, çocuk işçiliğinin, sosyal ve ekonomik yönden önemli bir insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, “Çocukların yaşlarına ve gelişimlerine uygun olmayan işlerde çalıştırılmalarının ulusal mevzuatımızda ve ülkemiz tarafından da imzalanan uluslararası sözleşmeler ile yasaklanmıştır. Çocuk işçiliğinin nedenleri arasında, yoksulluk, eğitim hizmetlerine erişememe, kırdan kente göç, yetişkin aile bireylerinin işsizliği, geleneksel bakış açısı, mevzuat eksikleri ve mevzuatın etkin uygulanamaması, işverenlerin çocuk işgücü talebi ve düzensiz göçler vardır” dedi.


Zihinsel, bedensel, ruhsal ve genel olarak sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen çocuk işçiliğinin, küresel ve ulusal çapta hala en önemli sorunların başında geldiğini dile getiren Aksoy, çocukların çoğu zaman okula devam edemediklerini veya zorunlu eğitimlerini yarıda bıraktıklarını, dolayısıyla, ileriki çalışma yaşamları için gerekli olan donanımdan yoksun kaldıklarını vurguladı. Aksoy, “Bu durum sadece çocuğun yetişkinlik yaşamını olumsuz yönde etkilemekte kalmayıp, ülkenin üretkenlik düzeyini de düşürmektedir. Çocukların özellikle zor şartlar altında uzun süreler için çalıştırılması, ruhsal ve bedensel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun vadede bu çocukların üretken bireyler yerine yardıma ve desteğe muhtaç kişilere dönüşmelerine neden olduğunu, dolayısıyla, bugün ucuz işgücü olarak görülen çocuk emeğinin, uzun vadede ülke için çok pahalı bir emek haline dönüşmektedir” ifadelerini kullandı.


Aksoy ayrıca, “Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak, En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın, hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamlarda yaşayabilmeleri ve geleceğe güven için, atacağımız adımların ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinç ile ve hep birlikte çalışırsak çocuk işçiliğine son verebileceğimizi biliyoruz. Bu vesile ile çocukların çalıştırılmadığı ve istismar edilmediği bir Dünya temennisinde bulunuyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Erdem: “Salça ihracatının önü açılmalı” Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, salçalık domateste uygulanmak istenen ihracat kotasının acilen kaldırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdem, kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi zor bir durumun beklediğini ifade etti. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates salçasına uygulanan kotanın kalkmaması halinde sanayici ve çiftçiyi çok vahim bir durumun beklediğini belirtti. Başkan Erdem, ”Türkiye’de 2022 yılında salçalık domates ekim alanlarımız 330 bin dekar iken 2023 yılında 480 bin dekarlara kadar çıktı. Bu artış hem ülke içindeki salça tüketimini fazlasıyla karşılıyorken hem de ihracat yolunu açıyor. Fakat ihracatta konulan kotalar başta salça sanayimizi sonra çiftçimizi ve diğer paydaşları inanılmaz şekilde yoruyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine, istihdama büyük zararlar veriyor. Bu dönemde Türkiye’nin artan ihracat potansiyelini doğru bir matematik yapılarak iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Salça sanayicimizin önü şimdiden açılmalı. Salça üretimi zamanı geldiğinde sanayicimiz sıkıntıya girmemelidir. Sanayici sıkıntıya girdiğinde çiftçilerimiz, işçilerimiz, nakliyecilerimiz, esnafımız vs. tüm paydaşlarımız sıkıntıya giriyor. Bu büyük çarkın dönüşü görülmeli ve şimdiden önlem alınmalıdır. Köprüden sonraki son çıkıştayız. Bu kota ya tamamen kaldırılmalı veya sınırları genişletilmelidir” dedi.